Posjetili smo Rockmark

Photo of author

By Martin Perušić

Rockmark logo

Prva glazbena knjižara u Hrvatskoj i regiji Rockmark ugodno nas je iznenadila proširivanjem asortimana. Naime, uz knjige o glazbi i pop kulturi odnedavno su počeli prodavati stručnu literaturu vezane uz video igre (primjerice enciklopedije, artbookove, knjige o povijesti određenog žanra itd.).

Pregledom mrežne stranice vidljivo je da radi o izdanjima uglednog britanskog izdavača Bitmap Books. Time je po prvi puta moguće u domaćoj trgovini nabaviti knjige koje smo ranije naručivali iz inozemnih trgovina. 

Foto: Igor Maračić (Rockmark)

Kako bi uveličali ovaj važan događaj, a i provjerili koji su razlozi donošenja ove odluke koja je obradovala domaće igrače koji kupuju knjige vezane uz svijet videoigara porazgovarali smo s Igorom Maračićem iz Rockmarka.

Pozdravljamo ovu inicijativu. Možete li nam reći koji je razlog što ste odlučili u prodaju staviti literaturu vezane uz video igre na engleskom jeziku?
Video igre su dio pop-kulture i samim time se uklapaju našu ponudu. Koliko znamo na hrvatskom jeziku nema gaming literature pa smo se okrenuli naslovima na engleskom jeziku – najsvježiji primjer je spomenuti izdavač Bitmap Books čija su kul izdanja tako po prvi put prisutna na policama i webshopu neke knjižare u Hrvatskoj.

Koje sve knjige imate u prodaji trenutno i što možemo očekivati u budućnosti?
Ponudu konstantno širimo, kako naslovima drugih izdavača, tako i vlastitom nakladom, a obrađujemo široki spektar glazbe i popularne kulture – tako smo na primjer u zadnje vrijeme izdali A JE TO bojanku, biografiju Guns N’ Rosesa, knjigu o seriji Big Bang Theory, strip o Doorsima, Star Wars enciklopediju, biografiju o Stanu Leeju iz Marvela, priču o serijama Mućke, Seinfelda, Prijatelji… Naravno, surađivat ćemo i s popularnim izdavačima poput TASCHEN i Bitmap Books i uvijek tražiti zanimljive knjige za našu ponudu.

Koliko ste zadovoljni s prodajom? Koji je naslov najviše privukao pažnju domaćih igrača?
Prodaja ide super, a izdvojio bih naslove retro tematike, od Game Boya do Atarija, sve ono na što mnogi gledamo s nostalgijom – npr. Game Boy Box Art. Drago nam je da postoji interes za gaming naslovima i da možemo usrećiti one koji baš tako nešto traže.

Da li je moguće očekivati prijevode na hrvatskom jeziku?
Nikad se ne zna!

Planirate li u budućnosti proširiti asortiman s knjigama slične tematike drugih izdavača koje postoje na tržištu?
Apsolutno – ako su dobre knjige, zašto ne? Naglašavamo kako volimo dolaziti do novih i ekskluzivnih stvari pa nekad prednost dajemo nekim izdanjima koja nisu prisutna na našem tržištu.

Postoje li u Hrvatskoj literatura koje se bavi domaćom industrijom videoigara? Ako da, planirate li ju uvrstiti u svoju ponudu?
Imamo na primjer knjigu “Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man” autora Zorana Žmirića koji je bio kolumnist u popularnom časopisu HACKER i ovako na prvu to je najbliže o gaming literaturi na hrvatskom jeziku što imamo – ako postoji nešto za što ne znamo, javite nam!

Što još imate u ponudi vezano uz videoigre?
Osim knjiga imamo šalice i čaše, privjeske, puzzle, društvene igre, majice, Funko POP i razne figure i kolekcionarske stvarčice, npr preludu Mortal Kombat kriglu proizvođača Nemesis Now! Ako nešto nemamo, javite nam se, uvijek možemo probati nabaviti.

Planirate li u bliskoj budućnosti početi prodavati fizička izdanja videoigara? Multimedijalna knjižara Menart prodaje ih primjerice.
Zasad ne idemo u tom smjeru, mislimo da je Hrvatska dobro pokrivena po tom pitanju i da je konkurencija velika. Uz to, igara ima jako puno, što znači da vrlo brzo ne bismo imali mjesta za izložiti sve ove odlične knjige o kojima pričamo 🙂

Unatoč prednosti digitalnog doba, čini nam se kako broj izdanih tiskanih knjiga ne opada. Da li smo u pravu ili stvarne brojke oslikavaju suprotno?
U pravu ste, postajemo prezasićeni digitalnim i često se vraćamo nečem jednostavnijem, opipljivom. Knjige zapravo nikad nisu izašle iz mode da bi mogli reći da se vraćaju u modu, ali možemo potvrditi mali boom u izdavaštvu – znači u Hrvatskoj se čita!

Vaše mišljenje o domaćoj industriji videoigara?
Podupiremo! A ako će netko nekad htjeti izdati biografiju ili artbook, neka se javi – gledamo u vas, CROTEAM.

Igoru zahvaljujemo na izdvojenom vremenu. Nadamo se kako će prodajni rezultati biti zadovoljavajući. Bilo bi lijepo vidjeti više kvalitetnih knjiga o videoigrama u Rockmarkovoj bogatoj ponudi.

Za kraj ovog članka donosimo galeriju slika iz unutrašnjosti trgovine.

Foto: Igor Maračić (Rockmark)