Xbox One X: Može li još uvijek probuditi leptiriće?

Photo of author

By Jelena Kišiček

U vremenu kada je Microsoft izbacio Xbox One X, nadograđenu verziju One-a, tvrdio je da će to biti najmoćnija konzola ikada. Sa razmakom od nekoliko godina, provjerili smo, stoji li ta teza još uvijek.

U ovom tekstu donosimo – po čemu je to Xbox One X poseban u odnosu na svoje prethodnike i svoje konkurente. Što se to krije unutar kučišta. Kako to izgleda izvana. Gdje drži svog konja za utrku. U čemu točno ima uporište Microsoftova teza s početka priče. Dakle, sve Xbox One X pikanterije na jednom mjestu.

U Zagrebu je ovih dana kiša. Doba je post koronavirusa. A kraj godine i nova Xbox konzola čine se još prilično daleko. Sve skupa je idealan trenutak da se prisjetimo, jedne od najvažnijih konzola koje posjedujemo.

X box One X radi ono što većina igrača očekuje od snažnijeg uređaja - pruža najbolje tehničko iskustvo bilo koje igraće konzole.

 

 

Igre na Xbox One X

Neminovno je da, igranje igre na ovoj konzoli, pokazuje pomake, u odnosu na Xbox One S te konkurenciju. Zbog kojih najtvrđi igrači jednostavno ne mogu pristati na iskustvo manje od onoga što mogu doživjeti sa Xbox One X.

Xbox One X je za ljude koji ne mogu tolerirati “dovoljno dobro”. Već “pucaju” na high class experience za vrijeme igranja. 

Najbolje se slaže uz 4K HDR10 televizore. A oni su vrlo često dosta skup sport. Točnije oko 10 tisuća kuna skup sport. Za većinu igara koje su dostupne na više platformi, Xbox One X trenutno jest najbolja konzola u smislu snage.

Da se razumijemo, iako igre izgledaju i rade bolje na Xbox One X, ako ste igrač prosječnih afiniteta, to nije nešto bez čega ne možete živjeti. 

Lista najzanimljivijih igara za ovu konzolu

  1. The Witcher 3: Wild Hunt – igra koja postavlja zlatni standard u role-playing žanru
  2. Cuphead – igra koja dovodi reflekse do vrhunca adrenalina
  3. Halo 5: Guardians – gotovo neigriva bez dobrog seta prijatelja
  4. Inside – kombinacija znanstvene fantastike sa jezivim zamkama smrti jedna je od najčudnijih igara dostupnih na Xbox-u
  5. Fifa 20 – jedna od najpoznatijih nogometnih igara na svijetu
  6. Minecraft – savršenstvo igre najviše se ističe upravo na Xbox One X
  7. Mortal Kombat 11 – brutalno složena borilačka igra
  8. Fortnite – jel potrebno predstavljati ovu?
  9. Call of Duty: Modern Warfare – pucačina koju volimo više od originala
  10. Star Wars Jedi: Fallen Order – nije najinovativnija koju znamo, ali svakako vrijedna igranja

Jedna od bitnih stvari kada su igre u pitanju jest oznaka Xbox One Enhanced. To znači da su igre prilagođene za Xbox One X konzolu. Odnosno dolaze sa određenim poboljšanjima te ih je moguće pokrenuti u 4K rezoluciji u visokom dinamičkom rasponu (HDR).

Lista igara sa  oznakom Xbox One X Enhanced već sadrži stotinjak naslova, postojećih i dolazećih. Što je, zapravo, nice to have dodatak. Posebno za nove vlasnike.

Lista najzanimljivijih Xbox One X igara uključuje nezaobilazni Fortnite

Što se krije unutar konzole

Xbox One X do danas ima najimpresivniji hardver za konzolu.

