Serious Sam 4: odlična oldschool igra!

Photo of author

By Jelena Kišiček

Iako je od najave prošlo već ponešto vremena, Serious Sam 4 konačno je došao pred naše oči, ove jeseni. Nezavisna hrvatska tvrtka za razvoj igara Croteam, zajedno sa izdavačem Developer Digital, zaslužna je za četvrti nastavak serijala Serious Sam.

Ako ste fan pucačine u prvom licu, hrpe neprijatelja na jednom mjestu i mnoštva vatrenog oružja – onda vam je jako drago što postoji Serious Sam 4.
Trenutno dostupan za PC i Google Stadiju. Playstation i Xbox verzije pojavit će se nešto kasnije početkom 2021. godine. A mi idemo baciti oko na sočne detalje ove igre.

U ovom tekstu možete pročitati osnovne informacije o serijalu Serious Sam, o hrvatskom Croteamu koji je razvio igru te o novostima koje vas čekaju u četvrtoj epizodi ove, dosta dobre, pucačine.

SeriousSam4
S nama od ove jeseni, Serious Sam 4! Igra koju smo dugo čekali. I isplatilo se.

 

Kako je izgledao put do Serious Sam 4 video igre?

Industrija videoigara danas je jedna od najbrže rastućih i najprofitabilnijih u svijetu. Na njenom zahtjevnom tržištu, dugo godina mogu ostati prisutne jedino tvrtke koje su se iskazale kroz uporan rad, kreativnost i znanje. Fascinantno je kako se Croteam još od 1992. i svojih skromnih početaka uspio prometnuti u vodećeg hrvatskog predstavnika Game Development branše.

Serious Sam serijal postao je svjetski poznat u ožujku 2001. godine kada je izašao prvi naslov igre pod nazivom Serious Sam: The First Encounter koji je bio prodan u nekoliko milijuna kopija. Tijekom 2005. uslijedilo je izdavanje drugog nastavka pod jednostavnim nazivom Serious Sam 2. A zadnji nastavak serijala Serious Sam 3 izdan je 2011.

Držanje kontinuiteta kad se radi o serijalu neke videoigre vrlo je zahtjevan. Jer nakon početnog uspjeha prvog naslova, publika kod sljedećih očekuje više. I vrlo lako može doći do pada kvalitete.

Croteam je kao nezavisna tvrtka u tome uspio. Bez obzira na to što su mnogi ostali developeri iz bogatijih zemalja u startu imali prednost zbog većih financijskih sredstava na raspolaganju.

Krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih, na polju 3D pucačina iz prvog lica ( FPS tj. first person shooter) postojala je velika konkurencija zbog naslova kao što su Quake i Half-life. Dolazak na tržište nije bio jednostavan jer digitalnih izdanja videoigara tada nije bilo. Developeri su praktički morali naći tvrtku koja će dati novac za razvoj igre, tiskanje CD-a i distribuciju. Unatoč svim okolnostima, Croteam napravio je hit igru za manje od godinu dana. I sada, u 2020. godini, dobili smo njen četvrti nastavak koji izgleda izvrsno.

Radnja igre oslanja se na prijašnje naslove. Igrač ima ulogu u kojoj spašava svijet od Mentalovih snaga, inače glavnog neprijatelja koji se u serijalu nikad nije pokazao. Čovječanstvo je pod opsadom Mentalovih hordi širom svijeta, koje pustoše ostatke slomljene i poražene civilizacije. Jedini preostali otpor pruža Sam „Serious“ Stone koji vodi obrambene snage Zemlje sačinjene od postrojbi teško naoružanih komandosa.

SeriousSam4_2
Iza stvaranja Serious Sam 4 stoji hrvatski Croteam.

 

Serious Sam 4 je „brainless“ pucačina arkadnog stila u kojoj je cilj ubiti čim više protivnika

Najveća promjena u novom nastavku igre je vizualni napredak koji se mogao uočiti još na trailerima. Okolina, oružja i neprijatelji zaista dobro izgledaju i mnoge će iznenaditi trenuci igranja u kojima će se na ekranu pojaviti na tisuće, ako ne i deseci tisuća, neprijatelja.

