Croteam

Photo of author

By Martin Perušić

Serious Sam
Croteam (Hrvatska)

Croteam je razvojni studio sa sjedištem u Zagrebu. Pokrenut je tijekom Domovinskog rata 1992. godine. Prve komercijalne igre su na tržištu izdali sredinom 1990-ih godina. U Hrvatskoj i u svijetu su najpoznatiji po igrama iz Serious Sam serijala.

Danas razvijaju igre za razne platforme (PC, Mac, Linux, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S Nintendo Switch, iOS, Android i VR platforme). U listopadu 2020. godine preuzeti su od strane izdavačke kuće Devolver Digital.

Prva video igra: Football Glory (1994)

Nogometna igra inspirirana tada popularnim Sensible Soccerom u odnosu na konkurenciju sadrži razne dodatne
nesportske animacije (uletavanje ženskih streakera na teren, huligansko nasilje, bacanje baklji na teren, mogućnost sukoba sa sucem)! Britanski časopis CU Amiga dao joj je ocjenu 95 / 100. 1995. je izdana čak i MS DOS verzija. Zbog pretjerane sličnosti sa Sensible Soccerom povučena iz prodaje.

Najpoznatija videoigra: Serious Sam (2001 – 20xx)

Prva igra iz serijala izašla je 2001. godine. Zahvaljujući brzoj akciji, crnom humoru i moćnom Serious Engineu
postigla je odličan uspjeh na tržištu. Uslijedili su nastavci, portovi, HD verzije i VR izdanja. Aktualni nastavak, Serious Sam 4 izašao je 24. rujna 2020. za osobna računala i Stadiu. Kao i prethodnici, odlično je
prihvaćen od strane igrača. 7. prosinca 2021. godine pojavio se i na konzolama (PlayStationu 5 i Xboxu Series X/S).

Aktualna videoigra: The Talos Principle II (2023)

2. studenog 2023. godine Croteam je nakon dugih devet godina za PC i konzole (PlayStation 5, Xbox Series X/S) izdao nastavak The Talos Principlea. Naša recenzija igre dostupna je ovdje.

Što bi bilo kad bi bilo

Croteam je 2007. godine započeo razvoj na realističnoj vojnoj pucačini iz prvog lica. Izlazak je bio predviđen 2009. godine za PC i next gen konzole. Nekoliko slika je jedino što je preostalo od projekta. Više informacija dostupno ovdje, ovdje i ovdje.

Službena mrežna stranica

Popis izrađenih igara