O čemu voditi računa kada se kupuje gaming stolica?

Photo of author

By Jelena Kišiček

Ako niste znali, kvalitetna, ergonomska, gaming stolica jedan je od glavnih nositelja vašeg zdravlja. Ili kako mi to volimo reći, užitka. 

Dobra stolica učinit će više za vaše zdravlje nego tisuće i tisuće kuna potrošene na igre i igrice. Bol u ramenima, u vratu, u donjim leđima sve vas manje mogu podsjećati na sate i sate provedene pred računalima i konzolama. A sve više, možda, na neke bolje navike (od igranja).

Koja je stolica za nijansu bolja i za koju kunu jeftinija. Od kakvih je materijala sastavljena i o čemu treba voditi računa. Pod kojim kutom podesiti naslon… Inače bi za ovo istraživanje trebalo odvojiti nešto vremena. Znam, znam… vremena je malo, a podataka prepuno. Baš zato za vas smo sastavili kratki vodič za gaming stolicu. Ako vam je draže – vi to preslikajte na radnu, poslovnu i svaku drugu na kojoj provodite ozbiljnu vremensku dužinu 🙂

Dakle, postoji par vječnih dilema kad je jedna gaming stolica u pitanju. I upravo ćemo riješiti jednu po jednu.

Fancy ili ne, gaming stolica je danas osnovni komad namještaja svakog profesionalnog igrača ali i amatera.

Kako gaming stolica utječe na kvalitetu života?

Statistike pokazuju kako je ekspanzija gaminga dovela do toga da se po 10 i više sati sjedi ispred ekrana računala. Fokus na igranje videoigara, postao je dominantan način života za sve veći broj mladih ljudi. Razvoj gaming industrije privlači sve više ljubitelja gaming tematike, koji zatim postaju gameri, streameri, youtuberi.

Popularizacija Esportsa, cijelu priču vodi dodatno na višu razinu. Pa kvalitetna gaming oprema više nije stvar prestiža. Već must have za svakoga tko se gamingom želi baviti profesionalno.

Gaming stolice nisu tražene samo zbog elegantnog izgleda, zanimljivog dizajna ili prilagodljivosti određenim žanrovima videoigara. Već se, kao prvi faktor njihove kvalitete, navodi mogućnost anatomske prilagodljivosti tijelu, osobi.

Dizajn gaming stolica danas podržava prirodnu strukturu kralježnice na način da leđa i ostali mišići tijela budu aktivni. To jest, svrha dizajna jest da potiče pravilan položaj tijela osobe koja sjedi duži vremenski period. 

Obična stolica često nije rješenje koju vaša kralježnica obožava. Zato gaming stolica, prilikom dužeg sjedenja može biti bolji izbor.

Gaming stolica i podesivost njenih dijelova

Prilikom obavljanja različitih aktivnosti, prosječan korisnik stolicu koristi na različite načine. A jedna od važnijih stvari jest podesivost naslona.

Položaj tijela za vrijeme rada za računalom, obično zahtjeva naslon stolice pod kutom od 90 stupnjeva. Za vrijeme igranja videoigre, kada je u pitanju aktivniji način opuštanja, naslon se najčešće stavlja pod kut od 120 stupnjeva. A za vrijeme odmaranja, mirovanja i pauza, naslon često ide do 160 stupnjeva.

Odabir odgovarajuće gaming stolice trebao bi biti u skladu sa korisnikovim potrebama i broju sati koje provodi pred ekranom računala.

Kod izbora gaming stolice, bitno je nekoliko elemenata:

  • njena veličina, 
  • mogućnost prilagodbe naslona za ruke, 
  • kvaliteta sjedala i 
  • sam naslon. 

Ova lista dakako nije konačna. Pažnju svakako treba usmjeriti i na informacije o tvrtki koja je proizvela gaming stolicu. Uz cijenu, ovo je jedan od važnijih podataka koji puno govori o kvaliteti samog proizvoda.

Najpoznatiji svjetski proizvođač su DXRacer, Secretlab, GTRacing, Vertagear i Arozzi. A na hrvatskom tržištu svoje mjesto našli su proizvodi tvrtki – Speedlink, Canyon, Mirabili, Uvi ili Bytezone.

U Hrvatskoj se cijene gaming stolica kreću od 500 pa čak do preko 2000 kuna.

Gaming stolica osim atraktivnog izgleda, ima za cilj i podržati vaše zdravlje za vrijeme dugotrajnog sjedenja.

O čemu voditi računa kada se kupuje gaming stolica?

Materijal od kojeg je izrađena gaming stolica. Iako je najzastupljenija poliesterska tkanina, nešto skuplje gaming stolice mogu biti izrađene od umjetne kože. Svakako je dobro voditi računa o prozračnosti materijala koji će spriječiti znoj i zadržavanje neugodnih mirisa. Ako ste od onih koji su skloni grickati na svojim gaming stolicama, birajte “pune” materijale. Odnosno da je mogućnost zavlačenja mrvica u razno razne mrežice i otvore, svedena na minimum. Također, ako u kući imate klince, vrlo vjerojatno će biti prolivenih sokova, čajeva i sličnih napitaka. Pa za takve slučajeve dobro bi bilo da se radi o tamnom materijalu koji je lako i jednostavno oprati/obrisati.

