Najbolji gaming monitori u 2020. godini

Photo of author

By Jelena Kišiček

Najbolji gaming monitori u 2020. godini – ovo je jedina lista na hrvatskom jeziku. Za sve fanove igranja, koji su doma zbog korone ili vlastitog odabira. Kada je više nego očito da su gušt i zdravlje važniji od izlaska.

Ako si odlučio počastiti sebe jednom sitnicom, ipak je dugo trajala ova izolacija,  za tebe je lista najboljih gaming macana. Uključujući specifikacije, cijene i provjerene smjernice. 

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini
Najbolji gaming monitori u 2020. godini

 

Kada je u pitanju gejmanje, dobar monitor jedan je od najbitnijih dijelova gaming setup-a.
Dobra rezolucija, brzina “osvježavanja” ekrana i cijena naravno, ključne su stvari o kojima vodimo računa, prilikom odabira. U krvi nam je da želimo dobiti najviše za optimalno uložene kune. No, ponekad ipak moramo raditi kompromise.
Evo kako stoje stvari. Kompromise birate sami. Najbolji je onaj koji najbolje odgovara tebi. Možemo li?

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini

1. LG 24MP59G-P – cjenovno najprihvatljiviji gaming monitor na listi

 • Veličina i rezolucija zaslona: 24 inča, 1920 x 1080 
 • Maksimalna brzina osvježavanja: 75 Hz 
 • Vrijeme odziva: 5ms GTG, 1ms MBR 
 • FreeSync tehnologija
 • Omjer 16: 9
 • Tip: IPS
 • Vrste priključaka: VGA, DisplayPort, HDMI

 

U neko vrijeme kada IPS i gejming nisu bili dva jako bliska brata, željeli smo jedan ovakav monitor koji će popraviti odnos kvalitete slike i vjernosti boja u korist poželjnog gejming iskustva. Veličina je solidnih 24-inča.  Okvir je od glossy plastike. A ušminkani crveni dijelovi vidljivi su samo na bazi postolja. Monitor se ne diči spektakularnim ergonomskim prednostima koji će nam izmamiti uzdah. Umjesto toga, zadovoljit ćemo se nagibom ekrana.

Što se tiče postolja, ovaj model ima takozvano V postolje, od dva kraka. Baza postolja spaja se na monitor uz pomoć jednog šerafa. Monitor je tanak, zahvaljujući vanjskom napajanju putem adaptera. Prilikom kupovine u paketu se još nalazi HDMI kabel te adapter. Monitor na računalo možete povezati putem Display porta ili HDMI-a.

Opcijama izbornika upravlja se putem joysticka koji se nalazi ispod ekrana. Na ovaj način pristupa se i upravljanju gaming opcijama.
FreeSync tehnologija omogućava glatki prijelaz tijekom igranja, bez slike koja se lomi ili poskakuje.

Full HD rezolucija od 1920 x 1080 (1080p) nije nešto posebno jaka stvar. Pogotovo kad znamo da postoji 4K. Ali još uvijek predstavlja izbor većine gejmera zbog velike brzine osvježavanja i dobrog vremena odziva ekrana. A kako se 1080p rezolucija dobro slaže uz veličinu monitora od 24-inča, odličan je prijatelj gotovo svakog budžeta.

Po cijeni između 1.000 i 1.400 HRK može se naći u hrvatskim trgovinama. I to ga čini kvalificiranim da uđe u kategoriju – Najbolji gaming monitori u 2020. godini.

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini

 

2. Samsung CHG70 – zakrivljeni monitor sa brzinom osvježavanja od 144 Hz

 • Veličina i rezolucija zaslona: 32 inča, 2560 x 1440
 • Maksimalna brzina osvježavanja: 144Hz
 • Vrijeme odziva: 1ms
 • FreeSync tehnologija
 • Omjer 16: 9
 • Tip: VA
 • Vrste priključaka: HDMI (2), DisplayPort, USB

 

Samsungova perjanica zaista se može pohvaliti sa nekoliko sjajnih stvari. Osim što je zakrivljen, ovaj monitor možete okretati u kojem god smjeru hoćete. Od vodoravnog do okomitog prikaza, podešavanje po visini, zakretanje u različitim kutovima te podešavanje nagiba – mogućnosti su od kojih je wow efekt zagarantiran. Priča ide dalje. Prstenasti izvor plavog svjetla na poleđini, posebno ističe eleganciju ovog monitora. Iako, nije značajka na koju pucaju gejmeri, ne može se poreći impresivnost dizajna.

