Isprobali smo videoigru Profesor Baltazar

Photo of author

By Martin Perušić

Priča o profesoru Baltazaru počinje davne 1967. godine animiranim kratkim filmom Izumitelj cipela po ideji Zlatka Grgića, koji je radio na scenariju s Borivojem Dovnikovićem. Priča je to o dobroćudnom znanstveniku, koji rješava probleme svojih sugrađana čudesnom tekućinom iz svog neobičnog laboratorija, a koja je zapravo plod njegova razuma i mašte.

Profesor Baltazar – Izumitelj cipela 

Nakon velikog uspjeha tog prvog animiranog filma, krenulo se u realizaciju daljnjih nastavaka u ponešto izmijenjenom likovnom identitetu. Oformljena je i stalna postava autora: Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, uz prekrasnu scenografiju Zlatka Boureka i prepoznatljivu glazbu Tomice Simovića. Do 1977. godine ukupno je snimljeno 59 epizoda uz aktivno sudjelovanje brojnih predstavnika zagrebačke škole crtanog filma, poput Zdenka Gašparovića, Pavla Štaltera, Milana Blažekovića i drugih.

Sve epizode Profesora Baltazara dostupne su na YouTube kanalu Professor Balthazar

Koliko je animirana serija bila uspješna najbolje se vidi u tome što se na nacionalnoj televiziji emitirala i nakon osamostaljenja Hrvatske od početka 1990-tih do sredine 2000-tih godina. 2005. godine čak je u planu bilo snimanje novih epizoda. Nažalost, to se nikada nije realiziralo. Srećom, 2020. godine profesor Baltazar se ponovno vratio na televiziju u novoj epizodi nastaloj 52 godine nakon snimljene prve epizode! Ujedno su počele se ponovno prikazivati originalne epizode!

60. jubilarni film o Profesoru Baltazaru Augustova treća sreća

Za današnje pojmove nevjerojatno zvuči podatak da je američka televizija ABC 1971. godine otkupila epizode crtane serije! Američka djeca su profesorove avanture mogli pratiti od 1971. – 1972. godine u sklopu dječje edukativne emisije Curiosity Shop. Profesor Baltazar je postao izumitelj Baron Balthazar koji je djeci pričao svoje dogodovštine iz prekrasne zemlje Bosne. Očito je amerikanska adaptacija oduševila najmlađe čim se ponovno prikazivala tijekom 1980-tih u popularnoj dječjoj emisiji Pinwheel.

A to je igra?

Profesor Baltazar
Profesor Baltazar se vraća!

Nakon desetljeća zimskog sna omiljeni crtani junak iz našeg djetinjstva se vraća na velika vrata! Već dvije godine u izradi je point and click avantura za najmlađe (a i one koji se tako osjećaju). Domaći razvojni studio Gamechuck je naime prava na izradu igre po ovoj kultnoj animiranoj seriji od ustanove Zagreb film dobio 2021. godine, a zatim su osigurali financiranje za razvoj kroz sufinanciranje od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Zahvaljujući producentu igre, odnosno osnivaču i direktoru Gamechuck studija Aleksandru Gavriloviću dobili smo priliku zaigrati demo verziju nekoliko dana prije nego što je postala dostupna zainteresiranoj javnosti i igračima tijekom održavanja Reboot InfoGamer sajma u paviljonu 11a Zagrebačkog velesajma.

Početak avanture

S posebnom radošću smo pokrenuli igru. Uvodna špica nas je vratila u sretno djetinjstvo. Na trenutke smo se pitali sanjamo li  ili smo budni. Point and click kontrole su nas podsjetilo na igre koje smo igrali tijekom 1990-tih i nedavno (kao što su primjerice Monkey Island 2, Broken Sword 1 i 2, Saint Kotar).

Rijeka našeg djetinjstva

Profesor Baltazar, i Baltazar grad koji je inspiriran Rijekom toliko su vjerno nacrtani, odnosno kreirani da smo tijekom igranja doslovce ostali bez riječi! Sami gameplay je prilično jednostavan – radi se o klikanju na točno određene objekte, i rješavanju mini igara prilagođenih djeci.

