Nintendo Switch – jednostavno drugačija konzola

Photo of author

By Jelena Kišiček

Dok čekamo najnovije vijesti iz svijeta konzola, prisjetili smo se dobrog, sada već tri godine starog  Nintendo Switch-a. U ovoj velikoj godini kada će dva najveća rivala predstaviti svoje nove inačice, Nintendo se drži po strani i sa odmakom promatra razvoj događaja na gaming sceni.

Switch je jedna od tri najpopularnije igraće konzole, namijenjena potpuno drugačijoj publici od one koju ‘ganja’ PlayStation 5 i Xbox Series X. Najpoznatija po ekskluzivnim naslovima igara Mariovih avantura te Zeldinog daška divljine, svoju posljednju popularnost duguje jedinstvenim Joy-Conovima.

Riječ je o nešto drugačijim upravljačima igre, od onih na koje smo prije navikli i malo je reći da su potpunosti “opčinili” fanove ove popularne konzole. Razlog tome jest što Nintendo Switch spaja mogućnost klasičnog “kauč igranja” sa onim u pokretu. I upravo zato je jedna od najpoželjnijih gaming konzola kako mlađih tako i starijih generacija.

A što točno dolazi u paketu ovog neizmjernog gaming zadovoljstva, koje su mu prednosti, koje mane i kako ih riješiti, slijedi sada ⬇️

 

Nintendo Switch jedna je od tri najpopularnije igraće konzole.
Nintendo Switch jedna je od tri najpopularnije igraće konzole.

 

Što sve dolazi u Nintendo Switch paketu

Nintendo paket zaista je bogat opremom koja prati ovu popularnu konzolu. I dok kartonska kutija pravokutnog oblika i ne ostavlja specijalan dojam na doživljaj korisnika, unutrašnjost je već druga priča. 

Super elegantna konzola koja izgledom podsjeća na tablet, skromno daje naslutiti da je riječ o konzoli koja nužno mijenja cijeli gaming experience. Joy-conovi u modernoj sivoj ili otkačeno neonsko plavo/crvenoj kombinaciji naznaka su opreme koja pomiče granice iskustva vezanog uz igru i igranje.

No, haj’mo redom otkriti što sve donosi jedan Nintendo Switch paket:

 • Konzola koja izgleda kao tablet, dimenzija 6,2” odnosno 16 cm; 
 • Par Joy-Con-ova u sivoj ili crveno/plavoj boji;
 • HDMI kabel pomoću kojeg konzolu možete spojiti na TV;
 • Punjač (USB type C konektor) koji ima ulogu da puni samu igraću konzolu ali i dva Joy-Con-a;
 • Joy-Con Grip na koji se zapravo priključe oba Joy-Con-a i tada Grip poprima oblik klasičnog gamepad-a koji pruža mogućnost igranja za vrijeme punjenja;
 • Dvije Joy-Con vezice za ručne zglobove koje se pričvrste na Joy-Con kontroler, a koriste se za igre koje uključuju kontrolu kretanja;
 • Dock, odnosno postolje za punjenje Nintendo Switch konzole, na kojem se sa stražnje strane nalaze utori za adapter, HDMI kabel te USB. Sa bočne strane Dock-a nalaze se dva USB-A utora.

 

Sve to danas košta nešto manje od 3000 kn.

 

Prednost konzole jest mogućnost igranja u nekoliko različitih kombinacija.
Prednost konzole jest mogućnost igranja u nekoliko različitih kombinacija.

 

Specifičnosti Nintendo Switch konzole

Ono što cijeli sustav čini jedinstvenim zapravo su Joy-Con upravljači za igru. Ističu se po tome što ih se može odvojiti od konzole. I oni tako postaju igraći kontroleri koji se mogu koristiti neovisno, u igri sa više igrača ili uz druge igraće dodatke.

Procjena trajanja baterije je do 20 sati, a vrijeme punjenja je otprilike 3 sata za svaki Joy-Con.  

