Diablo IV

Photo of author

By Jelena Kišiček

Predvodnik svog pravca. Prvoklasni naslov žanra hack ‘n’ slash RPG igara. Briljantna avantura koju potpisuje Blizzard Entertainment. I u nekom trenutku očekujemo nastavak pod nazivom Diablo IV.

Diablo IV je vrsta igre o kojoj bi se mogle napisati kobasice i kobasice teksta. No, ovaj put zadržat ćemo se na osnovama. Sve uoči sljedeće verzija dragog nam naslova.


Diablo IV – o novom nastavku

Blizzard Entertainment planira izdavanje četvrtog nastavka serijala Diablo. Iako još nema konkretnog datuma izlaska, puno se govori o novitetima i promjenama koje će naslov sadržavati. Igra je najavljena sad već daleke 2019. na Blizzconu – gaming skupu Blizzard Entertainmenta.

Evo što kaže trailer na Diablo IV.

Osam godina je prošlo od Diabla III. Logično je da fanovi željno iščekuju nove informacije koje bi otkrile nešto više detalja. Blizzard se u ovom pogledu zaista potrudio. Ekipa je sa fanovima komunicirala koristeći kvartalna izvješća koja sadrže kratke novosti o raznim aspektima Diabla IV.

Unatoč koronavirusu i odgađanju Blizzcona za 2020. godinu, Blizzard i dalje vrijedno radi na igri. A sve novosti o ovoj igri možete pratiti putem službene Diablo IV web stranice.


O Diablu prije Diablo IV nastavka

Da se podsjetimo, prvi nastavak Diabla izašao je 1997. godine. Developer igre bila je tvrtka Blizzard North, a izdavač Blizzard Entertainment. Radnja igre smještena je u izmišljeno kraljevstvo Khanduras, u gradu Tristramu, koji se nalaze u svijetu pod nazivom Sanctuary.

Većina događanja odvija se ispod grada u labirintu tamnica, katakombi i špilja koji vode u dubinu pakla. Igrač kontrolira usamljenog junaka koji se bori protiv Diabla, gospodara terora.

Poslije velikog uspjeha prvog nastavka, 2000. godine izlazi Diablo II. U njemu se radnja nastavlja na prvi nastavak. U kojem je dominirao bezuspješan pokušaj da se zadrži Diablova duša pa gospodar terora oslobađa dva brata – Mephista i Baala.

Diablo III izašao je 2012. godine. Radnja se odvija 20 godina nakon završetka događanja u Diablu II.

Tijekom godina još izašle su i mnoge ekspanzije serijala: Diablo: Hellfire, Diablo II: Lord of destruction, Diablo III: Reaper of souls, Diablo III: Rise of the Necromancer i DiabloImmortal.Što nam konkretno donosi Diablo IV?

Zasad znamo da se u Diablu IV radnja vrti oko Lilith, kćeri Mephista, koja se vraća iz zatočeništva. Nastavlja se priča od ekspanzije Diablo III: Reaper of souls. Anđeo smrti Malthael uništio je većinu Sanctuaryja i vrata Raja su se otvorila, ali povratak Lilith, koja je navodno i glavni protivnik na kraju igre, uzrokuje nove borbe i sukobe.

Igra i dalje spada pod RPG (role-playing game) žanr gdje igrač upravlja likom koji je smješten u fiktivni svijet. Poznato je da će igra biti napravljena u novom pogonu za PS4, Xbox One i PC. Simultano će biti puštena za sve tri platforme. O prilagodbama za PS5 i Xbox Series X konzole još nema informacija. Ali vjerojatno se mogu očekivati određena rješenja.

Za vjerovati je da bi Diablo IV unutar dvije ili tri godine trebao biti u prodaji.
Stiže nam Diablo II: Resurrected

Još jedna vijest koja potvrđuje kako novog nastavka serijala neće biti u naredno vrijeme je – izlazak remasterirane verzije Diabla II pod nazivom Diablo II: Resurrected. Ovim naslovom se slavi dvadeseta godišnjica izlaska drugog nastavka.

