PlayStation 4 Pro VS PlayStation 4

Photo of author

By Jelena Kišiček

PlayStation generalno slovi za jednu od najpopularnijih igraćih konzola. Ove godine nas čeka najnovija peta verzija. A do tada, bavimo se prethodnom PlayStation 4 Pro konzolom i uspoređujemo je sa “običnom” PlayStation 4 konzolom. U ovom tekstu prezentirat ćemo kako PlayStation 4 Pro konzola izgleda sa dizajnerske strane te što se nalazi ispod “haube”. Pa najbolje da krenemo odmah.

PlayStation 4 Pro konzola izašla je 7. rujna 2016. godine. Gotovo 3 godine nakon izlaska standardne PS 4 konzole. Radi se o poboljšanoj inačici ‘Četvorke’.

Za pretpostaviti je da će nadolazeći PS 5 biti dakleko moćnija konzola. Ali i ova Pro varijanta predstavlja određeno poboljšanje gaming performansi i iskustva. Što, naravno, podrazumijeva i nešto veću cijenu.

PlayStation4 Pro VS PlayStation 4

PlayStation 4 Pro sa dizajnerske strane

PlayStation 4 Pro većih je gabarita od svog prethodnika. Konzola je obavijena dodatnim, trećim slojem. Što je čini većom i širom za otprilike 2 centimetra. Ovom promjenom utjecalo se i na težinu konzole, te se ona tako povećala za pola kilograma. 

Sljedeći element koji primjećujemo je dodatni USB 3.0 utor. Nalazi se između priključaka za LAN kabel i PS kameru. Iako je bitna karakteristika ovog dodatka brzi prijenos podataka, konkretna prednost očituje se u praktičnoj namjeni za korištenje dodatnog hardvera tijekom igranja. Poput Playstation VR-a, primjerice. Na taj način Pro konzola se nastoji umiliti svojim fanovima i pružiti bolji gaming experience na tragu novih iskustava.

Još jedna novost kod priključaka, vezana je uz HDMI utor. PS 4 konzola ima HDMI 1.4 priključak, dok PlayStation 4 Pro ima HDMI 2.0 priključak. Njihova temeljna razlika je u kvaliteti zvuka, prijenosu videozapisa i implementaciji 4K rezolucije. To ne znači kako 4K rezolucija nije bila dostupna na PS 4 konzoli, već da je bila limitirana na 1080 P (tzv. FHD ili Full high definition). 

PlayStation 4 Pro
PlayStation 4 Pro je nešto veći jer je konzola obavijena trećim, dodatnim slojem. To je čini većom i širom za otprilike 2 centimetra.

Par riječi o rezoluciji PlayStation 4 Pro konzole

Kod PlayStation 4 Pro konzole rezolucija može biti 2160 P (UHD ili Ultra high definition). Pa čak i preko toga. Što samo znači iskorištavanje većeg potencijala video igara. Time se jasnoća prikaza video igre na ekranu, podignula navišu razinu.

Drugi element važnosti HDMI 2.0 je prijenos videozapisa koji kod tog priključka ima frekvenciju od 50 ili 60 slika u sekundi. Kod starijeg HDMI 1.4 priključka on je bio limitiran na 24 slike u sekundi pri korištenju 4K. 

Zašto je prijenos video zapisa važan? 

Veća rezolucija znači jasniji prikaz, jače kontraste, žive boje i čišću sliku. Ali frekvencija slika u sekundi dolazi najviše do izražaja u dinamici igre. Primjerice, kod kretanja likova na mapi, niži broj slika u sekundi znači i sporiji protok aktivnosti (kamere). Tako se dobiva dojam da ona ima „zastajkivanje“ ili da postoje pauze u kratkim vremenskim razmacima. Što znači da je protočnost igranja narušena, ako to nije prilagođeno na odgovarajući način. 

Takve se poteškoće kod frekvencije od 50 ili 60 slika u sekundi ne događaju. Naravno, protočnost također ovisi o samom developeru igre i „patchevima“ koji se nude. 

Važna je informacija da nove PlayStation igre moraju imati uključenu Pro opciju. To znači da je svakom budućem korisniku, kupnjom PlayStation 4 Pro konzole zagarantirana dostupnost novih trendova u izradi video igara. Osim toga, konzola je prilagođena budućim konfiguracijama.

PlayStation 4 Pro
Svakom budućem korisniku, kupnjom PlayStation 4 Pro konzole zagarantirana dostupnost novih trendova u izradi video igara. Osim toga, konzola je prilagođena budućim konfiguracijama.

Što se događa s video igrama koje nemaju Pro „patcheve“? 

Pro opcija nije dostupna kod svih video igara. Neke su se konfiguracijom unaprijed prilagodile, a neke imaju mogućnost nadogradnje putem „patcheva“. 

Ovdje nema razloga za brigu, jer na Pro konzoli postoji opcija „Boost mode“, koja se nalazi u izborniku „System“. Opcija se odnosi na sve igre koje nemaju Pro „patcheve“ i koje su napravljene prije izlaska Pro konzole. Njenim uključivanjem zapravo se podiže frekvencija slika u sekundi. Stoga, brojne starije igre izgledat će mnogo bolje. A korisnici neće biti zakinuti za ranije grafičke limitiranosti.

