Posjetili smo Rikon 2023

Photo of author

By Martin Perušić

Rikon

Konvencija fantastike Rikon jedinstvena je manifestacija u Rijeci koja se održava od 1997. godine, u organizaciji Udruge 3. zmaj. Rikon iza sebe nosi bogatu tradiciju odlične atmosfere, umrežavanja i druženja, fantastičnih znanstvenih predavanja i panela, odličnih rasprava te niz vrhunskih sudionika programa.

Ovogodišnje izdanje održalo se od 29. rujna  do 1. listopada 2023. u prostorima Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Standardni program koji se sastoji od zanimljivih predavanja, panela, kvizova i turnira obogaćen je još većim gaming i game-dev sadržajem.

Posjet smo započeli obilaskom štandova. Bilo je raznih tvrtki i pojedinaca koji su promovirali svoje proizvode. S obzirom na broj izlagača i uzimajući u obzir raspored predavanja i radionica koje su nas zanimale, nije bilo jednostavno obići sve u nekom kratkom roku. Ipak, uspjeli smo razgledati veći dio, te smo ostvarili kontakt s pojedinim izlagačima. Donosimo pregled najzanimljivijih štandova koji su nam zapeli za oko.

Rockmark

Prva glazbena knjižara u Hrvatskoj i regiji ugodno nas je iznenadila proširivanjem asortimana. Naime, uz knjige o glazbi i pop kulturi odnedavno su počeli prodavati stručnu literaturu vezane uz videoigre (primjerice enciklopedije, artbookove, knjige o povijesti određenog žanra itd.).  Lijepo je vidjeti kako je po prvi puta moguće u domaćoj trgovini nabaviti izdanja koja smo ranije naručivali iz inozemnih trgovina. Problemi s višemjesečnim čekanjima isporuke, neplaniranih carinskih troškova, i rizik oko dostave oštećenog primjerka napokon su postali stvar prošlosti. 

Foto: mpx

Pregledom Rockmarkovih mrežnih stranica vidjeli smo kako u ponudi imaju izdanja uglednog britanskog izdavača Bitmap Books. Dvije knjige su nam se posebno svidjele! The CRPG Book: A Guide to Computer Role-Playing Games (Prošireno izdanje) i A Guide to Japanese Role-Playing Games  su obvezno štivo za obožavatelje žanra!

U razgovoru s djelatnikom otkriveno je kako će se ponuda nadopunjavati kako nove knjige budu izlazile iz tiska. Uskoro će primjerice biti moguće kupiti knjigu o povijesti horror žanra videoigara! Pohvalno je što se Rockmark odlučio na ovaj potez, nadajmo se kako će u bliskoj budućnosti kod njih biti moguće kupiti i knjige od ostalih izdavača koji se bave retro gaming tematikom.

Carta Magica

Carta Magica je tvrtka specijalizirana za moderne društvene igre i hobi proizvode. U njihovim trgovinama u strogom centru Zagreba moguće je pronaći asortiman modernih društvenih igara najpoznatijih svjetskih autora i proizvođača. U ponudi imaju i najveći izbor aktualnih trading card igara poput Magic: the Gathering, Yu-Gi-Oh!, Pokemon, Flesh & Blood, One Piece, Dragon Ball itd.

Foto: mpx

Na Rikonu su imali svoj štand. Za vrijeme trajanja konvencije svi dostupni artikli su bili na popustu od 20 %! Pohvalan potez koji nas je ugodno iznenadio. Uz standardni asortiman bilo je moguće nabaviti i preslatke plišane igračke. 

Anime shop BIG 3

Anime shop BIG 3  bio je prisutan na Rikonu. Za one koji ne znaju, radi se o fizičkoj trgovini lociranoj na adresi Tratinska 65, Zagreb. Osim prigodnih majica, moguće je bilo nabaviti figure popularnih likova iz svijeta animea i replike katana po pristupačnim cijenama. Cjelokupni asortiman proizvoda moguće je pogledati na sljedećem linku. Web trgovina je funkcionalna, naručeno se dostavlja diljem Lijepe naše. 