Grafička izvedba Xbox One X kreće se oko 6 teraflopa, što znači da ima nešto manje sirove snage od Nvidia GTX 1070 desktop grafičke kartice ili malo više od AMD RX 480. Dakle, Xbox One X ima 4,5 puta bolje grafičke performanse, od izvornog Xbox One.

Sadrži 8-jezgreni procesor 2.3 GHz x86 CPU. Jezgre u Xbox One X optimizirane su za DirectX 12 sa 1,172MHz – što je puno više od Xbox One i Xbox One S. CPU nudi oko 30 posto veće povećanje takta, tako da bi trebao biti puno moćniji sam po sebi.

Memorija

Xbox One X dolazi s punih 12 GB GDDR5 memorije. Za usporedbu, originalni Xbox One ima samo 8 gigabajta.

Interni tvrdi disk od 1 TB u modelu One X je čak 50 posto brži. Odnosno dovodi do boljeg i bržeg učitavanja, obzirom na prethodne generacije konzole. I dalje zapravo predstavlja jedinu lošu stranu ove konzole. Čak i uz 1 terabajt interne memorije, odnosno dvostruko povećanje u odnosu na standardni model Xbox One S, taj prostor vrlo brzo postane nedovoljan. Za svakog iole ozbiljnijeg igrača, koji svoje igrice nabavlja u digitalnom obliku.

No, ova priča ima donekle sretan kraj. Odnosno memoriju možete dodatno povećati ako priključite eksterni drive. Putem jednog od 3 USB 3.0 porta. Druga dva možete koristiti tako da miš i tipkovnicu povežete sa konzolom.
Što se tiče portova, zadržani su svi koji su bili dostupni i na Xbox One S-u.  Dakle, HDMI izlaz za spajanje na TV. Tu je naravno, dobri stari Ethernet port. I na kraju, postoje IR-port i S / PDIF portovi za napredne postavke surround zvuka.

Konzola podržava napredne mogućnosti surround zvuka, poput Dolby Atmosa. Ako se pitate u čemu je tolika frka sa Atmosom, ukratko, to je jedan od najnaprednijih sustava za reprodukciju višekanalnog zvuka, koji trenutno postoji. Pa umjesto da kupujete neke “namontirane” slušalice, dovoljno je nabaviti tek malo bolje i uključiti opciju Dolby Atmosa da bi doživljaj gaming zvukova bio prava poslastica za ušne kanale.

Xbox One X do danas ima najimpresivniji hardver za konzolu.

 

 

Ima li Xbox One X problema?

Ima. Kao i svaki komad tehnologije. Srećom, ima i rješenja. U nastavku donosimo 3 problema sa kojima se najčešće susreću igrači na ovoj konzoli.
Plus rješenja, naravno.

1. Igre se ne prikazuju u 4K ili HDR-u

Ako vam se ovo dogodi, rješenje se vjerojatno nalazi u postavkama TV-a. Moguće da određena igra jednostavno ne podržava 4K ili postavke unutar igre ograničavaju razlučivost u korist nekih drugih stvari.

Provjerite da li HDMI port na vašem televizoru podržava HDMI 2.0a / HDCP 2.2. Ako koristite HDMI switcher ili AV prijemnik, provjerite podržava li HDMI 2.0a / HDCP 2.2. Ovo će vam omogućiti da na jedan ili dva kompatibilna porta na TV-u povežete nekoliko konzola.

Više o tome kako postaviti HDR opciju igranja na Xbox One i 4K HDR televizoru, pročitajte ovdje.

2. Xbox One X iznenada se isključuje

Crn zaslon usred igranja je situacija koju ne želimo doživjeti za vrijeme bilo koje igre.
Prije nego što proglasimo generalnu katastrofu, provjerite u kakvom je stanju kabel za napajanje. Ako je greška u kabelu, možete ga zamijeniti sa istim kabelom koji koristi Xbox One S konzola.