Diablo IV imat će open-world mapu s pet regija. A kao elementi koji doprinose realističnosti – spomenuti smjene dana i noći, stalna promjena vremenskih prilika i kampanja koja neće biti linearna tj. igrač će imati više opcija u kreiranju svog puta. Zanimljiv pregled je napravljen u zadnjem kvartalnom izvješću – predstavljena je jedna od pet regija u igri – The Dry Steppes. Prema viđenom, svijet Diabla IV zaista izgleda impresivno.

U open-world mapi je kod Diabla IV pristup svijetu Sanctuarya drugačiji. Igrači će prolaziti kampanju glavne priče, ali imat će mogućnosti uključenja u dodatne sadržaje kao što su razni događaji, pohodi, potrage itd. Redoslijed odrađivanja pet regija također neće biti linearan. A igrači će imati slobodu sami odlučivati kojim će slijedom rješavati zadatke.


Scena Diablo III, Izvor: https://eu.diablo3.com/en-us/media/screenshots/


Diablo IV ima dva zanimljiva elementa

Dva nova elementa koji se nalaze u Sanctuaryju su kampovi i tzv. „mountovi“.

Kampovi su lokacije u igri koje su prethodno uništene od protivnika, ali kasnije mogu postati utočište ili točka na putu za igrače. Važno je reći da će se u kampovima moći naći igrači kojima upravlja AI. Svaki kamp imat će svoju jedinstvenu priču – npr. određeno prokletstvo ili duhove koji se u njemu nalaze. Zanimljivo je da će se igrači morati dobro pomučiti da ih nađu, jer se u kampanji neće dobivati konkretne upute o njihovoj lokaciji.

Drugi novitet su „mountovi“ tj. razne vrste životinja u Sanctuaryju. One će se koristiti za zaobilaženje velikih distanci na open-world mapama. O njihovom izgledu se ne zna još mnogo. Ali, neke od vrsta o kojima se govori su – demonski konji, konji s oderanom kožom te mrtvi konji. „Mountovi“ će biti dostupni tijekom borbi i imat će posebne napade. Prethodno će biti potrebna prilagodba igrača kroz korištenje štita ili sedla.

Kao nova skupina neprijatelja predstavljeni su Caniball Tribes čija porodica ima četiri vrste članova i svaki ima posebno oružje. U Diablu IV čudovišta se klasificiraju na temelju porodica.Blizzconline 2021

U ovogodišnjoj online verziji Blizzcona predstavljena je galerija screenshotova i trailera za Diablo IV.

Potvrđene su klase igrača, sveukupno njih pet. Na izbor imamo barbarina, druida i čarobnjakinju te još dvije klase.

Napadi i obrane imat će slične principe kao i ranije, ali uveden je sustav tri moći: anđeoska, demonska i drevna. Anđeoska moć produžuje trajanje pozitivnih efekata. Demonska moć produžuje trajanje negativnih efekata, a drevna moć pojačava mogućnost utjecaja koji se primjenjuju na drugog.

Korisničko sučelje doživjelo je određene promjene. Lista predmeta koje igrač koristi ima realističnije obrise. Svjetlost pozadinskih ikona je u tonu smanjena, a igračev inventar je praktičnije izbalansiran.

Razgovori među likovima imat će drugačiji izgled. Sigurno je da neće biti koncipirani kao u Diablu III. U Diablu IV kamera će pratiti razgovore iz više kutova, ovisno o broju likova i temi o kojoj se raspravlja. Prema najavi Blizzarda, takav oblik prikaza trebao bi unaprijediti interakciju.Važna je napomena kako se Diablo IV neće moći igrati bez da je korisnik spojen na internet.

Mnogo se govori o „dijeljenom“ svijetu u Diablu IV gdje će se tijekom igranja moći naići na druge igrače. Radi se o tzv. cross-platform playu ili mogućnosti da igrači s različitih gaming platformi imaju mogućnost zajedničkog igranja. Ali takve situacije, prema navodima iz Blizzarda, neće utjecati na igrivost.

Veće grupe igrača bit će u interakciji samo u situacijama u kojima kontekst to traži. Navodno, eliminacija nekih protivnika i odrađivanje pojedinih bitki bit će mogući samo uz suradnju više igrača. Kretanje po tamnicama i ključni dijelovi igre bit će strogo privatizirani. A svaki pojedini igrač moći će odlučiti hoće li izbjegavati udruženja s drugim igračima ili će u njih ulaziti.


Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, skoknite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.