Odigrali smo Phantoms

Photo of author

By Recenzije

Phantoms je nova horror igra od hrvatskog game developera Solitude Software. Igra je jednostavno linearno horror iskustvo s nasumičnim elementima, a ima klasičnu PlayStation 1 estetiku, jako dobar ugođaj okoline i izvrstan izbor jednostavnijih vizualnih elemenata.

Igrate u ulozi čovjeka koji ide posjetiti prijatelja vlakom. Odmah kad sjednete u kabinu imate neugodan osjećaj i imate potrebnu izaći iz vagona te pronalazite da je mehanizam za otvaranje vrata u kvaru. Naravno ne očekujemo da će neki službenik otkloniti kvar i sami krećemo u pronalazak dijelova nasumično skrivenih po vlaku kako bi otklonili poteškoću i otišli u drugi vagon. Tim otkrićem okolina eskalira te postaje mračna, hrđava i krvava s razbijenim prozorima, i preprekama koje zahtijevaju crouchanje, pravo HŽ- iskustvo.

Igrač ima samo jedno mjesto u inventaru i mora više puta pretraživati torbe skrivene u kabinama kako bi pronašao dijelove za popravak mehanizma za otvaranje vrata. Kondukter se kreće vagonom i nasumično se teleportira te čim dohvati igrača potrebno je krenuti razinu iz početka.

Igra ima dobro osmišljenu mehaniku protiv predugog “campanja” u istoj prostoriji koja rezultira krajem igre tako da sama prisutnost mjeseca tjera igrača da aktivno igra i izbjegava konduktera umjesto da kao u nekim horror naslovima samo sjedi ispod stola i čeka da opasnost prođe. Što se dalje ide kroz igru to je kondukter brži, prisutnost mjeseca je opasnija i potrebno je donijeti više predmeta kako bi se završila razina.

Jedina kritika je visoka razina nepredvidljivosti kretanja i teleportiranja konduktera na većim razinama koja može rezultirati u neočekivanom pojavljivanju konduktera na lokaciji igrača i trenutnim krajem igre.

Igra je jako kratko, ali izazovno iskustvo s više završetaka priče i tajnom razinom te sadrži easter eggove drugih hrvatskih naslova. Jako zabavno i dobro sastavljeno iskustvo koje je se isplati odigrati. (idealno u mraku i prije vožnje vlakom). Za one hrabrije, predlažemo igranje igre na laptopu u vlaku prilikom putovanja Rijeka – Zagreb.