Google Stadia: Vrhunac gaming iskustva ili?

Photo of author

By Jelena Kišiček

Krajem prošle godine, na velika vrata gaming svijeta, ušla je Google Stadia.

Za one koji još ne znaju, riječ je o streaming servisu. Sa bitnom idejom, da pruža iskustvo gaminga bez ikakvih instalacija videoigara ili kupovine DVD-a. Što će reći, ništa slično klasičnom igranju na popularnim konzolama i računalima.

Google Stadia
Google Stadia, osim streaming servisa dijeli naziv i sa web izlogom u kojem se igre mogu kupiti online.

Kako pokrenuti igru na Google Stadia platformi?

Video prikaz igre prenosi se na uređaj putem interneta, a igra se zatim pokreće na udaljenom poslužitelju. Koristeći se cloud tehnologijom, na Google Stadia platformi, videoigre pokreću se na poslužiteljima (serverima) tvrtke Google. Dakle, svaki korisnik koji pokrene igru na Stadiji ne mora brinuti o njenoj instalaciji kao ni količini prostora koju ima na disku svog uređaja.

Jedina aktivnost koja ide od korisnika prema Googleovom poslužitelju su kodovi kontrolera. Riječ je o “naredbama” unutar videoigre koje, putem korištenja kontrolera, šaljemo na Google poslužitelj.

Kako bi dodatno privukao pažnju igrača, Google se potrudio i dizajnirao posebni Stadia kontroler. Ovaj kontroler namijenjen je isključivo za igranje na platformi.

Google Stadia kontroler
Google Stadia kontroler

Na kojim sve uređajima je dostupna Google Stadia?

Obzirom da je poanta Google Stadia platforme omogućiti igranje bilo kome i bilo kada, Google nije ograničio mogućnost korištenja drugih kontrolera. Dakle, ako ste već ponosni vlasnik Xbox One i PS4 kontrolera, jedino što morate učiniti jest povezati svoj kontroler putem USB-a ili Bluetootha, sa uređajem na kojem igrate.

No, kada govorimo o uređajima na kojima je Stadia dostupna, ipak postoje određena ograničenja. Za sam pristup platformi potrebno je otvoriti korisnički račun. I upravo na ovom koraku, dolaze do izražaja spomenute restrikcije.

Korisnici PC računala moraju koristiti Chrome browser te otići na službenu stranicu „stadia.com“ gdje će se registrirati. Ako Stadiu želite koristiti na televiziji, morate imati Chromecast Ultra, uz obvezu korištenja posebnog Stadia kontrolera. Nažalost, za starije modele Chromecasta, Google još nije dao podršku jer samo Ultra model ima mogućnost reproduciranja 4K rezolucije.

Nakon unosa i otvaranja korisničkog računa, prva prijava smješta korisnika na početni zaslon. Tu se odmah pokazuju sve igre u kolekciji korisnika. Daljnji izbornici su svedeni na opciju za nalaženje prijatelja, Stadia Store opciju gdje se kupuju igre te info kutak s vijestima, videima i blog postovima od Stadia Teama.

Google Stadia na mobitelima

Mobiteli i tableti potpuno su drugačija priča. Otvaranje korisničkog računa i streamanje na mobitelima, omogućeno je kroz instalaciju aplikacije Google Stadia na Androidu i iOS-u. Iako se, na prvu, sve čini jednostavno i slobodno, postoje određeni minusi sa kojima nismo zadovoljni.

Za početak, to je lista mobilnih uređaja koje podržavaju Google Stadiu. Iako, na službenoj stranici postoji lista kompatiblinih telefona, ona je vrlo kratka. A mnogi “jaki” uređaji još uvijek se nisu našli na toj listi.

Dakle, Google Stadia dostupna je putem Samsunga, OnePlus-a, Asus-a i Razer-a. Logično, u kategoriji podržanih uređaja nalazi se i Google-ov brend Pixel. Najstariji model koji se može koristiti za igranje na Stadiji je 2/2 XL. No brendovi poput  Huawei-a ili Xiaomi-a ostali su uskraćeni za opciju igranja na Stadiji  Aplikacija je svakako dostupna na App Storeu, ali trenutno nema cijele usluge za tu skupinu mobitela.

Iako se lista neprestano ažurira i tijekom godine se očekuju još mnoge promjene, najavljivana široka dostupnost na mobitelima, trenutno ipak izostaje.