Monitor nema vlastite zvučnike, ali ima port u koji možete uključiti slušalice. I kad smo već kod svih tih žica koje mogu narušiti urednost prostora, Samsung se pobrinuo da sve kablove, za vrijeme redovne uporabe, stavite iza poklopca.

Što se tiče kvalitete boja, ističe se QLED tehnologija, koja donosi vrlo oštre i jasne detalje. Tu je i AMD-ov FreeSync 2, koji spriječava “trganje” zaslona. Osim toga pojačava boju i dinamički raspon za igre koje podržavaju HDR (visoki dinamički raspon).

Potencijalni problem: Stalak monitora koji omogućuje podešavanje po visini, može biti problematičan ako imate skučeni prostor. Iako je monitor relativno tanak, izvedba stalka je poprilično nespretna jer zauzima puno prostora u dubinu.

Cijena se kreće oko 5.000 HRK.

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini

 

3. Acer Predator X34 – razlog zbog kojeg postoji lista “Najbolji gaming monitori”

 • Veličina i rezolucija zaslona: 34 inča, 3440 x 1440
 • Maksimalna brzina osvježavanja: 100 Hz
 • Vrijeme odziva: 4 milisekunde
 • G-Sync tehnologija
 • Omjer 21: 9
 • Tip: IPS
 • Vrste priključaka: DisplayPort, HDMI, četiri USB 3.0 porta, USB Type B

 

Monitor kojeg obožava gaming zajednica. Plus, u granicama je dobrog ukusa. Moguće ga je naginjati prema naprijed (do 5 stupnjava) ili nazad (do 35 stupnjeva). Osim toga, može se spuštati i podizati. No, ne može se okretati lijevo i desno. Što je i logično za monitor sa ovako širokim kutom gledanja.

Sa donje strane monitora, nalazi se niz LED lampica koje svijetle prema tipkovnici. Možete birati između 5 boja te 3 načina osvjetljenja.

Sve vrste priključaka nalaze se pri dnu stražnje strane monitora. Osim DisplayPort (potreban za G-Sync) i HDMI-a, tu su još četiri USB 3.0 porta, USB Type B priključak i priključak za slušalice. Što je i više nego dovoljno za periferne uređaje koje želite koristiti. Bilo bi zgodno da se svim tim utorima može pristupiti na malo jednostavniji način, ali tako je kako je.

Za pristup Predatorovim izbornicima koristite šest malih gumba koji se nalaze sa donje desne strane zaslona. I to zahtjeva malo uhodavanja, dok u potpunosti ne prihvatite ovaj način korištenja. Tipke su poprilično malene, da ne kažemo sitne. Osim toga, nalaze se vrlo blizu jedna drugoj. To može dovesti do slučajnog isključivanja monitora. I više nego što biste željeli. No, izbornik je poprilično jednostavan za korištenje, jednom kad se naviknete.

Predator je jedan od prvih zakrivljenih monitora koji koristi Nvidijinu G-Sync tehnologiju. Ova tehnologija omogućava sinkronizaciju monitora izravno sa grafičkom karticom. Na taj način, igra na zaslonu teče sasvim glatko.

Ugrađeni zvučnici, još su jedna prednost Predatora. Pružaju poprilično dobar zvuk. Ako se možete zadovoljiti uobičajenim “zvučnim navikama”, bit će sasvim dobro rješenje za uživanje u igrama. Ako ste baš veliki zaljubljenik u zvuk, neće biti na odmet jedan par zvučnika ili slušalice uz pomoć kojih ćete uroniti u carstvo vrhunskog zvuka.

