Dva igrača malo jača: Microsoft i Facebook gaming partneri

Photo of author

By Jelena Kišiček

Novi zvjezdani par na gaming nebu su, po svemu sudeći Microsoft i Facebook. U zajedničku luku uplovili su kao partneri u želji da izgrade novu gaming zajednicu, koja bi trebala spojiti game streaming sustav Project xCloud i Facebook Gaming platformu.

Što je to Project xCloud i kakve on ima veze sa Facebook Gaming-om? Što je sa Mixerom koji je do nedavno bio četvrti po redu najpopularnijih game streaming platformi? I koje ambicije imaju ova dva igrača, idemo saznati odmah.

Dva igrača malo jača: Gaming partneri Microsoft i Facebook u novoj priči
Dva igrača malo jača: Gaming partneri Microsoft i Facebook u novoj priči

Kako su Microsoft i Facebook postali gaming partneri?

Izgleda da je prvi korak u ovoj romansi učinio Microsoft. Naime Mixer, koji je bio integriran u Xbox konzolama kao live streaming platfora, ugasio se u srpnju ove godine. A zamišljeno je da se svi postojeći partneri prebace na Facebook Gaming platformu.

U izjavi Phila Spencera, izvršnog potpredsjednika Gaming-a i voditelja brenda Xbox unutar Microsofta, stoji da je Mixer u posljednje vrijeme zaostajao u natjecanju s velikim igračima u području streaminga kao što su Twitch, YouTube i Facebook. Stoga je odluka o kolaboraciji s Facebookom rezultat tih procesa.

Rješavanje statusa Mixera zaista je bila teška odluka za Microsoft. Moralo se definirati hoće li ga se jednostavno riješiti, prodati ili uložiti još
novca u njega, bez sigurnosti o povratu uloženog. Od Microsoftove akvizicije Mixera, koja se dogodila u kolovozu 2016. godine, rezultati jednostavno nisu bili dovoljno dobri. Neminovno je bilo potražiti drugo rješenje.

Iako se transfer na Facebook Gaming automatski proveo, bilo je otvoreno pitanje što će biti s angažmanom poznatih streamera Ninje ili Shrouda, koje je Microsoft posebno regrutirao za popularizaciju Mixer platforme. Danas znamo što se dogodilo sa njih dvojicom. Vratili kući koju su, ne tako davno, napustili #Twitch.

Microsoftov potez nije bio vezan samo uz rješavanje statusa Mixera, već i uz promociju streaming sustava Project xCloud. Radi se o Microsoftovoj gaming i streaming platformi koja je kompatibilna s Xbox One i Xbox Series X konzolama, ali njome ih se ne želi zamijeniti.

Mixer u posljednje vrijeme zaostajao u natjecanju s velikim gaming igračima u području streaminga
Mixer je u posljednje vrijeme zaostajao u natjecanju s velikim gaming igračima u području streaminga.

Što znamo o Project xCloud-u?

Project xCloud je drugačija vrsta servisa jer će biti dostupan na mobitelima, tabletima, računalima, televizijama i ostalim uređajima. Njegove ambicije su slične onima Googleove Stadije. Dakle sve igre koje se streamaju bit će smještene na udaljenim poslužiteljima. Gaming video slat će se na kompatibilni uređaj preko interneta, a s korisnikove strane u suprotnom smjeru idu samo naredbe kontrolera.

Google Stadija nije jedina konkurencija za Project xCloud. Postoji još nekoliko streaming servisa koji imaju svoj udjel na tržištu, kao što su PlaystationNow ili GeForce Now. Ali Microsoft smatra kako je Project xCloud drugačiji jer obećava „library“ s više od 3000 Xbox i PC igara. Navodno, servis ima mogućnosti i za više od 3500 naslova. Drugi važan faktor je činjenica kako Microsoft ima jednu od najvećih mreža podatkovnih centara na svijetu.

U kombinaciji s Azure Cloud Server mrežom koja gradi, testira i upućuje aplikacije i servise preko podatkovnih centara, Microsoft želi omogućiti da se zahtjevi za gaming „poslužuju“ lokalno umjesto na drugim kontinentima. Infrastruktura je Microsoftova velika prednost. Jer bi se lokalnim odrađivanjem streaming procesa i redukcijom udaljenosti između korisnika i podatkovnog centra, mogla smanjiti latencija tj. vrijeme potrebno da se pritisak gumba na kontroleru pretvori u aktivnost u igri. Milisekunde u ovom segmentu znače mnogo. A ostvarivanje prednosti u kvaliteti streaminga, može se kod sustava Project xCloud, pokazati kao pun pogodak.