Prednost Joy-Con-a odnosno, općenito Nintendo Switch konzole, jest mogućnost igranja u nekoliko kombinacija:

 • kao prijenosna konzola kada su Joy-Con-ovi spojeni na tablet-konzolu,
 • kada je konzola spojena na TV, Joy-Conovi se mogu spojiti na Grip i tada čine svojevrstan Gamepad, 
 • ili treća opcija, da se Joy-Con-ovi u potpunosti odvoje od konzole, odnosno u igri tada može sudjelovati više igrača, ili je moguće uključiti određene dodatke poput reketa i slično. 

HD Rumble i IR camera su 2 najznačajnija pojma koji se vezuju uz Joy-Con-ove. Upravo zahvaljujući toj vrsti tehnologije, za vrijeme igre, u potpunosti možete osjetiti pokrete i vibracije svih vrsta.

Dakle, Nintendo je zaista pomaknuo uobičajena očekivanja klasičnih konzola. Možda nije toliko snažan kao PS4 i Xbox One, ali u smislu zabave, riječ o zaista o moćnog igraćem sustavu.

 

? Display i rezolucija

LCD zaslon u veličini od 6,2 inča odnosno 16 cm u dijagonali, podržava dobar omjer svjetline i kontrast životopisnih boja. Osjetljivost na dodir daje vam mogućnost upravljanja postavkama konzole, no o tome ćemo nešto kasnije.

Glavna karakteristika displaya jest da je on izrađen od plastike a ne od stakla. Ovo se na prvu čini kao rješenje koje bi moglo biti korisno u slučaju pada konzole, jer smanjuje mogućnost pucanja ekrana. No, na drugi pogled i nije baš tako sjajno.

Kada plastični ekran dolazi u doticaj sa unutrašnjošću sustava za punjenje konzole, odnosno docka, što je svaki put kada je baterija prazna i svaki put kada Switch postaje klasična TV konzola, prijeti mu poprilično oštećenje. Naime, iz nekog nepoznatog razloga, unutar dock-a nalazi si gruba plastika koja pri učestalom i ne posebno pažljivom umetanju i vađenju konzole u dock, dovodi do grebanja ekrana konzole, i to u ozbiljnoj mjeri. Stoga je ekran konzole potrebno zaštiti folijom za staklo.

Osim toga, ekran je vrlo reflektivan što bi moglo prouzročiti poteškoće na vanjskom svjetlu zbog odsjaja.

 

? Rezolucija

Nintendo Switch može se pohvaliti rezolucijom od 720p. Zasebno gledajući taj podatak, ne doima se kao posebna prednost u današnjem vremenu. Ovo, dakle, više možemo promatrati kao nedostatak koji donosi ograničenja u pogledu nedostupnosti zahtjevnijih grafičkih igara.

No, činjenica da se radi o prijenosnoj konzoli, zapravo znači određene kompromise. I u ovom slučaju, slabija rezolucija ide na uštrb dužeg trajanja baterije, koja ipak uzima prednost za potrebe mobilnog gaminga.

No, konzola podržava rezoluciju od 1080p kada je spojena na TV, i tada cijela priča izgleda puno bolje. A što se tiče povezivanja sa TV-om, teško da može biti jednostavnije. Kada je dock spojen na TV, sve što trebate je konzolu umetnuti u dock i slika se automatski prebacuje na zaslon TV-a. Čim izvadite konzolu iz dock-a, slika se ponovno vraća na zaslon konzole.

 

? Procesor i pohrana

Konzola dolazi sa Nvidia Tegra procesorom i kapacitetom od 32 GB interne pohrane, od kojih 6 GB odlazi na upotrebu sustava. Ako se odlučite, primjerice, uzeti Zeldu u digitalnom obliku, na ‘taj sport’ otići će dodatno oko 40% i onako skromne memorije konzole. U tom slučaju, vrlo je bitno znati da prostor za pohranu možete povećati

Micro SD kartica dobro je rješenje za sve nove igre koje planirate imati u digitalnom obliku. A Switch podržava onu do 2 TB dodatnog prostora. I nju ćete svakako morati nabaviti u budućnosti, jer Micro SD ne dolazi kao dio osnovne opreme Nintendo Switcha.