Foto: mpx

U kratkom razgovoru s vlasnikom saznali smo kako je zahvaljujući dobroj prihvaćenosti od strane domaće anime i manga zajednice u planu je premještavanje trgovine u novi veći prostor, a ujedno je moguće dodatno proširivanje asortimana kvalitetnih proizvoda. 

Foto: mpx

Atelier Aoi (Poljska)

Foto: mpx

Simpatični Poljaci su prevalili daleko najveći put da bi stigli do Rijeke. Momci umjetničkog imena Atelier Aoi se bave prodajom Genshin Impact mercha. Iako osobno prvi puta čujemo za navedeno, odnosno nismo bili svjesni popularnosti, predivno je bilo vidjeti fanove kako stoje u redovima i kupuju predmete povezane s omiljenom videoigrom.

Otkrili smo da je Genshin Impact gacha free to play akcijski RPG u anime stilu dostupan na svim aktualnim platformama (od mobilnih uređaja do PlayStationa 5) inspiriran brojnim poznatim hit igrama. Zahvaljujući redovnim ažuriranjima i kvalitetnom gameplayu igra je ostvarila značajnu zaradu!

Damir Kamenar – najveći kolekcionar stripova u Hrvatskoj?

Prilikom istraživanja štandova slučajno smo uočili gospodina Kamenara koji se bavi skupljanjem i prodajom stripova. Na štandu su bila izložena jugoslavenska izdanja stripova u tvrdim u koricama, klasici kao što su Zagor, Alan Ford, Dylan Dog, rariteti poput strip revija za koje prvi puta čujemo te njemačka i engleska izdanja raznih stripova.

Foto: mpx

Tijekom razgovora gospodin Kamenar se pohvalio kako u kolekciji koja broji 15 000 stripova, ima i stripova izdanih prije 1939. godine! Nismo pitali, ali pretpostavljamo kako je jedan od rijetkih sretnika koji ima sve brojeve endehazijskog Zabavnika. Inače, izašlo su 102. broja. Posljednji broj 103. nikad nije bio pušten u prodaju. Naime, tisak je započeo 6. svibnja 1945. pred ulazak partizana u Zagreb. Nakon kojih desetak tisuća odštampanih primjeraka, grafičari odustaju od daljnjeg rada. Veći dio tiskanih primjeraka je uništen od strane nove vlasti, dok je manji dio podijeljen ili razbacan po ulicama Zagreba.

Skockane igre

Radi se obiteljskom obrtu koji se bavi proizvodnjom i izdavanjem društvenih i krimi igara. Također, vrše usluge prijevoda pravila i lokalizacije igara s engleskog i njemačkog jezika na hrvatski. Na upit održavaju i razna manja događanja po narudžbi koja uključuju društvene i krimi igre.

Foto: mpx

Na štandu je bilo moguće kupiti igru koja promovira turističke ljepote Republike Hrvatske zvanu Sretan put! Hrvatska. Radi se o laganoj i brzoj igra koju svi igraju istovremeno. Za razliku od klasičnih Čovječe ne ljuti se i trivia igara, u njoj ima od svega pomalo: malo sreće, malo više planiranja i taktike te na kraju ponešto nadmetanja za željena putovanja.

Foto: mpx

Ova društvena igra idealan je poklon za dragog gosta, prijatelja, poznanika ili poslovnog partnera. Možete poslužiti kao poslovni poklon kojim se promiče Lijepa Naša. Namijenjena je za dob od 10+ godina, za 2 do 4 igrača (a može se igrati i solo) i prosječnog trajanja 30 minuta Pružat će vam puno sati dobre zabave!

Šarena Vrana

Šarena Vrana je brend koji teži modernizirati i popularizirati šivanje i vezenje. Iza Šarene Vrane stoji Dora Grundler, profesorica biologije i kemije. Ideja za otvaranje obrta potekla je iz dugogodišnjeg hobija – cosplayja.

