Besplatne PC igre

Photo of author

By Jelena Kišiček

U svijetu videoigara malo što je besplatno. Za najnovije naslove popularnih izdavača, često iz džepa izleti 500 kuna samo za kupovinu igre.  Zato su akcije i popusti više nego dobrodošli. Mora li baš želja za igrom patiti ako je budžet nešto slabiji? Naravno da ne. Postoji jedan vrlo poželjan termin – a to su besplatne PC igre. Ako tome dodamo i Steam i slične igraće servise, stvari već izgledaju mrvicu bolje 🙂

Što su to i kakve su uopće besplatne PC igre? Gdje se mogu igrati i koliko su dostupne? Koja je to najpopularnija besplatna igra? – sigurno su pitanja koja ti se motaju po glavi 🙂  pa odgovori stižu u sljedećih par redaka. Stay tunned dear fellow players :).

Besplatne PC igre danas se financiraju ili putem oglašavanja ili putem mikrotransakcija.
Besplatne PC igre danas se financiraju ili putem oglašavanja ili putem mikrotransakcija.

Kako funkcioniraju besplatne PC igre?

Iza samog dolaska igre u trgovine, postoji cijeli jedan proces u njenoj izradi i plasmanu na tržište. To iziskuje mnogo ulaganja i vrlo brzo postane jasno, zašto naslovi drže određene  cijene. Bez obzira na to što se u gaming industriji vrte veliki iznosi, postoje PC igre koje su korisnicima dostupne besplatno.

Ali, ajmo kratko par riječi o financiranju besplatne PC igre. Znate i sami, da nema džabe ni u stare babe. Pa za sve one koji su se pitali o isplativnosti besplatnie PC igare, evo kako to funkcionira otprilike.

Jedan od glavnih načina i jedan od najčešćih danas jest – tan tan tan – oglašavanje. Unutar igre se postave oglasi koje je nemoguće izbjeći. A oni nam, po dobrom starom običaju, uglavnom treniraju živce. Nešto slično kao i na YouTube. Ti hoćeš zaigrati što prije, ali moraš čekati da oglas odvrti svoje.

O mikrotransakcijama

Nakon toga, a također dobro poznate, jesu mikrotransakcije. U zadnjih par godina, vrlo razvijen mehanizam zarade iza opcije besplatne PC igre – jesu upravo mikrotransakcije. Riječ je o svojvrsnoj promociji određene igre, s ciljem da se pokaže većem broju igrača. Igrači, ovisno o svom interesu, odabiru jednu od sljedećih opcija ili ti ga mogućnosti mikrotransakcije:

 • U igri se mogu unaprijed kupovati nadogradnje igračkog iskustva (experience) da bi se došlo do novih razina,
 • Mogu se kupnjom otključati novi predmeti (items),
 • Postoji mogućnost limitiranja pokušaja prelaska određenih dijelova igre, da bi ih se kasnijom kupnjom dobilo
 • I mnogi drugi, naravno.

Kod mikrotransakcija zaista postoji širok raspon predmeta, nadogradnja ili modova koje igrači mogu kupiti unutar igre. Sve je to iskazano u virtualnim vrijednostima (points, coins). Dakle, besplatne PC igre često imaju In-game purchases (kupovinu unutar igre) za što se igrači mogu ili ne moraju odlučiti.

Tko god želi igrati besplatne PC igre, a da su dizajn i gameplay na današnjim standardima, trenutno ima dosta izbora. Kvalitetni naslovi nalaze se u raznim žanrovima.

Gdje zaigrati besplatne PC igre?

Ovo su web mjesta na kojima se nude besplatne PC igre – Acid Play, Caiman.us, FullGames.sk, AllGamesAtoZ.com te nezaobilazni Steam, koji ima na stotine free-to-play igara.

Freeware igre, starije igre, indie igre te browser-based igre (koristeći HTML5 ili Flash okvire) – najčešći su tipovi besplatnih PC igara koje se nude na navedenim stranicama. Iako su takve igre često jednostavnih konfiguracija, izbor je prilično širom.

Tko god želi igrati besplatnu PC igru, a da su dizajn i gameplay na današnjim standardima, trenutno ima dosta izbora. Kvalitetni naslovi nalaze se u raznim žanrovima.

Ljubitelji ratnih simulacija sigurno će doći na svoje jer mogu izabrati igre poput:

 • World of Tanks (tenkovske bitke),
 • World of Warships (bitke brodova sa zanimljivom Esports scenom) ili
 • War Thunder (simulacija letenja).

Dobar dio besplatnih PC igara može se smjestiti pod MMO (massively multiplayer game) kategoriju. Tu se igranje odvija online, uz veliki broj igrača i mnogo neprijatelja. Takvi naslovi imaju elemente iz raznih žanrova – pucačine, borilačke igre, trkaće simulacije, RPG ili avanture. Najpoznatije igre ovog tipa su – Rift, Blade &Soul, Crossout, Star Conflict ili League of Legends.