Kad smo već kod Micro SD kartice, ista je smještena iza male nožice sa stražnje strane konzole. Kickstand ili nožica na koju se konzola oslanja prilikom tabletop rada, napravljena je od lagane plastike i nije baš rješenje koje će sto posto osigurati stabilnost konzole u ovom načinu igranja.  Ako niste baš čovjek od opreza, vrlo je vjerojatno da se ova nožica neće dugo zadržati na vašoj konzoli. Ipak na zgodan način pokriva utor za karticu. Barem nešto :).

 

? Baterija

Trajanje baterije naravno ovisi i o vrsti igre, jačini osvjetljenja ekrana, itd.  Za primjerice Zeldin Breath of the Wild, baterija je traje oko 3 sata. 

Nintendova prvotna procjena trajanja baterija bila je u rasponu od 2,5 do 6 sati. No, kasnije su uveli ažuriranja i baterija sada traje od 4,5 do 9 sati.

Punjenje konzole traje 3 sata u stanju mirovanja, odnosno nešto duže ako se konzola puni za vrijeme igranja.

Stanje baterije možete provjeriti u gornjem desnom uglu. A sam način prikaza potrošnje baterije možete namjestiti u Postavkama Nintendo Switch-a.

 

Switch je zaista pomaknuo očekivanja koja imamo od klasičnih konzola.
Switch je zaista pomaknuo očekivanja koja imamo od klasičnih konzola.

 

Općenito o izgledu konzole

Prvo što primijetite, kad uzmete konzolu u ruke, jest težina i vrhunska kvaliteta izrade. Sama konzola mjeri 173mm x 102mm i teži 297 grama, te imate osjećaj da je poprilično kvalitetno napravljena.

Sa obje bočne strane konzole, nalaze se utori namijenjeni za Joy Con-ove koji su također dobro napravljeni. I kao takvi, trebali bi izdržati test vremena i učestalog korištenja. Drugim riječima, ne bi trebali imati poteškoća pri redovnom postavljanju i skidanju Joy-Con-ova.

Sa donje strane konzole nalazi se utor za punjenje konzoleOvaj položaj utora za punjenje predstavlja jednu od najvećih zamjerki koju su brojni gameri iznijeli za Nintendo Switch konzolu. Naime, standardni punjač odnosno dock blokira ekran konzole te se ona, za vrijeme punjenja, može koristiti jedino ako je priključena na TV. Svaki pokušaj punjenja konzole putem adaptera onemogućuje igranje na konzoli u tabletop položaju, obzirom da se utor za punjenje nalazi na dnu. Upravo zbog ovog nedostatka, Nintendo je, u službenu seriju periferije, dodao samostojeći punjač koji omogućuje punjenje za vrijeme igre.

Sa gornje strane konzole nalaze se tipke za glasnoću te power button. Ako planirate igre kupiti u fizičkom obliku, utor za igraću karticu, također se nalazi sa gornje strane.

Osim toga, konzola ima ugrađen ventilator za hlađenje koji je prilično tih i uključuje se, uglavnom, kada je konzola spojena na TV, odnosno kada je pokrenuta 1080p rezolucija.

Sa prednje strane nalaze se zvučnici, koji prenose zvuk i sa zadnje strane konzole, što cijeli doživljaj čini još snažnijim. Riječ je zapravo o vrlo solidnom zvuku za jednu konzolu.

 

Upravljanje konzolom

Kako biste otključali konzolu, potrebno je pritisnuti “power button”, a zatim kliknuti bilo koji gumb na konzoli, tri puta. Fora stvar je što svaki gumbi ima poseban zvuk

Što se tiče korisničkog sučelja, stvari su prilično jednostavne. Na osnovnom prikazu zaslona, vide se sve igre koje imate i vrlo je jednostavno pokrenuti svaku igru. Ispod igara, u nizu se nalaze ikone koje predstavljaju Vijesti, Nintendo eShop, Album, Controllers (Upravljači za igru), Settings (Postavke), te Power button.

