FIFA 21

Photo of author

By Jelena Kišiček

Potvrđeno je. FIFA 21 stiže u prodaju 9. listopada za PS4, Xbox One te PC preko Origin i Steam servisa. Za prednarudžbe Ultimate Edition ili Champions Edition paketa, pristup igri bit će omogućen već 6. listopada.

Koja je razlika između Standard verzije te Ultimate Edition i Champions Edition verzije igre!? Hoće li igra biti prilagođena za nove konzole koje nam dolaze? Drži li PES korak sa FIFA 21? Ovo su ključne teme koje ćemo pokriti u tekstu koji slijedi. Zadržite loptu igrači, slijedi par riječi o najpopularnijoj nogometnoj igri ?

 

FIFA 21

FIFA 21 – 3 izdanja i prilagođenost novim konzolama

Dok čekamo da FIFA 21 postane dostupna u prodaji, Electronic Arts je objavio kratki trailer za igru. Prema viđenom, grafika izgleda zaista impresivno. Nadamo se, kako to neće biti jedini novi adut ove globalno popularne nogometne videoigre.

FIFA 21 bit će dostupna za igranje u 3 varijante – Standard, Ultimate te Champions Edition.

  • Standard verzija FIFA-e namijenjena je svima koji očekuju bazično igranje.
  • Ultimate Edition i Champions Edition verzije igre namijenjene su korisnicima koji, uz ostalo, preferiraju Fifa Ultimate Team mode. U tom paketu uključeni su mnogi drugi dodaci koji se plaćaju, a sama igra ima razne oblike bonus opcija.

 

EA Access (gaming servis za Playstation i Xbox) i Origin Access (gaming servis za PC) pretplatnici moći će odigrati trial verziju igre već 1. listopada.

I ptice na grani znaju da je kraj godine rezerviran za izlazak PlayStation 5 te Xbox Series X konzole. Obzirom na tu činjenicu, Eletronic Arts najavio je kako će FIFA 21 imati tzv. Dual Entitlement system. To znači da neće biti potrebno kupiti igru dva puta kako bi se napravila nadogradnja za novu generaciju konzola. Tko god kupi PS 5 ili Xbox Series X konzolu, moći će besplatno napraviti nadogradnju svoje FIFA 21 igre, koju je kupio za PS4 ili Xbox One.

Pritom će svi statusi u igri (npr. u Ultimate Teamu ili Volta opciji) biti sačuvani. To jest, korisnik će samo nastaviti igru s iste pozicije na kojoj je stao, na starijoj konzoli.

 

FIFA 21

FIFA 21 vs PES 21

PES 21 trebao bi izaći u rujnu, točnije 15. rujna. Iako je prethodno bila najavljena demo verzija, iz Konami-ja su donijeli zaključak kako ove godine ništa od demo verzije.

Zasad je poznatno da PES neće doživjeti značajne preinake i pomake koji bi nas oduševili u svakom smislu. Umjesto toga PES 21 bit će zapravo popeglano izdanje prethodnih verzija, a sve snage Konami prebacuje na PES 22. Za koju se najavljuju poprilično ozbiljni pomaci u strukturi igre ali i njenom vizualnom dijelu.

Sjetimo se prošlogodišnje FIFA-e 20, u kojoj je Juventus po prvi puta bio dostupan kao “Piemonte Calcio” zbog Konamijevih prava. A samo godinu ranije, cover FIFA-e 19 krasio je Juventusov Cristiano Ronaldo. Ekskluzivnost FIFA-e na licence i dalje je prisutna, ali Konami se kao tvrtka iza PES-a očito odlučio kako će nastojati pridobiti nove licence klubova u budućnosti.

Licence

Prošle godine su klupski velikani poput Milana, Intera, Schalkea ili Monaca bili dostupni u PES-u s punom licencom i ta lista je bila nadopunjena s nekoliko ostalih klubova iz liga petice te drugih, doduše javnosti manje atraktivnih, cijelih liga.

Pravi udarac za FIFA-u ove godine je izostanak licence za EURO 2020 tj. EURO 2021. Radi se o tome, da je Konami osigurao ekskluzivno partnerstvo s UEFA-om i stekao prava na licencu za taj turnir. EURO neće vjerojatno odmah biti dostupan u PES-u 21, nego će se morati naknadno skinuti patch.

Zasad je sigurno da PES 21 izlazi za PS4 i Xbox One i nije još poznato u kojem će obliku biti izdane inačice igre za nove PS5 i Xbox Series X konzole. Bit će zaista zanimljivo vidjeti koji su novi aduti FIFA-e 21.

