UFC 4 – kako izgleda svijet slobodne borbe?

Photo of author

By Jelena Kišiček

Sve je počelo 11. srpnja te, u najmanju ruku čudne, 2020. godine. Dok je cijeli svijet bio na koljenima od već dobro poznate pandemije, igre su polako ali sigurno zauzimale čošak po čošak, stan po stan, kuću po kuću čak i onih koji nisu bili ljubitelji igrica. Već pomalo iscrpljeni svim mjerama, u laganom stresu zbog koronavirusa – svijet je presjekla vijest o izlasku nove borilačke igre UFC 4.

Teško je bilo najaviti igru od čijeg je izlaska prošlo nešto više od pola godine. Mislim da ni Andrija Jarak ne bi ovo bolje izveo. I evo nas tu – što, kako i zašto se dogodilo sa ovom igrom? Spomenut ćemo njenu povijest, i naravno njenu sadašnjost. Dobro, bit će par riječi i o budućnosti. Gdje je dostupna, koje su specifičnosti i kako se čini igračima koji su je igrali, čeka vas u ovom tekstu. Idemo borci, ring nas čeka 🙂

UFC 4
Izvor https://www.ea.com/games/ufc/ufc-4/gameplay

UFC 4 razbucao konkurenciju k’o beba zvečku

Dvije godine vladala je gotovo spokojna tišina. Kako to obično i bude sa UFC naslovima. Sjetimo se kako je serijal započeo s igrom UFC u lipnju 2014. Nastavak UFC 2 izašao je u ožujku 2016. A zadnji UFC 3 bio je na tržištu već u veljači 2018. godine.

Igra UFC 4 je predstavljena 14. kolovoza, 2020. godine za PS4 i Xbox One konzole. A iza ovog naslova, stoje već dobro poznati doktori iz EA Sports.

Na tržištu borilačkih igara, ako pod tim mislimo na simulacije pravih borilačkih sportova, trenutno ne vlada prevelika gužva. UFC serijal svojim dolaskom 2014. potisnuo je Fight Night boks serijal i svijet slobodne borbe zavladao je svim gaming platformama. Zapravo, EA Sports je previše vremena odugovlačio s novim nastavkom Fight Nighta. Pa je s vremenom postalo upitno ako je tvrtka uopće odlučna u namjeri da se krene u njegov razvoj.

Može se reći kako je početak pravih borilačkih igara koje su dolazile u nastavcima, bio serijal Knockout Kings koji je izlazio od 1999. do 2003. Njegovo mjesto 2004. zamijenjeno je prvom igrom The Fight Night. Zatim su uslijedili nastavci Fight Night Round 2 (2005.), Fight Night Round 3 (2006.), Fight Night Round 4 (2009.) te zadnji nastavak Fight Night Champion (2011.).

Još malo o počecima…

U razdoblju kad je nastala prva Fight Night igra, format slobodne borbe postaje sve atraktivniji sport i popularnost UFC organizacije naglo raste. To utječe i na tržište igara gdje se polako pojavljuju prve UFC igre, doduše ne od strane EA Sportsa. U prvoj polovici dvijetisućitih javlja se naslov UFC: Sudden Impact od tvrtke Opus 2004. godine.

U to vrijeme se čak i Capcom htio nametnuti s promocijom Pride organizacije kroz istoimeni serijal od dva nastavka, ali nedovoljno uspješno. Nove igre koje su se poslije pojavile na tržištu bile su – UFC: Tapout s dva nastavka koje je razvila tvrtka Dream Factory, UFC Undisputed serijal s tri nastavka u proizvodnji tvrtke Yuke’s te Supremacy MMA developera Kung Fu Factory.

EA Sports se više bio usmjerio prema boksačkim simulacijama. I zbog uspjeha serijala Knockout Kings i Fight Night tvrtka nije ulazila u razvoj igara slobodne borbe do 2010., kad izlazi EA Sports MMA. Kritike igre su bile većinom pozitivne i to je preusmjerilo EA Sports da 2014. započne UFC serijal s kojim će dominirati tržištem.

UFC 4
Izvor https://www.ea.com/games/ufc/ufc-4/gameplay

Od UFC 3 do UFC 4

Posljednji nastavak UFC 3 donio je mnogo pozitivnih stvari, ali svakako je postojalo mjesta za napredak. U njemu su izvrsno uređene udaračke tehnike, vizualni aspekt igre i animacije su na vrlo visokoj razini, a detaljni i veliki izbor borkinja i boraca bio je veliki adut za promociju na tržištu.