Kod iPhone serije su stvari mnogo jasnije jer je objavljeno kako mobiteli koji koriste iOS operativni sustav imaju dostupnu aplikaciju Google Stadia u svom App Storeu, ali se ne mogu njome služiti za igranje videoigara. Kod iOS-a ona se može koristiti samo za upravljanje svojim korisničkim računom na drugim uređajima.

Mobiteli koji koriste Android sustav, a nisu se našli na listi kompatibilnih modela, ostali su u sivoj zoni.

Iako se lista neprestano ažurira i tijekom godine se očekuju još mnoge promjene, najavljivana široka dostupnost na mobitelima, trenutno ipak izostaje.
Iako se lista neprestano ažurira i tijekom godine se očekuju još mnoge promjene, najavljivana široka dostupnost Google Stadije na mobitelima, trenutno ipak izostaje.

Google Stadia na tabletima

Identične nepoznanice postoje i kod tableta. Za ovu vrstu uređaja nema uspostavljenih lista kompatibilnih modela. I u ovom trenutku, cirkuliraju oprečne informacije o mogućnosti njihova korištenja za igranje videoigara na Stadiji.

Na društvenim mrežama i forumima pojavile su se razne upute kako „zaobići” Googleove restrikcije na pojedinim uređajima. No, službeno, ništa od toga zasad nije provjereno. Možda je najbolje biti strpljiv i pričekati da Google proširi liste kompatibilnih uređaja te za njih pruži tehničku podršku.

Ovo su minimalni zahtjevi za pristup na Google Stadia

Najvažniji element za istinsko gaming iskustvo na Stadiji je – internet veza. Obzirom da se video prikaz igre na korisnikov uređaj prenosi preko interneta. Kvalitetna i brza internetska veza, ključni su segmenti ovog gejmerskog poduhvata.

Bitno je napomenuti da Google Stadia radi samo preko Wi-fi signala i nije dostupna preko mobilnog interneta!

Minimalni zahtjevi koje uređaj mora imati da bi koristio Stadiju:

 • memorija od 4 GB,
 • grafička kartica Intel HD 3000,
 • CPU: Intel Core 2 Duo E6400,
 • minimalno Windows 7 operativni sustav,
 • prostor na hard disku od 1 GB

No, sve to skupa nije dovoljno ako je internet veza slaba.

Kod mobitela – zahtjevi uključuju minimalno Android 6.0 verziju, a kod iOS-a minimalno verziju iOS 11.0.

Brzina interneta nužno je pravilo za korištenje Google Stadije

Prema službenim navodima potrebna je internet brzina od 10 Mbps. Što to točno znači? Ako korisnik ima internet brzinu od 10 Mbps, onda mu je dostupna rezolucija od 720P sa stereo zvukom.  Tko želi imati gaming iskustvo s 4K HDR rezolucijom i frekvencijom od 60 slika u sekundi, morat će osigurati internet brzinu od minimum 35 Mbps.

Određena testiranja pokazala su kako je tih 10 Mbps zaista dovoljno za gaming iskustvo na Stadiji. Što će reći da nema nekih izraženijih poteškoća kod prijenosa signala. No preporučena je brzina od 100 Mbps, ako želite biti na sigurnoj udaljenosti od bilo kakvih problema, u tom smislu, prilikom igranja.

Najvažniji uvjet za Google Stadiju ipak je brzina interneta, minimum 10 Mbps
Najvažniji uvjet za Google Stadiju ipak je brzina interneta, minimum 10 Mbps

Od “The founder’s edition” do “Premiere edition”

Google Stadia postala je dostupna krajem studenog 2019. godine. U pretprodaji je postojao tzv. „The founder’s edition” paket koji je rasprodan. Isti je kasnije zamijenjen novim i trenutno aktualnim „Premiere edition” paketom. Radi se o paketima s identičnom ponudom. Jedina razlika je u činjenici da je kod „Founder’s edition” paketa korisnik mogao dobiti dodatno korisničko ime kako bi njegov prijatelj ili neka druga osoba isprobali igranje na Stadiji.

Od 8. travnja ove godine Google Stadia širom je otvorila vrata korisnicima. Sada svatko tko otvori svoj račun, može besplatno isprobati platformu na dva mjeseca koristeći Stadia Pro pretplatu.