Važno je napomenuti kako je za potpuni doživljaj grafičkih prednosti PlayStation 4 Pro konzole potreban i 4K HDR televizor. Što će reći, da svatko tko ima stariji model televizora mora računati na dodatnu investiciju. PlayStation 4 Pro konzola prikazat će svoje mogućnosti i na nekom Full HD televizoru. No, pravi ljubitelji gaminga morat će obratiti pozornost na činjenicu da puni potencijal konzole jedino može biti vidljiv na 4K HDR televizoru.

PlayStation 4 Pro može prikazivati igre i video „streamove” u 4K rezoluciji. Ali nažalost ne podržava Ultra HD Blu-ray format u svom disk pogonu. Nije da su zbog toga korisnici ostali uskraćeni za vizualnu kvalitetu gaming iskustva. Ali najnoviji i najkvalitetniji video format trenutno dostupan, nije našao svoje mjesto kod pokretanja fizičkih medija na Pro konzoli.

Potezom kojim je izostavljen Blu-ray čitač koji čita medije tj. DVD-e 4K rezolucije u Ultra HD Blu-ray formatu, prvenstveno je zakinut dio korisnika koji ima naviku gledati 4K filmove. Hardverska ograničenja PlayStation 4 Pro konzole u ovom su segmentu utjecala na izostanak tehničke podrške. Ovim putem potrebno je naglasiti kako će se filmovi u Ultra HD Blu-ray formatu prikazati pomoću prilagodbe i konverzije videa koja je poznata pod terminom „upscaling”. Mnogima koji nisu toliko osjetljivi na detalje, to može biti dostojna zamjena za pravu 4K rezoluciju. No potrebno je znati da, spomenuti „upscaling”, ima svoj limit sukladno rezoluciji ekrana televizije, na koju je Pro konzola priključena.     

PlayStation4 Pro
Veća rezolucija znači jasniji prikaz, jače kontraste, žive boje i čišću sliku.

PlayStation 4 Pro Procesor

Središnji procesor (CPU) Pro konzole je 8-core AMD Jaguar. U odnosu na PS 4 gdje je procesor imao 1.6 GHz, na Pro inačici brzina radnog takta je 2.1 GHz jer su i zahtjevi konzole veći. 

Grafička procesorska jedinica (GPU) doživjela je veliku promjenu. 

AMD Radeon na PlayStation 4 Pro konzoli ima 4.2 teraflopa. To predstavlja više nego udvostručenu vrijednost u odnosu na 1.84 teraflopa PS 4 konzole. Snaga grafičke procesorske jedinice morala se intenzivirati, kako bi se 4K rezolucija mogla nesmetano koristiti.

Radna memorija

Dodatno osvježenje napravljeno je u radnoj memoriji. PlayStation 4 Pro ima dodatni 1 gigabajt RAM-a. Koji služi za pohranu i mijenjanje pozadinskih aplikacija, dok se vizualno sučelje prebacuje u igru. Time se ubrzava rad konzole, a dodatni prostor u memoriji iskorištava se za poboljšanje performansi igara.   

Internet konekcija kod Pro konzole doživjela je mali napredak. Standard 802.11 b/g/n s bežičnom transmisijom od 2.4 GHz zamijenjen je sa standardom 802.11 a/b/g/n/ac koji ima transmisiju od 5 GHz. Najvažnija stavka ove promjene uočava se kod skidanja sadržaja na konzolu. To je sada mnogo brže i može se uštedjeti više minuta, ovisno o veličini sadržaja.

Bluetooth veza je također nadograđena s verzije 2.1 na verziju 4.0. To je omogućilo snažniju povezanost konzole s uređajima i manje trošenje snage.

PlayStation4 Pro VS PlayStation 4
2018. izrađen je zadnji revidirani model konzole. Jedine promjene koje su tada ostvarene, odnosile su se na neznatno drugačije napajanje te poboljšanu akustiku.

PlayStation 4 Pro prema PlayStation 5

Tijekom zadnjih godina PlayStation 4 Pro konzola doživjela je neke preinake. Krajem 2017. godine izašao je njen revidirani model. Ali sve glavne performanse ostale su uglavnom iste. U kolovozu 2018. izrađen je zadnji revidirani model konzole, a jedine promjene koje su tada ostvarene odnosile su se na neznatno drugačije napajanje te poboljšanu akustiku.

U hrvatskim dućanima, ova konzola može se pronaći po cijeni između 3.000 i 3.500 kuna.

Kako izgleda video recenzija ove konzole, slobodno škicnite YouTube video koji smo odabrali za vas.

Uskoro nam stiže nova PlayStation 5 konzola, o čemu smo već pisali. Pa svakako bacite oko ako želite znati više o tome. Također, dostupna je naša rubrika Novosti, u kojoj se bavimo ključnim temama gaming tematike.

Sa zadovoljstvom čitamo sve vaše komentare. Pišite, dijelite, i naravno čitajte nas 🙂