Foto: mpx

Kao što je moguće vidjeti na slici, najveća potražnja je za prostim naljepnicama i nepristojnim ogrlicama. Prema Dorinim riječima:  “Gobleni s izrazima poput “vrag te zel” ili “zajaši kaktus” su na našem tržištu iznenađujuće traženi!” Narudžbu je moguće izvršiti putem mrežne stranice ili profila na društvenim mrežama (Facebook ili Instagram).

RiRoll

RiRoll je riječka udruga osnovana 2019. s ciljem okupljanja board game, card game, miniatures i RPG entuzijasta iz iz Rijeke i okolice na jednom mjestu. Jedina je udruga takve vrste u Primorsko-goranskoj županiji, a danas broji preko 150 članova.

Foto: mpx

Izvan redovnog prostora u ulici Ivana Grohovca 3A ispod RiHuba , kao organizator raznih oblika igraonica, udruga je sudjelovala na Rikonu i Liburniconu, kao i u programima za osnovnoškolce u Dječjoj kući (Advent u Dječjoj kući i Tobogan).RiRoll je idealno mjesto za sve ljubitelje društvenih igara i one koji će to tek postati. Svakog utorka petka od 18:00 organiziraju druženja uz sve vrste igara. Više informacija o udruzi dostupno na sljedećem linku.

Red Viper Games

Radi se o trgovini za card, board i roleplaying igre, a u ponudi moguće pronaći i minijature, boje te razne igračke. Osim prodajom igara organiziraju igraonice za Magic the Gathering, Pokemone, Yu-Gi-Oh, Digimone i Weiss Schwartz.  

Foto: mpx

Geekovi iz Primorsko – goranske županije napokon su došli na svoje. Neće više morati odlaziti u Zagreb po nabavku, niti naručivati preko web trgovina. Jednostavno kad im zatreba nešto dovoljno će biti posjetiti fizičku trgovinu koja se nalazi na 4. katu Robne kuće Ri.

Foto: mpx

Exevio 

Informatička tvrtka Exevio iz Rijeke na Rikonu je posjetiteljima omogućila igranje igara koje su napravili na Hackathonu.

Foto: mpx

Stručni tim Exevia dolazi s više od 10 godina iskustva u razvoju digitalnih rješenja s fokusom na kvalitetu, izvedbu i implementaciju modernih tehnologija. Bave se razvojem aplikacija i igara. Mlađim generacijama poznati su kao kreatori društvene igre Drinkagon.

Foto: mpx

Foto: Exevio Facebook stranica

Predavanja

Nakon što smo obišli sve štandove krenuli smo na predavanja. Prvog dana na kraju programa posjetili smo predavanje “VFX i svakodnevna primjena vizualnih efekata u medijima”. VFX artist Antonio Lazarević otkrio nam je kako se VFX primjenjuje u filmovima, televiziji, video igrama, reklamama i drugim medijima, te je pojasnio različite tehnike stvaranja vizualnih efekata. Ujedno nam je prikazao primjere svoga rada (obrađene scene iz serije Dnevnik velikog Perice).

Foto: mpx

Drugoga dana prisustvovali smo uvjerljivo najatraktivnijem i najposjećenijem panelu “Video igre kao posao: Kako izgraditi karijeru u hrvatskom sektoru razvoja igara”. Na ovom panelu dana su stručna mišljenja i iskustva iz prve ruke. Panelisti su bili dobro poznata imena iz hrvatske industrije videoigara: moderator: Robert Sajko, CEO @ Room C Games, Marko Tominić, kreativni direktor u Red Martyr Entertainment, Eduard Tucaković, Level Artist u Lion Game Lionu, Predrag Šuka, viši predavač na Visokom učilištu Algebra i Igor Belan, glavni urednik HCL Gaming Portala.

