VR naočale: Atraktivni dodatak ili nešto više?

Photo of author

By Jelena Kišiček

VR naočale danas polako postaju neizostavni dio gaming ponude. Njihova potražnja je u porastu već nekoliko godina zaredom. Mogu se koristiti u različite svrhe, ali virtualno 3D okruženje koje proizvode izrazito je došlo do izražaja kod videoigara.

U ovom tekstu donosimo pregled najkorisnijih informacija koje vam mogu pomoći kod odabira ovog gaming dodatka. Kako zapravo funkcionira ovaj gaming dodatak, kakva je ponuda u Hrvatskoj te o čemu treba voditi računa prilikom kupnje.

VR naočale
Dojam igranja postaje spektakularan.

Kakav je princip rada za VR naočale?

VR naočale zapravo spadaju pod tzv. HMD uređaje (head mounted displays). Logično, zato što ih korisnici nose na glavi. A razlog tome jest, da bi zaslon na kojem se ostvaruje 3D prikaz virtualne stvarnosti bio cijelo vrijeme ispred očiju.

Princip njihova rada funkcionira tako da se video prebacuje s računala ili konzole na naočale putem HDMI kabela. Prikaz virtualne stvarnosti unutar kojeg korisnik ima pogled iz prvog lica vrši se na LCD ekranu. Ovisno o vrsti VR naočala, prikaz je dostupan na jednom LCD ekranu (za oba oka) ili na dva LCD ekrana koji se nalaze ispred svakog oka.

Važan dio dizajna VR naočala su leće koje su smještene između oka i reproduciranih piksela. Uloga leće u VR naočalama je da namješta udaljenost između oka i prikaza na ekranu, te da stvara fokus slike i oblikuje ju za svako oko. Leća stvara stereoskopsku 3D sliku, pritom namještajući dvije 2D slike, kako bi se oponašao 3D prikaz.

VR naočale
Važan dio dizajna VR naočala su leće koje su smještene između oka i reproduciranih piksela.

VR naočale i prednost koja ih ističe

Ono što VR naočale posebno ističe kao gaming opremu je pojačavanje doživljaja 3D stvarnosti putem širine slike. Većina VR naočala ima širinu vidnog polja od 100 do 110 stupnjeva. To jako utječe na izoliranost stvarnog svijeta u trenutku igranja videoigre. Doživljaj virtualne stvarnosti traži i određenu kvalitetu prikaza. Stoga je 60 slika u sekundi minimalna frekvencija kod VR naočala koja je potrebna da se izbjegne zastajkivanje prikaza. Tijekom korištenja VR naočala svaki korisnik iskusit će kako one prate položaj glave dok se pomiče slika ispred očiju.

To dozvoljava sustav 6DoF (six degrees of freedom) koji prati rotacijske stupnjeve aktivnosti koje ima korisnik. Ovdje postoje još neke metode praćenja korisnikovih pokreta. Kao što je interna kamera koja unutar 360 stupnjeva motri signale i prati vremenske pomake. A neke VR naočale koriste infracrvene senzore koji bilježe pokrete ruku.

Stavljanjem VR naočala na glavu zaista se dobiva osjećaj izdvojenosti i prelaska u virutalni svijet. One mogu stvoriti dojam da koristimo vlastite ruke u virtualnoj stvarnosti. A manipulacije zvukovima mogu napraviti zvučne efekte za koje osjećamo kao da su negdje iza nas ili po strani.

Današnje korištenje VR naočala još je otišlo korak dalje. Tako one imaju u sebi matrice senzora koje mogu detektirati geste koje predstavljaju određene naredbe. Primjerice, neki pokret rukom ili posebni stisak kontrolera mogu biti naredba za korištenje nekog oružja u videoigri. Upravljanje likovima u videoigrama je također unaprijeđeno jer VR naočale imaju infracrveni senzor koji prati položaj našeg oka. Njegovom koordinacijom s aktivnostima u videoigri, pospješila se reakcija likova kojima upravljamo. Dubina vidnog polja je realističnija. Kao i u stvarnosti, u situaciji kada promatramo objekt u daljini, prednji plan se zamagljuje. I obrnuto.

VR naočale
Pokret rukom ili posebni stisak kontrolera mogu biti naredba za korištenje nekog oružja u videoigri.

Kakve sve VR naočale možete nabaviti i koja im je cijena

Danas je gaming ponuda VR naočala vezana uz PC računala ili laptope, konzole te pametne telefone. VR naočale često nisu jedini dio opreme potreban za gaming iskustvo. Često, s njima u paketu, dolaze posebni VR kontroleri, posebna izdanja VR igara, VR igraće rukavice ili kamere koje prate uređaj i osiguravaju preciznost aktivnosti u videoigrama.

3D prikaz virutalne stvarnosti zahtijeva i posebni dizajn videoigara. Što će reći, da nisu baš svi žanrovi zastupljeni u ovoj kategoriji.

Igre koje su dostupne za igranje putem VR naočala su najčešće:

  • pucačine u prvom licu,
  • horor igre,
  • VR avanture,
  • VR trkaće igre,
  • VR casino igre i simulacije kockanja
  • te u zadnje vrijeme igre i simulacije izgradnje grada.
  • razne edukacije

VR naočale
Danas je gaming ponuda VR naočala vezana uz PC računala ili laptope, konzole te pametne telefone.

Ponuda u Hrvatskoj izgleda ovako

U Hrvatskoj je trenutna ponuda VR naočala nešto skromnija. Postoji određeni broj modela na hrvatskom tržištu koji je cjenovno niže rangiran. Radi se o iznosima između 200 i 400 kuna, ali takvi uređaji ne mogu pružiti pravo gaming iskustvo. VR naočale koje imaju mogućnost reprodukcije igara i drže standard kvalitete, osjetno su skuplje.