 

 
 
FIFA 21
 

FIFA 21 – prostor za napredak

FIFA 20 je prošle godine napravila određeni iskorak i predstavila novi Volta mod. Korak koji je izazvao pozitivne reakcije korisnika jer je ponudio igračko iskustvo uličnog nogometa. FIFA 20 je imala impresivne vizuale i osigurane licence za klubove. Osim sitnih inovacija unutar igre i popularni FIFA Ultimate Team mod koji ima simpatije gamera diljem svijeta, i dalje nije uspjela prenijeti igračko iskustvo nogometa kao PES 20.

Mnogi zamjeraju prošlogodišnjoj FIFA-i lošu fizikalnost lopte i igrača, loš protivnički AI, nedosljedno zabijanje golova ili dodavanja nakon kojih se lopta lijepi za nogu. To su neke mane igračkog iskustva koje je PES uspješno riješio.

I zaista se može izraziti stav kako FIFA ipak stoji bliže arkadnom načinu igranja. Dok PES predstavlja pravu nogometnu simulaciju u kojoj ne možete, primjerice, uzeti jednog igrača na centru i s njim proći sve igrače protivničke momčadi i zabit gol.

PES također ima svoje mane kao što su ponekad loš AI protivničkog igrača, lako zabijanje golova iz slobodnih udaraca, nedosljedne sudačke odluke ili ne toliko zanimljivi online modovi. Ali pravo iskustvo nogometa je svakako kod njega bliže nego u FIFA-i.


FIFA-ini problemi


FIFA-ini problemi nisu stali samo kod izravnog​ ​igračkog iskustva. Mnogi korisnici već nekoliko godina zamjeraju što je Career mode loš. Nekad je on bio​ ​razlog zašto se FIFA igra kupovala, a danas se čini da ju korisnici kupuju samo zbog Ultimate Team​ ​moda. U njemu igrač stvara svoju ekipu od svih dostupnih igrača iz svih liga te uspjesima i pobjedama​ ​može otključati nove igrače i ostale bonus predmete.

Činjenica je da je taj mod vjerojatno zaslužan što je​ ​FIFA zadnjih nekoliko godina dominatna na tržištu. Iako na njegov račun dolazi sve više kritika. Jedna od glavnih jest  –  ​uvođenje mogućnosti plaćanja za dobivanje novih igrača i bonuseva, pokvarilo je igrivost. Time je Career​ ​mode ostao poprilično zanemaren. Igrači traže više kontrole nad klubom i više dinamike u igri tijekom​ ​sezone.

U zadnje vrijeme dosta kritika se čuje i u vezi problema FIFA-e s konekcijom prilikom igranja. Vrhunac ovih problema jest slučaj kada je Electronic Artsa blokirao račun i pristup EA servisima, poznatom streameru Kurt0411 – zato što je upućivao loše recenzije na račun FIFA igara.

 

 
 
FIFA 21
 

Unatoč koronavirusu, FIFA 21 izlazi na jesen

Uz sve probleme koje FIFA franšiza doživljava, pozitivna vijest je da izlazak FIFA-e 21 nije odgođen zbog situacije s koronavirusom. Poteškoće su lako mogle nastati jer se FIFA oslanja na cikličnost sezona, nogometnih turnira i transfer marketa pri izradi novih naslova. Pojavom koronavirusa, zna se, mnogo je liga bilo odgođeno ili zaključeno.

Srećom, to nije izazvalo kašnjenje i svi igrači i transferi u igri, bi će ažurirani.

Detalje oko nove FIFA-e 21 još uvijek ne znamo. Ali nas raduju neke od dostupnih informacija. Trailer je demonstrirao kako igra izgleda i čini se da će njen vizualni aspekt biti jedan od glavnih aduta.

Glavna novost

Novost koja je najviše zagolicala maštu igrača je prilagodba novim DualSense kontrolerima kod PS5 konzole. Poznato je da navedeni kontroleri imaju haptički oblikovane senzacije umjesto vibracija. U ovom segmentu će igrači FIFA-e 21, prema navodima Eletronic Artsa, produbiti iskustvo igranja nogometa. To bi trebalo značiti kako će nogometni teren biti bliži nego inače. A svaki šut, dodavanje ili start na loptu, osjetit će se još intenzivnije.

Raduje nas i činjenica kako će FIFA 21 biti dostupna na PS5 i Xbox Series X konzolama. Grafička nadogradnja igre je zbog toga osigurana. Prednosti nove tehnologije u grafici, 3D zvuku ili korištenju SSD-a radi brže izvedbe igre sigurno će biti primijećene.

Generalno, treba pričekati početak listopada kako bi se uvjerili je li FIFA 21 zaista videoigra koja je napravila odmak od ranijeg naslova ili je samo sličan proizvod kao prethodnik s ažuriranim transferima.

 
 
FIFA 21

 

 

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.