Razlog tome je korištenje Legion System softvera koji je razvijen od strane Croteama. Legion System izrađen je isključivo za Serious Sam 4. Dean Sekulić, grafički inženjer Croteama, u nekoliko je intervjua objasnio kako će pomoću njega, na nekim nivoima igre, biti prikazane na tisuće neprijatelja bez previše usporavanja i smetnji u igranju.

Croteam je otprije bio poznat po korištenju svojih različitih softvera za pokretanje igre pod nazivom Serious Engine koji su se koristili za Serious Sam serijal. Posebnost novog Legion Systema je da može izdržati prikaz mnogo neprijatelja dok renderira efekte kao što su velike teksture ili pojačane dinamike svjetla. Kvalitetnim programiranjem ovi se ciljevi postižu uz vrlo male žrtve na štetu vizualne kvalitete.

Navedene činjenice ipak ne znače kako će se raditi o open world mapama. Okolina unutar videoigre nije kompleksna, nego je prilagođena otvorenim bitkama. Jedino se može reći da su mape u Serious Samu 4 mnogo veće od prijašnjih i uključuju zanimljive dodatne zadatke, tajna mjesta, predmete te još mnogo ostalih iznenađenja. Kretanje je zbog njihove veličine također prilagođeno pa će igrači moći hodati, trčati ili koristiti nekoliko vozila kako bi se prešle velike udaljenosti.

Neke od mapa su Desert Temple, Brkeen Chevap i Little Trouble. Od lokacija u igri, igrači će moći doživjeti prizore ruralne Francuske, Grčke, Rusije te Italije. 

Većina neprijatelja i vrsta oružja iz ranijih nastavaka pojavljuje se i u Serious Samu 4. Novi protivnici s kojima će se igrači boriti su Processed, Belcher i Brute Zealot. Od starijih oružja tu su dvocijevna sačmarica, minigun, bacač motornih pila i top, a kao novo se pojavljuje auto shotgun. Oružja će se tijekom napredovanja u igri moći nadograditi.

Full Gameplay Walkthrough u trajanju 6 sati možete pogledati ovdje.

SeriousSam4_3
Legion System izrađen je isključivo za Serious Sam 4.

Veliki broj neprijatelja u Serious Sam 4, znači i više posla za igrače

Iz Croteama tvrde da je Serious Sam 4 vrlo zahtjevna igra. Mnogi igrači okušat će se samostalno u borbi protiv hordi neprijateljske vojske. No i za ljubitelje multiplayer igranja postoji zanimljiva opcija. Serious Sam 4 podržava online igru od četiri igrača istodobno za glavne misije i dodatne zadatke. Nažalost, mulitplayer nije moguće kombinirati ako su igrači na PC i Google Staida platformama istodobno.

Serious Sam 4 dostupan je na Steamu za 39.99 eura, a „delux“ izdanje je nešto skuplje i za njega je potrebno izdvojiti 49,99 eura.
Od travnja ove godine je u ponudi na Google Stadiji „Serious Sam Collection“ koji uključuje prethodna tri nastavka igre po cijeni od 29.99 američkih dolara.

Kolekcija podržava multiplayer od čak 16 igrača te ima mogućnost podijeljenog ekrana (split-screen) za local multiplayer igrače. Modovi koji su dostupni u igrama su Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag te Survival Mode.

Croteam je zadnjih godina posebnu pažnju posvetio VR tehnologiji. 2017. godine izašao je Serious Sam VR: The Last Hope. Radi se o VR pucačini iz prvog lica za PC. To je prva Croteamova VR igra i kritike su bile izuzetno dobre. Igra je dostupna na Oculus Rift i HTC Vive VR naočalama.

Gameplay se svodi na četiri planeta od kojih svaki ima 4 razine i igrača napadaju razni neprijatelji poznati iz serijala. Dodatni sadržaj u igri je skill tree gdje se napredovanje postiže putem otključavanja posebnih vještina i novih modela oružja. Igra je dostupna na Steamu uz velike popuste.

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.