 • “Vijesti” – donosi najnovije vijesti iz Nintendo svijeta.
 • “Nintendo eShop” – ako razmišljate o kupovini igara na ovaj način, imajte na umu da svaka igra zauzima dosta prostora, a kapacitet pohrane same konzole i nije velik.
 • “Album” – U album možete pohraniti printscreen-ane dijelove igre koje zatim možete uređivati ili dijeliti putem društvenih mreža.
 • “Controllers” – omogućuje vam da vidite stanje baterije pojedinog Joy-Con-a te same konzole ali i da upravljate funkcionalnostima kontrolera.
 • “Settings” –  omogućava podešavanja vezana uz AirPlane Mode, Svjetlinu ekrana, Zaključavanje ekrana, Opciju postavki kontrole za roditelje, Internet, Sustav upravljanja podacima, Dostupnost više korisnika i upravljanje pojedinim računima, Mii račun, Amiibo, Boja pozadina (Bijela ili crna), upravljanje Notifikacijama, određivanje nakon koliko vremena će se konzola prebaciti u Sleep Mode, tu je i upravljanje kontrolerima, TV settings za određivanje rezolucije, zvuka i drugih postavki vezano za sustav te System postavke koje omogućavaju podešavanje jezika, vremena i slično.

 

Konzola koja nužno mijenja cijeli gaming experience.
Konzola koja nužno mijenja cijeli gaming experience.

 

 

Nedostaci i kako ih riješiti

Punjenje baterija

Punjač, za konzolu i Joy-Conove, ne može se pohvaliti prevelikom brzinom punjenja. Ovisno o tome koliko vam čekanje da baterija bude puna trenira živce, moguće je nabaviti prijenosni punjač ili popularni power bank. Na taj način možete osigurati igranje bez prestanka, obzirom da je sustavu potrebno otprilike 3 sata da se napuni iz nule i bude spreman za igranje.

Rješenje ovog problema nalazi se, zapravo, i u dobrom planiranju i praćenju razine potrošnje baterije. Kada god ste u prilici, stavite konzolu na dock i spojite na TV kako bi se ona punila a vama omogućila nesmetano igranje. 

Ili nabavite samostalni punjač  koji omogućava punjenje konzole za vrijeme igranja. I to u tabletop modu, što je korisno ako nemate pristup TV-u.

Joy-Conove možete puniti na dva načina – da su spojeni na konzolu ili da su spojeni na grip. A 20-ak sati rada pojedinog Joy-Cona sasvim je pristojno rješenje čak i za one koji baš vole ‘zaglaviti’ u igri.

 

? Zaštita od grebanja ekrana

Spomenuli smo ranije, da unutrašnjost sustava za punjenje, zbog grubih plastika može dosta izgrebati ekran konzole. Postoje dva načina kako riješiti ovaj nedostatak.

Prvi je da ekran konzole zaštitite folijom. Obzirom da je riječ o prijenosnoj konzoli, ovo je prilično dobro ulaganje u zaštitu konzole.  Ne samo zbog ovog problema sa dockingom već i zbog mogućnosti grebanja u ruksaku, torbi i slično.

Drugi je način da nabavite zaštitnu navlaku za dock. Riječ je o tankoj tkanini koja sa stavi preko sustava za punjenje i tako spriječava stvaranje ogrebotina na ekranu konzole, prilikom učestalog umetanja/vađenja konzole u dock. Za velike fanove određenih Nintendo naslova igara, ova navlaka može se nabaviti sa otisnutim logom ili kakvim drugih zanimljivim momentom koji će istaknuti vašu ljubav prema igri 🙂

Obzirom da se radi o prijenosnoj konzoli, preporuka je da nabavite torbicu u koju ćete pohraniti konzolu kada je nosite, kako biste istu sačuvali od ogrebotina koje mogu prouzrokovati stvari u ruksaku ili torbi.  Isto kao i navlaka za dock, i ove torbice dolaze u dizajnu ekskluzivnih naslova Nintendo igri, stoga vjerujemo da će ovo zapravo biti još jedna jednostavna kupovina.