Prilikom kupnje treba pažnju obratiti na maksimalni kapacitet opterećenja. Prosjek je 100 kilograma. Ali skuplji modeli gaming stolica imaju granicu od 120 kilograma pa čak i više. Kad već pričamo o opterećenjima, kvaliteta kotačića nije zanemariva. Jeftinije stolice mogu imati nekvalitetne kotačiće koji će “cviliti”, ispadati i tome slično. Raspitajte se i o tim mogućnostima.

Podesivost dijelova gaming stolice posebno treba ispitati – jer je to osnova njene prilagodbe tijelu korisnika. Ljudi različite građe zahtijevaju i različite dimenzije dijelova stolice. Pa je uvijek bitno probati sjesti u nju prije nego što kupnja bude realizirana.

Nužna je provjera je li naslon podesiv i za koliko stupnjeva. Pritišće li naslon sjedala leđa prilikom sjedenja ili opuštanja. Kolika je visina naslona. Nasloni za ruke i glavu također mogu biti podesivi i dodatno su pomagalo kada je u pitanju opuštanje tijela nakon više sati igranja. Dubina samog sjedišta također bitno utječe na iskustvo korištenja. Informirajte se o ovim stavkama.

gaming stolica
Igranje igrica postalo dominantan način života pojedinca.

“Posebne” gaming stolice

Na tržištu gaming stolica zadnjih godina je došlo do diferencijacije među proizvodima.

Za gamere koji su isključivo ljubitelji trkaćih videoigara, dizajnirane su posebne gaming stolice pod nazivom „Playseat“. One su namijenjene za igranje trkaćih simulacija. A u Hrvatskoj se cijena „Playseat“ stolica kreće od 2500 do čak 10.500 kuna.

Najpoznatiji proizvod iz te kategorije je Playstation Evolution Playseat. Nastao je u suradnji Sonyja i profesionalnih vozača automobilskih utrka – kako bi se trkaće videoigre na PS4 konzoli i ostalim konzolama mogle doživjeti na pravi način. Kompatibilan je s većinom upravljača i pedala na gaming tržištu te ima poseban dizajn za njihov smještaj. Postoji i kompatibilnost s ostalim konzolama (nije naveden relevantan popis) te PC računalima. Cijena ovog „Playseata“ je oko 2.500 kuna.

Dio „Playseat“ stolica, dodatno se specijalizirao – pa su neki modeli posebno napravljeni za Formulu 1, reli (npr. Playseat DiRT) te upravljanje zrakoplovima. Na tržištu je svakako najskuplji Playseat F1 koji simulira utrke Formule 1. Njegova cijena se kreće oko 10.500 kuna.

Najpraktičnija gaming stolica je Playseat Challenge. Radi se o rasklopivoj stolici koja je idealna za korisnike koji imaju malo prostora u sobi. Playseat Challenge izvrsno imitira kokpit i kompatibilan je s mnogim gaming upravljačima i pedalama. Brzo se instalira i jednostavno se čisti. Njegova cijena je oko 1500 kuna. A sa dodacima i opremom penje se na oko 4000 kuna.

Playseat Dirt u kućnom okruženju / Fotka preuzeta sa Index oglasa

Ima li gaming stolica oznaku kvalitete?

Kod gaming stolica uvijek je dobro provjeriti postoje li na njima oznake TÜV ili CE. 

TÜV je oznaka koja potvrđuje da je proizvod testiran i certificiran, a oznaka CE jamči da je proizvod sukladan sa smjernicama Europske unije i odgovarajućim europskim normama.

Prilikom kupnje gaming stolice također provjerite jesu li rezervni dijelovi uključeni u ponudu te ima li jamstvo.

Danas se gaming stolice uglavnom kupuju za kuću ili ured. U prijašnjim vremenima uredska stolica predstavljala je jedini proizvod namijenjen za sjedenje ispred računala. Postojale su razne kategorije ovisno o cijeni, i nije se mnogo pažnje posvećivalo njihovim prilagodbama za tijelo. Možda su u najvišim cjenovnim rangovima postojali određeni modeli uredskih stolica koji su imali dodatke za opuštanje kralježnice ili kvalitetnije naslone – ali nisu ni približno bile detaljizirane kao gaming stolice.

Gaming stolica više je od instant trenda. Riječ je o funkcionalnom komadu namještaja koji čuva zdravlje korisnika. 

Sve što stvarno trebate znati iz svijeta gaminga

Igre.hr za vas donosi najaktualnije teme iz područja gaming tematike. Dobrodošli ste nam podijeliti svoje komentare, mišljenja ili pak prijedloge.

Za novosti ovog tipa, skoknite s vremena na vrijeme našu rubriku Novosti. Članak slobodno dijelite prijateljima. Ili, potražite nas putem Facebook-a.