PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

Photo of author

By Jelena Kišiček

“Future of Gaming” omogućio nam je predstavljanje nove PlayStation 5 konzole. Nakon mnogih najava, konačno smo se upoznali sa daškom nove tehnologije iz Sony-a. 

Kako smo i očekivali, nova PlayStation 5 konzola ima vrlo elegantan dizajn. Dizajneri su se i ovog puta držali tradicionalnih sivo-bijelo-crnih tonova. Tako nam je “Petica” došla u izvedbi crno bijele boje. I moramo priznati, izgleda prilično efektno. Taj dojam svakako je pojačan i okomito postavljenom konzolom, na samom izlaganju. No, prilikom korištenja, konzola može stajati horizontalno, kako smo već na to i navikli.

Ako ste od onih koji strahuju da su navedeni tonovi jedino dizajnersko rješenje, slobodno možete odahnuti. Odmah po predstavljanju, najavljeno je da se u ponudi nalazi širok spektar alternacija plastičnih omota za PS5 u raznim kombinacijama boja.

PlayStation logo
PlayStation 5 – drugačiji doživljaj igranja

PlayStation 5 – 4K Blu-ray i PlayStation Digital Edition

Tijekom izlaganja, saznali smo kako PlayStation 5 ima dvije verzije – PS5 s 4K Blu-ray čitačem i PS5 Digital Edition. Ključna razlika je u Blu-ray čitaču koji nije prisutan kod Digital Edition verzije i zbog toga se čini kako je ta konzola nešto tanja. 

Težina PS5 konzole nije službeno potvrđena. No, pretpostavlja se da će biti negdje malo ispod 5 kilograma. To bi ju činilo trenutno najtežom konzolom u ponudi.

PlayStation 5 konzola ima na vrhu otvore za otklanjanje topline, a ispred se nalaze USB-a i USB-c utori. USB-c utor manji je, može nositi mnogo više snage te ima širu upotrebu od USB-a utora koji je fizički veći i nema toliko razvijene performanse. To nam, dakle, govori da unatoč pripremama za novu tehnologiju, PS5 još uvijek nije odbacila staru. Što je dobra vijest za sve postojeće ljubitelje ovog brenda.

U budućnost,i korištenje USB-c utora sigurno će zamijeniti USB-a verziju, ali do toga tek treba doći. Obje vrste USB utora nalaze se na PlayStation 5 konzoli kako bi se izbjegli problemi oko kompatibilnosti vanjskih uređaja, koji se na nju spajaju. 

PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

Hardver PlayStation 5 konzole

Hardver PS5 konzole doživio je velike promjene. Središnji procesor (CPU) je 8-core AMD Zen2 s brzinom radnog takta od 3.5 Ghz. Grafička procesorska jedinica (GPU) je AMD Rona 2-based s 10.28 teraflopa. PlayStation 5 ima 16 GB GDDR6 memorije, a SSD ima kapacitet od 825 GB.

Vrlo bitna informacija jest da je PS5 konzola prešla na SSD „skladištenje“, što znači da će učitavanje biti jako brzo. U tu svrhu, testiranja na novoj Spider-Man videoigri pokazala su da učitavanje igre na PlayStation 5 traje jednu sekundu, dok na PlayStation 4 konzoli traje i do 8 sekundi.

Fun fact: PS4 konzoli treba do 20 sekundi za učitavanje jednog gigabajta podataka, dok PlayStation 5 s SSD-om može učitati 5 gigabajta podataka u jednoj sekundi.

Snaga SSD-a na PS5 konzoli je zaista impresivna i on je toliko moćan da trenutno nema konkurencije čak ni u kategoriji gaming računala.

Novost u radu hardvera jest i to da središnji procesor i grafička procesorska jedinica rade na varijabilnim frekvencijama. Fiksne frekvencije su izbjegnute kako bi konzola mogla racionalnije rasporediti snagu. To omogućava veću brzinu izvedbe i ima određenu zalihu za nove videoigre, sa zahtjevnijim konfiguracijama.

S tako moćnim hardverom PlayStation 5 podržava 4K i 8K rezoluciju na frekvenciji od 120 slika u sekundi. Sigurno možemo očekivati vrhunsku razinu gaming iskustva s još boljim vizualnim prikazom i realističniji, svjetlosnim efektima. 

PS 5, kao i novi Xbox Series X, koristi „ray tracing“ tehnologiju kojom se slika generira na temelju praćenja smjera svjetlosti pa se time dobivaju impresivne vizualne reprezentacije u novim videoigrama.

PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

PlayStation 5 meets dodatna oprema 😉

Da sa “Peticom” nema šale govori i dodatna oprema koja je posebno izrađena za potrebe ove konzole. Popis dodatnih uređaja tako obuhvaća bežične slušalice, kameru, daljinski upravljač za medij, DualSense kontrolere i punjač za DualSense kontrolere.

Nova HD kamera za PS5 ima leće od 1080P i zamijenila je staru PlayStation 4 kameru. 

Prava novost koja će sigurno obradovati mnoge gamere je mogućnost streamanja direktno iz prostorije u kojoj se igra. To će omogućiti mnogim amaterima da bez nekih dodatnih troškova mogu streamati svoje igranje i biti vidljivi na nekima od streaming kanala.

Pulse 3D bežične slušalice mijenjaju Playstation Gold Wireless slušalice. One omogućavaju podršku za 3D zvuk koji mnogo kvalitetnije reproducira način na koji čujete zvuk u svom okruženju. Pa su time i auditivni doživljaji unutar videoigre, a posebno tijekom korištenja VR tehnologije, mnogo kvalitetniji i realističniji.

PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

Novi DualSense kontroler

DualShock naziv zamijenjen je novim terminom DualSense. Što znači sa je napravljen prijelaz od klasičnog vibriranja kontrolera na opipno oblikovane senzacije koje korisnik doživljava u različitom spektru i obliku. Tipke i analogne palice su postavljene na isto mjesto kao i kod prethodnih kontrolera te nema nikakvih tipki na njegovoj stražnjoj strani.

Ručke kontrolera su nešto zaobljenije. Svjetlosna traka je redizajnirana. A u središnjem dijelu se nalazi touchpad (dodirna podloga). DualSense kontroler ima uključen mikrofon, što znači kako ne treba nositi bežične slušalice za komunikaciju s prijateljima. Iskustvo komunikacije dodatno je poboljšano tzv. noise-canceling mikrofonom, koji je dodatno ugrađen u kontroler. Njegova je funkcija da odbija svaku moguću zvučnu smetnju u pozadini te se kao zvučni signal prima samo naredba korisnika.

Posebna novost na kontroleru je „Create“ dugme koje služi za dijeljenje gaming sadržaja. Daljinski upravljač za medij, korisno je pomagalo za upravljanje konzolom i ostalim sadržajem. Zasad je poznato samo da ima ugrađen mikrofon koji prima glasovne naredbe. 

DualSense punjač ima svoju standardnu namjenu te može puniti dva DualSense kontrolera.

 

Usporedbe PlayStation 5 s drugim konzolama

Mlađi i stariji brat Sony obitelji: PS5 vs PS4

Kada novu Peticu usporedimo da da prethodnom, PS4 konzolom, otkrivamo velike razlike: 

  • Središnji procesor je za gotovo 2 Ghz jači
  • Snaga grafičke procesorske jedinice je na 10.28 teraflopa što je neusporedivo sa skromnih 1.84 teraflopa PlayStation 4 konzole. 
  • Memorija je povećana s 8 GB na 16 GB.
  • Prostor na disku je 825 gigabajta i koristi SSD u odnosu na 500 gigabajta i korištenje HDD-a na PS4 konzoli.
  • PlayStation 5 ima 4K UHD Blu-ray čitač, dok ga PS4 konzola nema. 

Dakle, potpuno je jasno da je nova PS5 konzola daleko moćnija od svog prethodnika i da će novo gaming iskustvo moći prezentirati na nadolazećoj 8K rezoluciji.

PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

Kako stoji PlayStation 5 kada se usporedi s nadolazećom Xbox Series X konzolom?

  • Xbox Series X svakako ima nešto jači središnji procesor s 3.8 Ghz, a njegova grafička procesorska jedinica ima 12 teraflopa. 
  • Na papiru Xbox Series X ima i prednost kod SSD-a čiji je kapacitet nešto veći s 1 TB, a memorija je na istoj razini s 16 GB. 
  • Obje konzole moći će reproducirati 8K rezoluciju i 120 slika u sekundi. 
  • Optički čitač, u oba slučaja je 4K UHD Blu-ray.

Poznato je i kako obje konzole imaju kompatibilnost sa starim naslovima. Kod Xbox Series X konzole postoji informacija kako će svi stari naslovi, uključujući i one s Xbox i Xbox 360 modela, biti dostupni za igru. 

Kod PlayStation 5 konzole zasad znamo da podržava gotovo sve PS4 igre. Ali igranje videoigara sa starijih Playstation konzola, još nije definirano i o tome nema previše informacija.

Najavljeni naslovi videoigara za konzole izgledaju vrlo impresivno. Tako je za Xbox Series X najavljen Halo Infinite i Senua’s Saga: Hellblade 2. Dok PS5 svoje adute ima u igrama Spider-Man: Miles Morales, Horizon II: Forbidden West te Gran Turismo 7.

Prema tome, možemo zaključiti kako Xbox Series X ima nešto jače hardverske performanse od PlayStation 5 konzole. Ali te razlike ne moraju biti ključni faktor za rad konzole. To se posebno odnosi na grafiku. Jer razlika u vrijednosti teraflopa, koja označuje broj operacija po sekundi, ništa ne znači ako nije u potpunosti iskorištena. Što na kraju ovisi o razini optimizacije pojedine videoigre.

Hardverske razlike mogu biti presudne kasnije s dolaskom videoigara koje imaju zahtjevnije konfiguracije i ovdje Xbox Series X može imati osjetnu prednost.

U ovom trenutku potrebno je pričekati predstavljanje Xbox Series X konzole planirano za kraj 2020. godine. I tek nakon što se skupe iskustva korisnika, moći će se reći nešto više o usporedbi dviju konzola. Zasad su one na papiru vrlo snažne konzole s neznatnim razlikama.

Nas posebno zanima kako će izgledati Sonyjev i Microsoftov game-streaming servis te koje nadogradnje u VR gamingu kod konzola možemo očekivati.

PlayStation 5: Konzola koja piše pravila

Cijena prava sitnica 😉

PlayStation 5 dolazi u dućane krajem godine i njegova cijena još nije poznata. Predviđanja se kreću oko 500 dolara (cca 3300 kuna). No, poznato je da cijena u Hrvatskoj bude nešto više. Stoga pretpostavljamo da će to biti otprilike 4000, čak i koja kuna iznad.

Za novosti ovog tipa, škicnite s vremena na vrijeme ovu rubriku ovdje. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili nas potražite putem Facebook-a.