Pojavu crnog zaslona za vrijeme igranja mogu prouzročiti i neke igre – primjerice Call of Duty: Modern Warfare i Borderlands 3. Također, provjerite da li je problem u softveru tih igara.

U slučaju da je kabel za napajanje dao svoje ili da je konzola zaista neispravna, najbolja opcija je kontaktirati Microsoft te zatražiti zamjenu ili popravak. Za taj slučaj bit će vam potreban serijski broj vašeg sustava. Nalazi se skroz desno na stražnjoj strani Xbox One X i označen je kao “SN”.

3. Niste automatski prijavljeni na Xbox Live

Ako ste na konzoli odabrali “energy-saving” mod umjesto “instant-on”, povremeno se može dogoditi da kada uključite konzolu, shvatite da ona nije povezana sa Xbox Live-om. Moguće rješenje jest da podatke o prijavi u sustav unesete ručno i na taj način se ponovno povežete. U osnovi, problem se nalazi u tome što je konzola “zaboravila” na vašu Wi-Fi mrežu.

Da biste ovo riješili, pritisnite “home” na Xbox One kontroleru kako biste prikazali vodič. Zatim odaberite Postavke. Nakon toga odaberite Mreža. Pa potom Mrežne postavke. I na kraju, Postavljanje bežične mreže. Odaberite mrežu koju želite koristiti – unesite lozinku i vratit ćete se na mrežu.

Ovaj problem najčešće se pojavljuje ako  Xbox One X ne igrate po nekoliko tjedana. Ako se vaša konzola povremeno isključi od Xbox Live, problem bi mogao biti povezan s vašim modemom ili ruterom.

Xbox One X Project Scorpio
Xbox One X Project Scorpio – limitirano izdanje
 

Xbox One X vs. PlayStation 4 Pro

Jedna od najvećih prednosti X konzole jest pokretanje igara u 4K rezoluciji sa prikazom 60 sličica u sekundi. Iako se PS 4 Pro pokušava nakačiti na 4K priču, u praksi mu to često ne polazi za rukom.

No, PlayStation ima jednu ultimativnu prednost uz pomoć koje dobro parira statusu Xbox-a. Naime, poznato je da se Microsoft ne može pohvaliti bogatom listom ekskluzivnih naslova. Zbog čega, vjerojatno i radi super podršku za stare naslove i konzole starijih generacija.
PlayStation, sa druge strane, vodi jednu sasvim drugačiju priču. Puno se truda ulaže u stvaranje ekskluzivnih naslova. I to je često “sitnica” zbog koje prosječni igrač radije bira PS prije Xbox-a.

Druga stvar koja ide u prilog “četvorke” jest cijena. Xbox One X u Hrvatskoj košta oko 4.000 HRK. Dok PlayStation dođe cca 1.000 HRK manje.

Treba li kupiti Xbox One X?

Da, ako nemate konzolu ove generacije. Xbox One X redovito se prodaje sa cijenom koju je lako opravdati nevjerojatnim performansama i širokim setom značajki. Ipak, Xbox Series X dolazi kasnije ove godine i bit će kompatibilan s većinom, ako ne i svim Xbox One igrama. Tako da je možda bolje pričekati kraj godine.

Osim toga, na raspolaganju vam je i Xbox One S. Koji nudi kvalitetu po drastično nižoj cijeni. Za mnoge, a posebno one bez 4K televizora, Xbox One S je izvrsna opcija. Ok, nema značajke kao X konzola, ali ako birate kvalitetu i na knap ste sa budžetom možete razmisliti o S konzoli.

Kakva su vaša iskustva?

Jeste li još uvijek aktivni igrač ili vam je već pomalo dosadila? Čekate li sa nestrpljenjem Xbox Series X? Pišite nam.

Kad ste već tu, škicnite rubriku sa najboljim igrama koju smo pripremili za vas. Ako znate nekog kome ovaj članak može dobro doći, slobodno dijelite, nećemo se ljutiti 😉