Foto: mpx

Posvjedočili smo kako su posjetitelji s najvećom pozornošću pratili raspravu i postavljali brojna pitanja. Na kraju panela zaključeno je da bi se uspjela izgraditi uspješna karijera u industriji videoigara pojedinac mora imati visoku razinu entuzijazma, usto mora marljivo raditi te je nužno uložiti veliku količinu truda, a i nije naodmet proširiti mrežu poznanstava.

Radionice

Na ovogodišnjem Rikonu zahvaljujući Računala.hr održane su radionice namijenjene početnicima koji žele zakoračiti u svijet izrade videoigara. Broj polaznika po svakoj je bio ograničen na šest osoba. Prva u nizu bila je Unreal Engine 5 radionica gdje su polaznici koristili game engine da bi pomoću quixelovih megascan asseta složili, osvijetlili te renderirali 3D scenu. Cilj radionice bio je sudionike upoznati s Unreal Engineom te im dati da okuse kako je to raditi s današnjim tehnologijama za game development. Druga tematska radionica bila je posvećena Unity alatu. Polaznici su u 90 minuta upoznali sučelje alata, izradili prvu scenu (nivo) i mehaniku vlastite igre. Preostale radionice su bile namijenjene najmlađima i služile su za uvođenje u zabavan 3D svijet modeliranja i programiranja.

Artefakt

Udruga ‘3. zmaj’ iz Rijeke i ove godine je dodijelila nagradu Artefakt, koja je do sada bila poznata kao nagrada za domaća književna dostignuća. Novitet je širenje kategorija umjetničkih žanrova stoga ove godine Artefakt nagrađuje najbolja umjetnička dostignuća u: književnosti, stripu, video ostvarenjima, ostvarenjima vizualne umjetnosti te nagradu za poseban doprinos fandomu.

Stručni žiri sastavljen od stručnjaka i kreativaca iz navedenih područja te članova Udruge “3. zmaj”, detaljno je analizirao svako djelo na temelju kriterija natječaja, pri čemu je svako djelo moralo pripadati žanru fantastike, znanstvene fantastike ili nadnaravnog horora i zadovoljiti elemente određene kategorije.

Izbor dobitnika nagrade Artefakt nije bio lak, budući da su sva prijavljena djela bila izuzetna. Djela iz kategorije vizualne te video umjetnosti bila su prikazana putem digitalne izložbe tijekom ovogodišnjeg Rikona.

Svečana dodjela nagrada održala se na u subotu, 30. rujna, s početkom u 17 sati. Nakon dodjele, u 18 sati, uslijedio je panel predstavljanja radova dobitnika.

Umjetničko rješenje nagrade Artefakt i ove godine potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.

Dobitnici nagrade Artefakt 2023.:

KNJIŽEVNA OSTVARENJA
KRATKA KATEGORIJA

Zoran Krušvar – “Putujući trgovac”
“Putujući trgovac” je kratka priča o ljubavi raspršenoj u multiverzumu, protkana unutarnjom apokalipsom naslovnoga junaka. Dodatnu draž radnji daju magični predmeti i dvorski interijer.

SREDNJA KATEGORIJA
Vedran Mavrović – “Tišina, kao…”
Tišina kao… priča je o Gabhi. On nije običan mještanin, već biće tajanstvene prošlosti i vještina. Ne govori mnogo, a njegovu tišinu prekidaju aždaje, stari ratnici, kraljevi i boje.

DUGA KATEGORIJA
Marina Mađarević – “Onaj koji otvara vrata”
Okosnica romana je povijesno-ljubavna priča paloga vojnika Ferdinanda koji se ukazuje u obliku duha, a radnja je smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

OSTVARENJA VIZUALNE UMJETNOSTI
3D RENDER

Eduard Tucaković – “Delivery“
Je li ovo naša bliska ili daleka budućnost – roboti koji dostavljaju hranu ili pakete, u post-apokaliptičnom svijetu?