„Premiere edition” u ovom trenutku uključuje Stadia kontroler, Chromecast ultra i Stadia Pro pretplatu na tri mjeseca za cijenu od 129 dolara.

Korisnici kojima paket čini skuplju investiciju ili smatraju suvišnim njegov sadržaj, imaju druge mogućnosti. Stadia kontroler dostupan u tri boje mogu zasebno kupiti po cijeni od 69 dolara. A svi koji su osigurali potrebnu opremu za gaming trebaju se samo pretplatiti. Što se kaže, za svakog’ ponešto.

Google Stadia pretplata: Stadia Base i Stadia Pro

Stadia Base je osnovna pretplata koja nudi sljedeće opcije:

 • Igranje videoigara s rezolucijom od maksimum 1080P i frekvencijom od 60 slika u sekundi,
 • Stereo zvuk,
 • Kupovinu igara u webshopu,
 • Nisu dostupne besplatne igre, kao ni mogućnost ostvarivanja popusta.

Stadia Pro pretplata nudi, razumije se, bolju alternativu za korisnika:

 • Igranje videoigara s 4K rezolucijom i frekvencijom od 60 slika u sekundi,
 • 5.1 surround zvuk,
 • Kupovinu igara u webshopu,
 • Ostvarujete pravo na besplatne igre te mogućnost dobivanja ekskluzivnih popusta.

Trenutno dvomjesečno besplatno probno razdoblje uključuje korištenje Stadia Pro pretplate za sve.

Google Stadia pretplata dostupna je u dvije opcije - Stadia Base i Stadia Pro
Google Stadia pretplata dostupna je u dvije opcije – Stadia Base i Stadia Pro

Google Stadia VS mane i problemi

Mane Google Stadia platforme još nisu konkretno uočljive jer korisnici tek stječu prve dojmove. Tijekom 2020. očekujemo širenje liste kompatibilnih uređaja. Kao i utvrđivanje dostupnosti Google-ove tehničke podrške (očekuje se Google Assistant).

Upravo početni manjak kompatibilnih uređaja kvari dojam i negira prvotne najave o širokoj dostupnosti platforme. Na tome će Google sigurno poraditi.

Problemi s internetom još su jedna stavka koja bi mogla stvarati potencijalne probleme. A,li prva iskustva za sad su vrlo dobra – očito brzina od 10 Mbps može izdržati kao minimum potreban za korištenje.

Spominju se i mogući problemi s latencijom – vrijeme potrebno da se pritisak gumba na kontroleru pretvori u aktivnost u igri. No, Google uvjerava kako je Stadia kontroler pouzdan.

Ima Stadia i dobre strane

Osnovna prednost pretplate na Google Stadiji jest novo gaming iskustvo koje nije vezano uz konzolu koja stari. Stoga korisnik ne mora brinuti o zakinutosti za novim naslovima igara. Plus istodobno mu je dostupna 4K rezolucija. Sve u svemu, ne loš postav stvari za ovu priču.

Platforma bi se pogotovo mogla sviđati svima onima koje zanima jedna ili samo par igara ali ne žele radi toga ulaziti u investiciju kupnje nove konzole. Otvorenost platforme, kompatibilnost za raznim uređajima te korištenje raznih kontrolera (ne samo Stadia kontroler) – aduti su koji dodatno idu u prilog korištenja ovog streaming servisa.

Dobra fora je i ‘free trial’ od 2 mjeseca, koji omogućava korisnicima dovoljno vremena da se upoznaju sa ovim načinom igranja.

A gdje je tu Hrvatska?

Google Stadija je trenutno dostupna samo za 14 zemalja i Hrvatska se nije našla među njima.

Sve koji bi platformu htjeli vidjeti u Hrvatskoj može zabrinuti činjenica da se naša prosječna brzina interneta vrti negdje oko pa čak i ispod granice od 10 Mbps – što je ispod minimuma koji je potreban za njeno korištenje. Naravno, to se ne odnosi na sve građane u Hrvatskoj. Ali veliki dio Hrvata koristi znatno sporiji internet, zbog izostanka dostupnosti optičke infrastrukture.

Google Stadia u Hrvatskoj

Sve u svemu, vjerujemo da sad imate osnovne informacije o tome što je Google Stadia i kako funkcionira. Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme ovu rubriku ovdje. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili nas potražite putem Facebook-a.