Integracija nadolazećeg Project xClouda, koji izlazi u listopadu ove godine, s Facebook Gaming platformom čini se kao Microsoftov potez za budućnost. Početkom 2020. kod game streaming platformi prvo mjesto uvjerljivo je držao Twitch. Na drugom mjestu je bio YouTube Gaming. Treće mjesto je pripalo Mixeru (koji je u ovom trenutku predviđen za gašenje). A na četvrtom mjestu našao se Facebook Gaming.

Microsoft i Facebook zajedničkim se snagama žele nametnuti kao vodeći game streaming servis i napadaju Twitch i YouTube Gaming svim raspoloživim sredstvima.
Microsoft i Facebook zajedničkim se snagama žele nametnuti kao vodeći game streaming servis i napadaju Twitch i YouTube Gaming svim raspoloživim sredstvima.

Par riječi o Facebook Gaming platformi

Facebook Gaming platforma krenula je s radom 2018. godine. Na početku je bila stranica koja je Facebook Live streamerima predstavljala mjesto gdje mogu naći druge stream kanale i započeti svoj live stream. Od 2019. postala je dostupna unutar Facebook aplikacije na mobitelu. Ima mnogobrojne sadržaje, od kojih su najvažniji pregledi raznih live streamova, igranje Facebook igara te organizacija turnira u igrama. Za streamere posebno je zanimljiv tzv. Levelup program koji omogućuje zaradu onima koji se malo profesionalnije žele baviti streamingom i biti primijećeni u gaming zajednicama.

Prema informacijama sa službene Facebook stranice, Project xCloud kao nova game streaming tehnologija, trebao bi pomoći Facebook Gaming platformi u redefiniranju iskustva igranja. Partnerstvo s Microsoftom je novi korak u izgradnji zajednica na kojima će svatko moći istraživati, igrati, gledati ili dijeliti najdraže gaming sadržaje.

Ono što Facebook vidi u budućnosti je situacija u kojoj bi se korisnici mogli s gledanja livestreama od nekog gamera prebaciti na igranje iste igre s prijateljima kroz samo jedan klik. Najava zaista zvuči sjajno, ali dodatni poticaj cjelokupnom planu i okupljanju zajednice na Facebook Gaming platformi dali bi tzv. Playable Ads.

To su interaktivni video oglasi čija je uloga da privuku korisnike i potaknu ih na instalaciju aplikacije ili igre iz App Storea. Playable Ads počinju s kratkim videom i klikom na njega korisnik može odigrati kratki demo igre u „full screenu” bez potrebe instaliranja. Prije pokretanja igre dobiju se kratke upute o njenom sadržaju i postojećim kontrolama, a korištenjem tzv. call-to-action opcije korisnici se prebacuju na App Store gdje skidaju igru ili aplikaciju.

Facebook Gaming platforma krenula je s radom 2018. godine.
Facebook Gaming platforma krenula je s radom 2018. godine.

Microsoft vidi priliku u ovakvom obliku marketinga…

… a Facebook Gaming platforma je idealno mjesto za promociju Xbox igara. Playable Ads će na Facebook Gaming platformi omogućiti da Xbox igre budu dio oglasnog prostora i postanu dostupne na mobitelima. Dakle, korisnici će listati svoj news feed na Facebooku i usput imati mogućnost da isprobaju igre s Xbox Game Pass servisa. Servis je trenutno aktualan i nudi pretplate od 9.99 dolara mjesečno.

Pretplatnici Xbox Game Passa dobivaju pristup velikom katalogu igara. Nakon listopada i predstavljanja Project xClouda sigurni smo da će Playable Ads biti usko vezani uz taj novi Microsoftov game streaming servis. Suradnja Facebooka i Microsofta u ovom trenutku zvuči vrlo obećavajuće.

Temeljni plan za budućnost je zajednički rad na Project xCloud-u. On će u prvoj fazi prvenstveno biti vezan za streaming videoigara na mobilne uređaje, a kasnije vjerojatno možemo očekivati i implementaciju ostalih uređaja. Facebook Gaming platforma bit će integrirana s Xbox One konzolom. Za sada nije poznato što će se događati s nadolazećom Xbox Series X konzolom.

Partnerstvo s Facebookom će se sigurno i dalje nastaviti. Vjerujemo da je Xbox Series X uključen u stvaranje buduće zajednice igrača.

Korisnike najviše intrigira informacija o brzini prijelaza između gledanja streaminga i igranja istog naslova putem jednog klika. A u tehničkom pogledu naglasak na niskoj latenciji, real-time interaktivnosti i brzoj distribuciji virtualnog streaming iskustva. Očekuje se da će ovo privući mnoge nove članove da se pretplate i postanu sudionici Facebook Gaming platforme.

Sve što stvarno trebate znati iz gaming svijeta

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.