Kako sastaviti gaming računalo – vodič za početnike

Photo of author

By Martin Perušić

novčanice eura
euro

Sastavljanje vlastitog gaming računala može biti prilično zahtjevno, no uz osnovnu pomoć i malo strpljenja, i početnici se mogu upustiti u ovu avanturu. U ovom jednostavnom vodiču, korak po korak, naučit ćete kako sastaviti gaming računalo koje će omogućiti neometano uživanje u video igrama. Bez obzira na vaše predznanje i tehničku sposobnost, sljedeći ove korake, moći ćete samostalno izgraditi vlastito gaming računalo.

Planiranje i proračun

Prije nego što krenete, važno je imati jasan plan i proračun. Ne morate biti stručnjak, samo razmislite o sljedećim pitanjima:

 • Koliko novca želite potrošiti?
 • Koje igre želite igrati?
 • Trebate li računalo samo za igre ili i za svakodnevnu upotrebu?
Proračun je važna i prva stavka – Photo euro – pexels

Odabir komponenti

Sada kada znate svoj proračun i potrebe, vrijeme je za odabir komponenata. Evo nekoliko osnovnih komponenata koje će vam trebati:

 • Procesor (CPU): To je “mozak” računala. Ako niste sigurni, odaberite srednje jak procesor.
 • Grafička kartica (GPU): Važna za igranje igara. Proračunajte koliko možete potrošiti i potražite srednje jaku ili jaku grafičku karticu.
 • RAM: 16 GB RAM-a je obično dovoljno za većinu igara.
 • Matična ploča: Odaberite kompatibilnu matičnu ploču za svoj procesor i grafičku karticu.
 • Napajanje: Trebate dovoljno jak izvor napajanja za svoje komponente.
 • Pohrana: SSD za brzinu i HDD za pohranu podataka.
 • Kućište: Odaberite kućište koje vam se sviđa i koje će primiti sve komponente.
Postavljanje računalnih komponenti – Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Nabavka komponenti

Internet trgovine su odlično mjesto za kupnju računalnih komponenata jer nude širok izbor proizvoda i često konkurentne cijene. Evo nekoliko popularnih internet trgovina u Hrvatskoj:

 • Links (https://www.links.hr): Links je jedan od najvećih maloprodajnih lanaca za elektroniku u Hrvatskoj. Nude širok spektar računalnih komponenata i dodatne opreme.
 • Mall.hr (https://www.mall.hr): Mall.hr nudi raznolik izbor računalnih komponenata i potrošačke elektronike.
 • Instar Informatika (https://www.instar-informatika.hr): Ova trgovina specijalizirana je za računalne komponente, periferne uređaje i softver.
 • HGSpot: (https://www.hgspot.hr/) Jedan od prvih i najvećih computer shopova sa jakom online trgovinom i dostavom diljem Hrvatske.

Ako živite u većem gradu u Hrvatskoj, vjerojatno ćete imati pristup lokalnim trgovinama s računalnim komponentama. Obratite se svojoj lokalnoj trgovini kako biste saznali koje komponente imaju na lageru i provjerite cijene.

Ponekad ćete za određene komponente možda trebati posjetiti specijalizirane trgovine. Na primjer, za računalne igre i komponente za igranje, trgovine poput prije spomenutog HG Shopa mogu biti odličan izbor.

Oglasnici poput Njuškala i Plavog oglasnika često nude rabljene računalne komponente po povoljnijim cijenama. Ovo je dobar način za uštedu novca, ali budite izuzetno oprezni i provjerite proizvode prije kupnje. Bez garancije često ispadne da kupujete mačka u vreći.

računalo u sobi – pexels

Online forumi kao što su Bug Online i PC Ekspert Forum često su dobra mjesta za savjete o nabavci računalnih komponenti od strane iskusnih entuzijasta. Možete postaviti pitanja, dobiti preporuke i saznati o trenutnim ponudama.

Prije nego što se odlučite za kupnju, obavezno pročitajte recenzije proizvoda i usporedite cijene na različitim mjestima (kao što je primjerice Nabava.net popularna internetska platforma koja omogućuje usporedbu cijena različitih proizvoda, pa tako i računalnih komponenti u Hrvatskoj). Ovo će vam pomoći da napravite informiranu odluku i dobijete najbolju vrijednost za svoj novac.

