Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 – nekad i sad

Photo of author

By Jelena Kišiček

Iako iza sebe ima nekoliko neuspješnih pokušaja, jedna od najpopularnijih igara skateboard tematike, ugledala je svjetlo dana ove jeseni. Naravno pogađate, riječ je o remasteriranom izadnju Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2.

Nakon što je uspješno vladala krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih godina, Tonijevo haklanje daskom nekako i nije imalo sreće zadnjih 10+ godina. No, čini se da su neuspjesi konačno prestali dahtati za vratom. I da poslastica koju smo ugostili ove jeseni, Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2, žešće napada nostalgiju i to baš baš odlično.

 

Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2
 
 

Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 – Igra koja udara nostalgiju, pokreće emociju i uzima pohvalu

Bilo da ste nostalgičar nekih prošlih vremena ili igrač kojem je Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 novitet na gaming jelovniku, složit ćete se da igra zadovoljava sve kriterije koji su bitni za kvalitetnu igru. Iako igre podsjećaju na originalne verzije skatebordinga sa potpisom Tony Hawka, remastering verzija donosi vrlo fine detalje koji će vas odvući u igru dublje nego što ste mislili.

“Fantastičan sustav bodova, besprijekoran dizajn razine, poboljšani vizualni elementi, uzorni mrežni način rada i lokalni multiplayer znači da se ovdje ima jako malo na što požaliti. Čak će i veterani koji prođu kroz jedan dan vjerojatno nastaviti igrati konkurentno. To je sve što je trebalo biti. Divne stvari.” – prenosi PCgamer.
 
Spominjanje Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 igre nikako ne može proći bez glazbe. THPS ima kultni status među igračima, što će reći da je ljestvica već dovoljno visoko podignuta. A glazbu u igri prilagoditi i duhu vremena i duhu igre, izazov je koji malo tko može prihvatiti. A još manje uspješno izvesti. I da, ona se vrti cijelo vrijeme.

 

Tony Hawk serija zaslužna je za evoluciju skateboarding igara

Od bitnih karakteristika još, važno je napomenuti da se igra okreće 60 sličica u sekundi.  Gameplay je brz i zahtjevan. Moguće je uređivati parkove. I cijelo iskustvo za igrača je točno kakvo bi trebalo biti kada je u pitanju ova igra u današnjem vremenu. Što se tiče mana, najglasnije se spominje nedostatak “replay” opcije. Nije nešto od presudne važnosti, ali bilo bi zgodno da se može ubaciti.

Komplet Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 dostupan je na Epic Games Storeu za Xbox One i PS4 konzole te PC. U maloprodaji standardni paket s obje uključene igre ima cijenu od 39.99 dolara, digitalna “Deluxe” verzija koja ima dodatne sadržaje i skejt opremu unutar igre ima cijenu od 49.99 dolara, a tzv. “Collector’s Edition” paket ima ekskluzivne sadržaje s novim dizajnom i detaljiziranim likovima pa postiže cijenu od 99.99 dolara.

Originalna Tony Hawk serija zaslužna je za evoluciju skateboarding igara. Tako su tvrdili ljudi iz Activisiona. Spominjući pritom da će remasterirana verzija biti sigurno dobro prihvaćena kod ljubitelja žanra. Kraj godine upravo pokazuje kako se ovo proročanstvo dobro ostvaruje.

Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2
Glazba Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 prilagođena je i duhu vremena i duhu igre.

Što se to dogodilo sa Tony’s Hawk Pro Skater prije remasteriranja?

Tony Hawk’s Pro Skater je prilikom svog izlaska 1999. godine zaista stekao nevjerojatnu popularnost i postavio temelje svih modernih skateboarding videoigara. Na valu pozitivnih kritika, igra je između 2000. i 2002. bila izdana unutar još tri naslova. A 2003. je započet novi serijal “Tony Hawk’s Underground”.

Mnogi se sigurno pitaju gdje su dosad bile nestale Tony Hawk videoigre.

Zadnja koja je iz serijala izdana bila je Tony Hawk’s Skate Jam. Izašla je u prosincu 2018., ali radilo se o igri za mobitele s podrškom za iOS i Android sustave. Zanimljivo je kako igra nije izašla pod izdavačem Activision, nego pod tvrtkom Maple Media. Radilo se o tome da je Activisionu 2015. istekla licenca za korištenje Hawkovog imena, a iste je godine izašao zadnji Activisionov naslov Tony Hawk’s Pro Skater 5 koji je dobio grozne kritike.