Jedan od najboljih gaming monitora koji postoji. Lista specifikacija je san svih snova. Cijena je spicey između 7.000 i 8.000 HRK.

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini

 

4. Alienware AW5520QF – Gaming mašina bez premca

 • Veličina i rezolucija zaslona: 55 inča, 3840 x 2160
 • Maksimalna brzina osvježavanja: 120 Hz
 • Vrijeme odziva: 0,5 ms
 • G-Sync tehnologija
 • Omjer 16: 9
 • Tip: OLED
 • Vrste priključaka: HDMI 2.0 (3), DisplayPort, USB 3.0 uzvodno, USB 3.0 nizvodno (4), slušalice, S / PDIF

 

Teško je ostati ravnodušan na monitor veličine 55-inča. Nije bez razloga često predmet rasprava – je li riječ o televizoru i vrhunskom monitoru za igru. Svojim performansama zaista je sjajan. Dizajnom zavidan. A druga stvar koja posebno bode u oči je – cijena. Oko 25-30 tisuća kuna za monitor poput ovoga, je zalogaj koji malo tko može progutati.

Kao monitor ima značajke koje se ne mogu naći ni na jednom televizoru. Jedna od njih je svakako Display Port. Odnosno vrhunski standard za povezivanje preko HDMI 2.0, te glavni izlaz za bilo koju grafičku karticu vrijednu spomena. No, što se tiče dostupnih portova, samo je DisplayPort spreman za obradu pune 4K rezolucije na 120 Hz. HDMI priključci mogu ponuditi 4K rezoluciju ili brzinu osvježavanja od 120 Hz, ali ne istovremeno.

Obzirom da je tako velik, dobra je stvar što ga možete postaviti na zid pomoću VESA nosača veličine 400 x 400 milimetara. U tom slučaju, nije na odmet ni daljinski upravljač koji dolazi s njim.

O ovom monitoru se može pisati zaista mnogo. Što je i za očekivati od uređaja koji košta kao manji auto. No većina internet recenzija, nije mu posebno naklonjena. Da, ima nekih sjajnih stvari. Ali neke očite bi trebalo unaprijediti. I za pretpostaviti je da će druga serija ovog monitora, biti puno bolja. Ako vas zanima detaljna recenzija, Tech radar je sumirao to na jedan lijep način.

Ako ste se pitali što zapravo znači OLED tehnologija. OLED ili organska dioda – tehnologija za koju se smatra da donosi sam vrh kvalitete slike. Od strašne zasićenosti boja i ultra širokog kuta gledanja do savršene crne boje, OLED zasloni čine da većina redovitih LCD zaslona izgleda ništa specijalno. Ova tehnologija korištena je pri izradi Samsung Galaxy S9 i S9+. Više o OLED-u možete saznati ovdje.

 

Najbolji gaming monitori u 2020. godini

 

Najbolji gaming monitori – zaključak

Lista ovog tipa zasigurno može biti i duža. Svaki gejmer ima svog favorita. Postoje oni koji su dobri i oni koji su još bolji. Mi smo pokušali istaknuti glavne predstavnike kategorija. Iz tog razloga tu je LG-ov monitor s’ početka priče kao najjeftinija opcija. Slijedi Samsung sa dobrom brzinom osvježavanja, namijenjem malo ozbiljnijem tipu gejming zajednice. Acer je mašina koja je cjenovno u višem rangu i vrlo dobro kotira na ljestvicama preporuka. Alienware je igračka bez premca. Ako po ničem drugom, onda po cijeni. Iako zaista ima svojih dobrih momenta.

Sad slušamo vas – koji monitor je vaš omiljeni izbor? Zašto ga volite? Što ga čini tako dobrim da biste ga preporučili? Pišite nam u komentarima. Dijelite prijateljima.

I ostanite još malo na stranici, kad ste već tu. Imamo rubriku sa najnovijim igrama. Ako vašu maštu golica izrada igara, svakako škicnite tu da vidite što smo pripremili za vas.