Priprema prostora

Prije nego što krenete u sastavljanje računala, važno je pripremiti odgovarajući radni prostor:

 • Čistoća: Očistite radni prostor od prašine i nečistoća kako biste izbjegli da prašina uđe u računalo.
 • Dobar stol: Postavite svoj radni stol ili površinu na kojoj ćete svakodnevno igrati videoigre. Osigurajte dovoljno svjetla kako biste bolje vidjeli komponente.

Postavljanje komponenti

Sada kada ste pripremili radni prostor, vrijeme je za postavljanje komponenata:

 • Matična ploča: Pažljivo postavite matičnu ploču u kućište. Pričvrstite je vijcima.
 • Procesor: Umetnite procesor u odgovarajući utor na matičnoj ploči. Ovisno o modelu, možda ćete trebati pažljivo spustiti poklopac ili pričvrstiti hlađenje.
 • RAM: Umetnite RAM module u odgovarajuće utori na matičnoj ploči. Obratite pažnju na ispravno usklađivanje utora.
 • Napajanje: Pričvrstite napajanje na kućište i povežite ga s matičnom pločom i drugim komponentama prema uputama proizvođača.
 • Pohrana: Umetnite SSD ili HDD u odgovarajuće ladice u kućištu i priključite ih na matičnu ploču i napajanje.
gaming računalo – pexels

Povezivanje kabela

Sada je vrijeme za povezivanje svih kabela:

 • Napajanje: Povežite napajanje s matičnom pločom, grafičkom karticom, pohranom i drugim komponentama.
 • Periferije: Priključite tipkovnicu, miša, monitor i druge periferne uređaje na odgovarajuće ulaze na matičnoj ploči ili grafičkoj kartici.
 • Ventilatori: Ako imate dodatne ventilatore za hlađenje, priključite ih na matičnu ploču.

Kada su sve komponente sigurno postavljene i povezane, pažljivo zatvorite kućište računala. Provjerite da li su svi vijci dobro pričvršćeni.

Provjera ispravnosti komponenata

Prije nego što instalirate videoigre, važno je provjeriti jesu li sve hardverske komponente ispravne. Evo nekoliko koraka za to:

 1. BIOS/UEFI Provjera: Prilikom prvog pokretanja računala, provjerite BIOS/UEFI postavke. Pregledajte postavke procesora, RAM-a, i drugih komponenata kako biste bili sigurni da su prepoznate i konfigurirane ispravno.
 2. Pristup Internetu: Provjerite jeste li povezani s internetom kako biste mogli preuzeti potrebne softverske nadogradnje.
 3. Grafički Testovi: Pokrenite grafičke testove poput 3DMark kako biste provjerili performanse grafičke kartice i monitorirali temperaturu tijekom opterećenja.

Instalacija operativnog sustava

Nakon što ste provjerili ispravnost hardvera, vrijeme je za instalaciju operativnog sustava. Najčešće se koristi Windows, ali možete odabrati i druge opcije poput Linuxa ako su vam draže.

 1. Umetnite instalacijski medij: Ako koristite Windows, umetnite instalacijski USB ili DVD i pokrenite računalo.
 2. Slijedite upute za instalaciju: Slijedite upute za instalaciju operativnog sustava. Od vas će biti zatraženo da odaberete jezik, tipkovnicu, i druge postavke.
 3. Aktivacija i postavljanje računa: Unesite serijski broj i aktivirajte Windows. Zatim postavite korisnički račun.

Nakon instalacije operativnog sustava, važno je instalirati potrebne drivere za hardverske komponente. To uključuje grafičku karticu, matičnu ploču, zvuk, mrežu i druge komponente.

Windows

Instalacija drivera

 1. Preuzimanje drivera: Posjetite web stranice proizvođača svojih komponenata i preuzmite najnovije drivere za svoj operativni sustav.
 2. Instalacija drivera: Pokrenite preuzete datoteke i slijedite upute za instalaciju drivere. Obično je to jednostavan proces.
 3. Ažuriranje Windowsa: Provjerite ima li Windows dostupne nadogradnje drivera putem Windows Update opcije.

Preuzimanje i pokretanje igara

Sada kada je vaše računalo spremno, možete krenuti s nabavkom i instalacijom željenih igara. Posjetite online trgovine za video igre (Steam, Epic Games Store, GOG) te nakon izvršene kupnje legalno preuzmite igre iz vašeg libraryja.

Steam

Čestitamo na svim provedenim koracima! Uspješno ste sastavili gaming računalo koje će vam pružiti nebrojeno mnogo sati zabave u narednim godinama. Uživajte u igranju!