 

? Memorija

Interni prostor za pohranu nije nešto prevelik. Na samu konzolu stanu svega 2 ili 3 igrice. I ako ste aktivan igrač, prije ili kasnije, bit će potrebno proširiti taj prostor. Zato nije na odmet da odmah počnete razmišljati o nabavi Micro SD kartice. Ili nekoliko njih. Posebno ako igre volite nabaviti u digitalnom obliku.

Ako ste više fan igara u fizičkom obliku, tada svaka dolazi na svojoj kartici i onda zapravo i  ne morate posebno brinuti u memoriji.

Dobra stvar je da Nintendo sustav automatski sprema igrice, što je posebno korisno kad nestane baterije.

 

Sve najbolje Nintendo igre na Switchu garantiraju jedinstveno gaming iskustvo.
Sve najbolje Nintendo igre na Switchu garantiraju jedinstveno gaming iskustvo.

 

3 razloga zašto kupiti Nintendo Switch

1. Prenosivost

PlayStation i Xbox su zaista sjajne konzole za igranje i vrlo zahtjevne igre sa odličnom grafikom izgledaju jako dobro na konzolama te vrste. No, Nintendo Switch ide korak dalje.

Konzola koju možete igrati na nekoliko načina jednostavno ide u prilog modernom vremenu kada smo stalno u pokretu.  Nintendo Switch predstavlja najbolje od svih svojih prethodnih konzola. Bolja grafika koju možete reproducirati na TV-u, više opcija igranja, i veća mogućnost kontrole pokreta naprosto je čine jednom od najzanimljivijih igraćih konzola.

2. Sve najbolje Nintendo igre

Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros Ultimate, Luigi’s Mansion 3 – samo su neki od mnogih ekskluzivnih naslova koji se mogu igrati isključivo na Nintendo konzoli i nigdje drugdje.

A za 2020. najavljeni su novi ekskluzivni naslovi. No, o tome više kad dođe vrijeme. 

3. Family friendly konzola

Uz Nintendo Switch, zabavu možete dijeliti sa manjim članovima obitelji. Ako ste veliki zaljubljenik u igrice, a vaša je  obitelj bogata za još jednog ili dva mala člana, gotovo da i nema ljepše stvari nego zaigrati omiljeni naslov zajedno sa klincima.  Tko zna, možda se i žena uključi pa to bude full obiteljski gaming party.

Obzirom da je slobodno vrijeme danas rijetko kao i jackpot, ako želiš s frendom popit cugu a red na čuvanje klinaca je baš na tebi – nema tog djeteta koje može odoljeti Mariovim avanturama ili pak super popularnom plavom ježu Sonicu. 

Postoji toliko sjajnih sadržaja za djecu, da se nijedan drugi sustav ne može natjecati sa ovom konzolom.

Službena serija perfierije nudi zaista velik izbor korisnih dodataka za igru.
Službena serija perfierije nudi zaista velik izbor korisnih dodataka za igru.

 

Službena serija periferije za Nintendo Switch

Lista je poprilično duga, a mi ćemo spomenuti najzanimljivije gadgete. Svaki pravi obožavatelj ove popularne konzole, naći će barem jedan za sebe.

 

? Nintendo Switch Pro kontroler

Ako imate na umu igrati Switch duži vremenski period ili uglavnom kao kućnu konzolu zajedno sa prijateljima, nije na odmet nabaviti ovaj klasični kontroler. Da ne kažemo da je ‘must have’.

Izgledom podsjeća na standardni Xbox-ov (360) kontroler i ako gledamo kvalitetu, ovo je jedan od najboljih Nintendovih kontrolera. Switch Pro Controller povezuje se putem Bluetooth-a i na konzolu i na PC. Malo je veći i teži od Joy-Con-a i baterija mu ‘u grubo’ traje 40 sati. Za igru će biti potpuno spreman nakon 6 sati punjenja.

Na listi službene periferije za Nintendo Switch, možete naći u jedinicu za punjenje Pro Controllera.