Kako doći do pekare?

Zbog smiješnih animacija mini igre su zanimljive i nama starijima. Radi se o tipičnim mozgalicama koje uključuju povezivanje, logičko zaključivanje, memory i slično. Nisu pretjerano teške uzimajući u obzir ciljanu publiku, ali štosno je gledati animacije uspjeha, odnos neuspjeha. Miševi iz prve epizode su posebno simpatični, pogotovo kad se izruguju profesoru Baltazaru.

Preslatki miševi koji izazivaju nevolje

Epizoda broj 1 nije dugačka, ali vjerujemo kako će djeci trebati više vremena da ju uspješno završe. Baš je zabavno bilo pronaći način kako nadmudriti miševe koji smetaju slastičaru Adalbertu. Nakon što smo riješili problem osjećali smo se presretno, a kao nagradu što smo prešli epizodu dobili smo mogućnost igranja jedne od mini igara na višim razinama težine. Pojava novih izazova dobro dođe u treniranju sivih stanica u mozgu. 

Tko bi rekao da miševi znaju peći torte!

Tijekom igranja vidljivo je kako je ovo projekt urađen sa strašću i iz ljubavi prema profesoru Baltazaru. Djelatnici razvojnog studija GameChuck su se stvarno potrudili oko igre. Igrajući ovaj kratki demo imali smo osjećaj kao da gledamo novu ili davno izgubljenu epizodu animirane serije. Uz kvalitetnu naraciju pjevačice i radijske voditeljice Lucije Čustić Luce, za glazbu je zadužen Sebastijan Jurić. Od ostalih poznatih imena uočili smo ilustratora dječjih slikovnica Svena Nemeta i filmskog scenarista Sinišu Bahuna.

Profesor je razmišljao, razmišljao, razmišljao…

Jedan od razloga autentičnosti taj  što je razvojni studio tijekom razvoja upoznao i konzultirao se s ljudima koji su 1970-tih crtali originalnu seriju, a odavno su u mirovini. Na projektu čak surađuje Branko Tešić koji je crtao Baltazara. Razvojni tim se sastoji od spoja starih i novih umjetnika i umjetnica, od kojih su neki radili u Zagreb filmu na raznim animiranim filmovima od 1980-tih godina.

Odlično je vidjeti kako ovaj projekt povezuje originalnu crtanu seriju dobro poznatu generacijama odraslih početkom 1970-ih i 1980-tih i kasnije s interaktivnim medijem prilagođenim novoj generaciji rođenoj 2010-tih godina koja nije imala prilike gledati profesorove dogodovštine na televiziji. 

Kada ćemo moći zaigrati finalnu verziju igre?

Izlazak je  predviđen krajem 2024 godine za PC i konzole. Puna verzija sadržavat će 7 epizoda prepunih zabavnih mini igara. Ujedno će imati poseban bonus za sve koji budu prikupili u svakoj epizodi sva slova koja tvore ime profesora. O čemu se točno radi, neka bude iznenađenje. Nekoliko sati zabave je zajamčeno. Uz izlazak standardne digitalne verzije postoji mogućnost kako će igra imati fizičko izdanje u suradnji s domaćim distributerima.

Mlađima će ovo biti uvod u point and click avanture, simpatičnog profesora Baltazara i prilika da odigraju nešto na našem hrvatskom jeziku Stariji igrači koji su odrasli na originalnim crtićima uživat će u igranju – nostalgija je zajamčena. Tijekom profesorovih novih avantura prisjećat će se svoga djetinjstva provedenog u gledanju crtanih filmova na nekadašnjoj televiziji Zagreb, odnosno današnjem HRT-u.

Radujemo se novim avanturama Profesora Baltazara. Bilo bi lijepo kada bi ostali domaći animirani filmovi dobili svoje videoigre. Nadajmo se kako će Gamechuck u budućnosti objavljivati više ovakvih nostalgičnih domaćih projekata.

Posljednja epizoda!