Pozitivni elementi napravili su od UFC-a 3 vrlo dobru igru, ali postojali su određeni segmenti koje bi se još trebalo doraditi. Hrvanje boraca i izvođenje poluga izgledaju pomalo nezgrapno. Career Mode nije bio previše zanimljiv. U određenim trenucima, fizika u igri nije izgledala najsretnije. Reakcije komentatora ponekad su zaista nelogične te neke animacije imaju greške koje su previše očite.

Od UFC-a 4 se zbog toga mnogo očekivalo. I neminovno je da su se dogodile određene promjene i prilagodbe. Najveći naglasak je svakako na prilagodbi borca kojim se upravlja. Drugim riječima, stil borbe, postignuća i osobnost borca ovisit će isključivo o vašem igračkom stilu. Individualizirano stvaranje i napredovanje borca dat će poticaj za Career Mode.

Ultimate Team

U UFC-u 3 zaista je bilo zarazno gomilanje svog rostera (liste) boraca s kolekcijama kartica, a unaprjeđivanje boraca s novim potezima i vještinama kroz online izazove privuklo je mnoge gamere da započnu svoju kampanju.

UFC 4, kroz Ultimate Team mod, unaprjeđuje tzv. mikrotransakcije kojima se dobivaju bodovi za kupnje raznih paketa korisnih za napredovanje svog borca. Poeni se stječu putem izravnih borbi online s drugim igračima ili u offline borbama s borcima kojima upravlja A.I. Dodatna mogućnost je prolaženje single player scenarija kroz zadatke.

Sve opcije su jako zanimljive i stvorila se prava gaming zajednica na Ultimate Team modu u UFC-u. Ali mnogima smeta što sustav mikrotransakcija pada u vodu – kad jednostavno postoji mogućnost kupnje poena. To se mnogim igračima nije svidjelo – jer se Ultimate Team, premda iz EA Sportsa tako ne misle, sveo na zaradu. Naravno, tko ne želi ništa trošiti kako bi unaprijedio borca ne mora. Ali UFC 4 sigurno ima prostora da popularni mod uredi na način da se ne osjeti kako trošenje novaca osigurava i neke privilegije. Igračko iskustvo bi, umjesto zarade, trebalo biti na prvom mjestu.

UFC 4
Izvor https://www.ea.com/games/ufc/ufc-4/gameplay

UFC 4 ima dvije želje

Postoje i dvije želje ljubitelja borilačkih igara koje se nameću u razgovorima o UFC-u.

Jedna je bila da se u UFC igre uvrsti Boxing mod. Ranije spomenuti završetak Fight Night serijala tj. manjak volje EA Sportsa da se posveti izradi njegova novog nastavka – stvorio je situaciju da na tržištu nema kvalitetnih boksačkih simulacija. Mnogo se govorilo o tome kako bi UFC 4 možda mogao imati mod posvećen samo boksu koji bi imao i mogućnost odvijanja online.

Poticaj na ovakvo razmišljanje je potvrda EA Sportsa da se u UFC-u 4 pojavljuju Tyson Fury i Anthony Joshua. Ovdje je još potrebno dodati kako su neka od novih imena boraca i borkinja u igri Alexander Vokanovski, Weili Zhang, Jairzinho Rozenstruik i Dominick Reyes.

Druga želja je vezana uz pokušaj da se UFC 4 prometne u igru koja ne naginje samo arkadnom stilu igranja. U UFC-u 3 borbe ipak nisu bile toliko realistične da se igru može nazvati pravom simulacijom slobodne borbe. Možda će UFC 4 imati neki mod s realističnim vrijednostima izdržljivosti (stamina) i štete (damage) borca kojim se upravlja.

Takav hardcore mod vjerojatno bi privukao gaming zajednicu okupljenu oko Esports manifestacija. Realistična simulacija slobodne borbe, sigurno bi bila poticaj da se organiziraju novi turniri.

UFC 4
Izvor https://www.ea.com/games/ufc/ufc-4/gameplay

UFC 4 – suma sumarum

Ovaj naslov ima što za ponuditi iskusnim borcima ali i onima koji su u ovoj priči tek povremeno. Jedni će provesti puno vremena tešući svoje vještine i gradeći svoje igrače, a drugi će okusiti šot adrenalinske zabave s vremena na vrijeme.

Iako nudi tek manje preinake u odnosu na UFC 3, ipak je vrlo kvalitetna igra i jedini ozbiljan izbor fajterskog žanra.

Evo 3 elementa po kojima je prepoznatljiv UFC 4:

  • Igra stavlja naglasak na karijeru vašeg borca – sami ste odgovorni za vašeg igrača i pravi je užitak stvarati ga iz temelja.
  • Blitz Battle je novi mod igranja – dinamične kratke borbe prožete pravilima koja se stalno mijenjaju.
  • Dostupnije i logičnije parter i klinč mehanike.

UFC 4

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, skoknite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.