Srozavanje Tony Hawk serijala dogodilo se zapravo još ranije tijekom 2008. godine kada tvrtka Neversoft prestaje biti developer igre i mijenja ju tvrtka Robomodo koja se nije proslavila s novim naslovima. Serijal je bio duboko zaglibio u niz loših izdanja tijekom godina i nove Tony Hawk igre jednostavno nisu imale dovoljno kvalitete kako bi se mogle suprotstaviti konkurenciji. Developer remasterirarnih verzija je Vicarious Visions i igra je zaista vrh vrhova.

Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2
Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 kultna je igra u potpunosti prilagođena ovom trenutku u kojem živimo danas.

Skateboarding igre koje ponovno dižu prašinu: Ima li Tony’s Hawk Pro Skater konkurenciju?

U godinama kada Tony Hawk serijal mijenja developera i gubi na popularnosti i kvaliteti, pojavit će se nova skateboarding igra i pomesti konkurenciju. Radi se o serijalu Skate.

Prva igra istoimenog naziva izašla je tijekom 2007. godine. Izdavač je bio Electronic Arts, a developer tvrtka EA Black Box koja se kasnije ugasila. Igra je ubrzo doživjela i dva nastavka te označila pravu malu revoluciju u skateboarding igrama s promjenom kontrola.

Uvela je tzv. “flick it” sustav kontrola koji se temelji na izvođenju trikova pomoću analog palica. Tada se radilo o velikoj promjeni u načinu kontrole skejtera. Jer su se Tony Hawk igre bazirale na izvođenju trikova pomoću kombinacija tipki. Što mnogima, u usporedbi sa Skate naslovima, nije bilo praktično.

Vijest koja je također uzburkala javnost, upravo je vezana uz spomenuti Skate serijal. Electronic Arts je na EA Play Live skupu potvrdio kako počinje rad na četvrtom nastavku Skate videoigre!

Skate 3 izašao je davne 2010. i poslije 10 godina trebali bi dobiti nastavak skateboarding simulacije. Hoće li videoigra zadržati isti naslov tek ćemo vidjeti, a prve informacije govore kako se njen izlazak planira za 2022. godinu.

Skateboarding videoigre očito su postale tražena roba na tržištu jer još neki naslovi s pravom konkuriraju u toj kategoriji.

Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2
Tony’s Hawk Pro Skater 1 & 2 dokazuje da su skateboarding igre opet IN.

 

Skater XL je videoigra koja postoji za PC u Early Access izdanju na Steamu još od 2018. godine, a postoji i verzija igre za mobitel pod nazivom Skater. Njen developer je tvrtka Easy Day Studios. A u 1.0 cjelovitoj verziji izašla je ovog srpnja za PC, PS4, Xbox One i Nintendo Switch.

Posebnost ovog naslova je činjenica da ne postoje unaprijed programirani trikovi. Gameri imaju veliku slobodu u kreaciji te će svaki trik koji se izvodi pomoću analog palica biti jedinstven za sebe. Igra također nudi open-environment mape, likove pro skejtera, stvarne lokacije, personalizirano gaming iskustvo i online zajednicu koja trenutno broji oko 50.000 članova.

Još jedan naslova koji je zaokupio pažnju je Session. Developer je Crea-Ture Studios. A sredinom rujna 2019.,igra je puštena na Steamu u Early Access izdanju za PC. Kontrole se i ovdje temelje na analognim palicama i slične su onima u Skate serijalu. Session se nastoji prometnuti kao simulacija skateboardinga u pravom smislu riječi pa mnogo polaže na realističnost igračkog iskustva.

Prema mišljenju kritičara, u igri se zaista može dobiti doživljaj kao da ste na skejtu i ocjene su zasad iznimno pozitivne. Session je još u fazi izrade i nije gotov, pa se očekuje izlazak tijekom 2020. godine. Od 17. lipnja Session je dostupan i na Xbox One konzoli putem tzv. Xbox Game Previewa, programa koji nudi developerima mogućnost izdavanja igara dok su još u izradi.

Igre.hr

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.