Lideri iz domena kreativnih tehnologija na drugom izdanju UNREAL DAY

Photo of author

By Martin Perušić

Unreal Day 2023 / Srbija

Beogradski UNREAL DAY nesumnjivo postaje točka susreta Unreal Engine zajednice s ovih prostora, ali i šire. Profesionalci iz različitih digitalnih kreativnih disciplina, programeri, studenti i svi zainteresirani umjetnici i inženjeri s ovih prostora moći će sudjelovati u različitom programu koji uključuje RADIONICE, MASTERKLASOVE (powered by Ebb Software), kao i KEYNOTE & SHOWCASE predavanja (powered by Mad Head Games) iz područja game arta i kompjuterske grafike, razvoja igara, virtuelne produkcije, animacije, arhitekture, produkcije 3d aseta, “digital twinstehnologije i čak – opere

U četvrtak, 26. listopada 2023. u mts Dvorani, ovaj cjelodnevni “festival” posvećen UE predstavit će domaćoj i publici iz regije istaknute inozemne goste, među kojima su predstavnici francuskog studija Albyon specijaliziranog za VR/AR iskustva, koji je radio na VR verziji animiranog filma Wallace and Gromit – The Grand Getaway, kao i na više projekata koji su predstavljeni na Tribeca ili Vencijanskom filmskom festivalu (Monstrorama, Empereur). Njih će predstavljati Axel Barrois i Mathieu Rous de Madinhac, dok iz Španjolske dolazi Natalia Torres, ovlaštena UE instruktorica koja vodi tim za virtualnu produkciju u studiju Magic Fennec. Rocco Scandizzo, vođa strategije za UE igre u Epic Games, govorit će o načinima na koje ova kompanija podržava suvremene digitalne stvaratelje.

Keynote & Showcase program će dotaknuti veoma različite teme i predstaviti čak 11 projekata i studija koji u Srbiji rade na uzbudljivim projektima koristeći upravo Unreal Engine. Na bini će se pojaviti umjetnici, developeri i filmski stvaraoci koji predstavljaju 3 Lateral, Epic Games, Ebb Software, Mad Head Games, Ydrive Lav Games, Case 3D, Međunaordni Crveni krst, 84 Frames ili Shosha Games

Nikola Silić, animator poznat po animiranom serijalu ELITA, podijelit će svoja iskustva sa prvog ciklusa Unreal Fellowship programa u Novom Sadu. Kompozitorka Olga Janković predstavit će operu u kojoj je upotrijebljena MetaHuman tehnologija, a bit će tu i Dane Blačić koji je prije samo tjedan dana osvojio prestižnu Emmy nagradu za “digital twin” projekt Capitol Hilla iz Washingtona. 

Foto: SGA

Povrh brojnih predavanja, Unreal Day pojačava svoju edukativnu misiju kroz masterklasove i radionice, ukupno 9 sesija na kojima početnici i napredniji korisnici Unreal Engine i drugih alata za 3D grafiku mogu unaprijediti svoje vještine kroz rad sa iskusnim mentorima iz industrije, i to sa fokusom na konkretne teme i studije slučaja.

Ali ni tu nije kraj! Umjetnici koji se bave produkcijom 3D aseta imat će priliku da svoje projekte predstave članovima Package Development Interactive tima, jedne od vodećih domaćih kompanija koje rade u ovom području i koja je prisutna na globalnom tržištu. Za ASSET PORTFOLIO REVIEW možete ponesti svoje fajlove ili radne projekte, i dobiti korisne savjete od iskusnih tehničkih umjetnika iz PackDev tima. 

PackDev osigurava i nagrade za pobjednike UNREAL JAM-a, regionalnog game jama koji se odvija između 10. i 20. listopada 2023. i uključuje timove iz šest zemalja. Tri najbolja tima predstavit će svoje pitcheve na bini mts Dvorane, pred publikom i međunarodnim žirijem koji će odabrati najbolji projekat. 

Unreal Day 2023 je podržan od strane kompanija EBB Software i Mad Head Games. Kao i sam Unreal Engine, svi Unreal Day programi su potpuno besplatni uz registraciju, i bit će prezentirani na engleskom jeziku. Mjesta su ograničena za sve radionice i masterklasove. 

LET’S MAKE IT UNREAL!

Sve informacije i linkovi za registraciju mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici SGA.