 

? Joy‑Con par upravljača za igranje

Zbog njih je ova konzola zapravo značajna. Omogućuju vam igru pričvršćeni na konzolu. Omogućuju vam igru ako ih odvojite. Možete koristiti jedan, ili oba. Možete ih podijeliti sa prijateljima. Zahvaljujući Joy-Con-ovima čak 8 igrača može biti uključeno u igru. I možete ih nabaviti dodatno u raznim bojama.

Od ultra popularne neonske kombinacije crvene i plave boje, do klasične sive ali i zeleno-žute, zelene, pink, ljubičaste i tamnije plave. Dobra stvar je što ih možete kupiti u paru boja kojih želite, ali i pojedinačno samo lijevi ili desni Joy-Con.Također možete ih kupiti uz svojevrstan Battery Pack koji omogućuje punjenje pojedinog Joy-Con-a.

Iz Nintenda su zaista mislili na sve.

 

? Torbica i zaštitna folija

Kao što smo spomenuli ranije, obzirom da je riječ o prijenosnoj konzoli, nije loše uložiti u torbicu i zaštitnu foliju za ekran. Ne znam nikog tko bi želio sa ga ogrebotine ekrana spriječe u doživljaju igranja pored svega što obećava zaista vrhunsku zabavu. Plus, torbicu također možete nabaviti u znaku svoje najdraže igre.

 

? Poké Ball Plus

A kad smo već kod zabave, može li Pokemon igra ikako proći bez najpopularnije rekvizita svakog trenera!? Naravno da ne.

Upravo zato, Nintendo je osmislio ovaj gadget kako bi tvoji pokemoni uvijek bili sa tobom. Plus, svaka Pokémon lopta sadrži svoj Pokémon Mew. Riječ je o posebnom Pokémonu koji se uobičajenim igranjem ne može dobiti ni u jednoj od glavnih igara Pokémon serije.

 

? Joy‑Con volan

Zaljubljenici u Mario Kart pronašli su sebi komad opreme koji jako dobro odgovara ovoj igri. Manjih dimenzija ali napravljeni tako da taman stanu u ruku, osigurat će vrhunsku zabavu u društvu, jer dolaze u 2 komada. Da, u jednom pakiranju dobit ćete dva volana (ne i par Joy-Con-ova) i avantura po najpopularnijoj cesti može početi.

Vrlo su jednostavni za korištenje i zapravo samo ubacite svoj Joy-Con u volan i igra može početi. Osjećaj je jako dobar, nema one neugode koja govori da bi Joy-Con mogao ispasti. A sa stražnje strane nalaze se dvije tipke koje jako dobro reagiraju za vrijeme igre.

Volan će dobro doći svima onima koji imaju veće ruke i prste a držanje Joy-Con-a u vodoravnom položaju i tipkanje po onim malim tipkicama im jednostavno izaziva previše stresa.

 

Od ostatka periferije moramo spomenuti dock punjač i grip punjač za Joy-Con-ove. Tu su i razni stalci za tabletop opciju igranja. I naravno, jedinica za punjenje koja omogućava istovremeno igranje. Bez ovog komada periferije, gotovo je nemoguće zamisliti korištenje Nintendo Switch konzole.

 

Može li Nintendo Switch biti bolji?
Može li Nintendo Switch biti bolji?

 

Može li Nintendo Switch biti bolji?

Kada je Nintendo Switch u pitanju, postoji još nekoliko elemenata za koje bi bilo poželjno sa se poprave. Hoće li ekipa iz uprave zaista poslušati glas gaming zajednice i konstruktivne kritike, očekujemo vidjeti ako ne ove, onda sasvim sigurno sljedeće godine.

Ovom konzolom, Nintendo je postavio ljestvicu očekivanja i pitanje je može li nas iznenaditi. I čime će to učiniti.

Ako vas Nintendo još uvijek podsjeća na ljubav prema igrama, ako postoji ekipa koja je jednako entuzijastična oko najboljih Nintendo naslova ili su klincima taman dosadile Maksimove avanture na mobitelu, možda je ova konzola ono što će donijeti dašak svježine.