 

PlayStation VR naočale

Najpopularnije VR naočale u Hrvatskoj su PlayStation VR naočale. Vezane su uz PS 4 konzolu i najčešće dolaze u sklopu Playstation VR paketa koga čine VR kontroler, kamera i neka VR videoigra po izboru.

Najjeftinija ponuda za Playstation VR kreće se oko 1400 kuna. Ali brojni dućani i webshopovi nude pakete s više opreme, čija cijena prelazi 2000 kuna. Prednosti Playstation VR naočala su Full HD zaslon i frekvencija od izvrsnih 90 do 120 slika u sekundi.

Dodatne pogodnosti uključuju tzv. Cinematic mode. U tom slučaju, korisnik može upotrijebiti VR naočale kao televizor s 2D slikom. A kroz opciju Social screen na televiziji, može se prikazati sve ono što korisnik, koji nosi naočale, trenutno vidi. Tako je, ova mogućnost, prigodna za demonstracije rada VR naočala drugima.

Ako se zadržimo kod konzola, iznenađuje činjenica da Xbox One (S i X model) nema matičnog uređaja za reprodukciju virtualne stvarnosti. Ovdje je PS 4 ostvario veliku prednost i svi ljubitelji Xbox One konzole nažalost nisu u mogućnosti spojiti na nju VR naočale jer ih konzola ne podržava.

VR naočale
Najpopularnije VR naočale u Hrvatskoj su PlayStation VR naočale.

 

Nintendo Labo VR Kit

Još jedan zanimljiv proizvod na hrvatskom tržištu je Nintendo Labo VR Kit. To su VR naočale namijenjene za Nintendo Switch i njihova cijena se kreće oko 700 kuna. Proizvod je jeftin i nema visoke standarde reprodukcije virtualne stvarnosti. Ali je idealan za prvo takvo gaming iskustvo. Paket, osim VR naočala, ne sadrži dodatnu opremu, ali zanimljiva opcija je – izrada vlastitih igara.

Oculus Go VR naočale

Oculus Go VR naočale su proizvod koji je trenutno dostupan na hrvatskom tržištu i vezan je uz pametne telefone. Iako postoji opcija njihovog korištenja na PC-ju putem besplatne aplikacije Bigscreen na App Storeu, pametni telefoni su uređaji za koje su Oculus Go VR naočale prvenstveno dizajnirane. Spajaju se korištenjem Wi-fi signala na mobitelu putem aplikacije Oculus Go. Ono što će oduševiti korisnike. je činjenica da kabel za njih nije potreban.

Uz VR naočale u paketu dolazi i VR kontroler. Igre su dostupne pod opcijom Library, tijekom njihova korištenja. Oculus Go ima besplatne igre, no za neke je potrebno izdvojiti između 5 i 10 dolara u Oculus Storeu. Trenutna cijena uređaja se kreće između 2000 i 2500 kuna.

HTC Vive naočale

Vjerojatno najkvalitetnije VR naočale trenutno dostupne na hrvatskom tržištu su HTC Vive naočale.

Dostupni su modeli:
– HTC Vive Cosmos čija se cijena kreće između 6000 i 8500 kuna,
– HTC Vive Focus Plus čija je cijena nešto niža od 10000 kuna te
– HTC Vive Pro kao najjači model čija je cijena između 10000 i 11500 kuna.

Pri kupnji se u paketu, osim VR naočala, nalazi i ostala potrebna oprema.

Cjenovni rang ovog proizvoda otkriva da se radi o pravom iskustvu virutalne stvarnosti. Kvaliteta prikaza kod ovih proizvoda je stvarno impresivna jer mogu imati rezoluciju 2800×1700.

VR naočale
Nužno je osigurati takvu mogućnost kretanja kako bi naočale ostvarile puni potencijal

Prije kupovine VR naočala, evo što trebate imati na umu

Prije kupnje VR naočala svakako je potrebno poduzeti neke predradnje.

HTC Vive VR naočale namijenjene su prvenstveno za PC računala. Nužno je, na službenoj web stranici HTC-a, vidjeti minimalnu konfiguraciju potrebnu za korištenje te obratiti pozornost na kompatibilnost računala.

Još jedan važan element za svakog budućeg korisnika ovog uređaja je prostor. HTC Vive VR naočale podržavaju širinu prostora od oko 20 metara kvadratnih. Iz tog razloga, nužno je osigurati takvu mogućnost kretanja kako bi naočale ostvarile puni potencijal. Iz toga proizlazi kako treba razmišljati i o dužim kabelima tj. HDMI i USB produžecima.

Gaming iskustvo pruža Viveport aplikacija u App Storeu gdje je moguće pronaći veliki broj igara, a mogu se naći i na Steamu. Svakako je pogodnost što se na svim modelima HTC Vive naočala mogu igrati iste videoigre i u tom pogledu kod njih nema razlike.

Ostali modeli VR naočala koje se mogu koristiti za gaming kao što su Oculus Quest, Oculus Rift S ili Valve Index trenutno nisu dostupni na našem tržištu i aktualna ponuda je skromna, ali nadamo se da će se u narednom vremenu ona proširiti.

VR naočale
Gaming novosti krojene po mjeri za vas – Igre.hr

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge. Dobro, mogu proći i kritike 🙂 ali one koje nam pomažu da budemo još bolji u stvaranju sadržaja za vas.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme ovu rubriku ovdje. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili nas potražite putem Facebook-a.