Naslovi koji se izdvajaju kvalitetom i privlačni su mnogim gamerima:

 • Planetside 2 (odlična pucačina),
 • Dota 2 (gameplay sličan Warcraftu),
 • Forza Motorsport 6 Apex (trkaća simulacija),
 • Final Fantasy XIV. (trial verzija, ali besplatna),
 • Call of Duty: Warzone (battle royal s maksimum 150 igrača) te
 • Star Wars: The Old Republic (akcijski RPG).

Među nabrojanim naslovima, našli su se i dijelovi već poznatih franšiza. Što pokazuje da, besplatne PC igre nisu samo no-name izdanja za koja nitko nikad nije čuo. To jest, da ne treba sumnjati u njihovu kvalitetu, samo zato što idu pod opciju ‘free’.

Besplatne PC igre nisu samo no-name izdanja za koja nitko nikad nije čuo. Ima tu i provjereno dobrih naslova.

Fornite – najpopularniji  naslov u kategoriji besplatne PC igre

Vjerojatno ne postoji čovjek iole zainteresiran za igre, koji makar usput nije čuo za Fortnite. To je najvažniji i najpoznatiji PC naslov koji je trenutno besplatan.

Fortnite je online videoigra developera Epic Games koja je izdana 2017. godine. Dostupna je u tri moda, koji imaju isti oblik gameplaya i koncipirani su na istom game engineu.

 • Fortnite: Save the World je shooter-survival mod za najviše četiri igrača, u kojem je cilj borba s protivnicima nalik na zombije.
 • Fortnite Battle Royal predstavlja najpopularniji mod. I ovdje se radi o free-to-play battle royal igri. Do 100 igrača bori se do zadnjeg preživjelog.
 • Fortnite Creative je mod koji igračima daje slobodu da u njemu stvaraju svjetove i borbene arene.

Fortnite: Save the World

Fortnite: Save the World, dostupan je za platforme Windows, macOS te PS4 i Xbox One konzolama. Fortnite Battle Royal i Fortnite Creative dostupni su na istim platformama, uz dodatak Nintendo Switcha te uređaja sa iOS i Android sustavima. Prema najavama, Fortnite bi trebao biti dostupan i na nadolazećim PS5 i Xbox Series X konzolama.

U gaming kuloarima šuška se i o četvrtom modu igre, pod nazivom Fortnite Party Royale. U kratkim crtama, riječ je o opuštanju i druženju sa drugim igračima. Bez pucanja i sukoba, uz određene aktivnosti i natjecanja.

Fortnite Battle Royal je trenutno najpopularniji mod i njegova priča je vrlo jednostavna.

Igrača se doslovno pusti iz zračnog prijevoznog sredstva (battle bus) na neku mapu. Uz pomoć lika kojim upravlja, on započinje borbu protiv ostalih igrača. S vremenom, igrači prostor na mapi  se sužava te igrači dolaze jedan bliže drugome – što će reći da su natjerani na borbu. Igrač se na mapu spušta opremljen samo pijukom. A prvo što mora je pronaći oružje i opremu. Pijuk koristi za skupljanje materijala radi izgradnje zidova, rampi ili raznih platformi, koje kasnije služe za obranu od ostalih igrača.

Fortnite Battle Royal

Fortnite Battle Royal je besplatna igra, no unutar nje postoje paketi čijom se kupnjom dobivaju novi dijelovi opreme i ostale pogodnosti. Kupnje se vrše pomoću tzv. V-Bucks valute. Fortnite Creative je također besplatni mod. Dok se Fortnite: Save the World ipak plaća, i trenutna cijena paketa je 39.99 američkih dolara.

Fortnite je zaista postao pravi kulturni online fenomen. U ovom trenutku postoji više od 350 milijuna registriranih igrača. Među njima su i brojne poznate osobe, koje su također potvrdile svoju opčinjenost Fortniteom.

Jedan od poznatijih događaja koji ide u prilog popularnosti igre, jest rekordan pad posjećenosti streaming platforme Twitch u ožujku 2018. godine. Razlog tome bio je prelazak poznatog streamera Ninje, koji je zajedno Drakeom (reper) i ostalim popularnim osobama iz javnog života igrao Fortnite. Ovaj poduhvat pratili su milijuni korisnika.

Još možda i zanimljiviji događaj dogodio se nedavno, 25. travnja 2020. godine. Američki reper Travis Scott unutar same igre, izveo je interaktivni koncert, transformiran u divovski avatar.

Fortnite svakako vrijedi zaigrati. Ako ništa drugo, onda radi osobnog iskustva probati igru koja je privukla milijune korisnika da se registriraju i satima igraju ovu popularnu pucačinu.

U kategoriji besplatne PC igre, Fortnite je fenomen. U ovom trenutku postoji više od 350 milijuna registriranih igrača.

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, skoknite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.