FOTOMANIPULACIJA

Matija Tomšić – “CROSA shipyard”
Radnici brodogradilišta zauzeti su konstruiranjem jednostupanjskih šatlova za orbitu. Zapostavljena mornarička brodogradilišta, poput 3. Maj ili Uljanik, dobila su novi život u svemirskom dobu gradeći brodove za spekulativnu fiktivnu Hrvatsku svemirsku agenciju.

ILUSTRACIJA
Mia Jazvac – “Sirene”
Zavodljive sirene iznad površine, a zlokobne zvijeri ispod – vabe mornare u dubine.

VIDEO OSTVARENJA
Eduard Tucaković – “Cat Life”
Dnevnik jedne mace u gradu budućnosti, poharanom stanovnicima spojenima na VR aparate. Maca šeće svojoj kući dok se uz nju izmjenjuju vizure futurističkog urbanizma i opustošenog društva.

STRIP OSTVARENJA
Korina Hunjak – “Dva je najsamotniji broj”
Kratki strip u kojem virtualna stvarnost zamagljuje granice između iluzije i stvarnosti i kroz neočekivan rasplet istražuje temu eskapizma, žaljenja i trajne snage ljubavi.

POSEBAN DOPRINOS FANDOMU
Nikola Šubić – “Priručnik za pustolove”
Priručnik za pustolove je igra uloga ili stolna pustolovina (tabletop roleplaying game). Napisan je opušteno i u veselom tonu i sadrži sve što vam treba za igranje: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, opis lokacija i nekoliko pustolovina.

Foto: Facebook stranica Rikon konvencije

Zamjerke i pohvale

Najveće zamjerke koje smo imali uključuju preklapanje termina pojedinih tematskih srodnih predavanja (primjerice između panela Video igre kao posao i radionice Kako streamati za esports), tehnički problemi tijekom pojedinih predavanja, nedostatak press prostora za novinare gdje će moći u miru obavljati svoj posao, otkazivanje pojedinih stvari iz programa (primjerice najavljeni esport turnir FIFA, Tekken i Crash Team Racing se uopće nije održao) i ograničeni mali broj osoba koje mogu sudjelovati na radionicama.

Foto: Facebook stranica Rikon konvencije

Pozitivnih stvari ima dakako puno više. Za organizatore imamo sve pohvale što se tiče raznolikosti sadržaja. Ljubitelji animea primjerice su mogli uživati u kvizu i natjecanju u cosplayu. Fanovi korejske kulture su došli na svoje uz K Pop kviz, K Pop party i predavanje na temu “Zašto su zombiji počeli osvajati korejske televizijske serije”. Za najmlađe je bio organiziran poseban dječji program uključujući i predavanje “Uvod u Pokemon TCG”. Nedjelja je bila rezervirana za SFX Makeup Show i Global Game Jam prezentaciju. Esport je također bio zastupljen – turnir u League of Legends i u CS: GO, te radionica na kojoj se moglo saznati kako streamati za esport.

Foto: Facebook stranica Rikon konvencije

Kao što je moguće uočiti, za svakoga se pronašlo ponešto. Nezadovoljnih posjetitelja uopće nismo vidjeli. Svi s kojima smo pričali imali su pozitivne dojmove. Također smo vidjeli poznata lica koja posjećuju sve moguće tematske konvencije diljem Lijepe naše. Nama se naravno najviše svidjelo što je veća pažnja posvećena industriji videoigara! Propusti koje smo naveli na početku ovoga pasusa uopće nam nisu pokvarili sveukupni pozitivni dojam.

Foto: mpx

Zaključak

Odlično smo se proveli na Rikon 2023! Lijepo je bilo vidjeti posjetitelje različitih dobnih skupina (od najmlađih do najstarijih) koji uživaju u bogatstvu sadržaja. Vidljivo je kako više ovakvih konvencija i sajmova u Hrvatskoj nedostaje. Bilo bi odlično kada bi se slične stvari organizirale i u drugim gradovima diljem Hrvatske (primjerice Osijek, Karlovac, Split).

Sljedeće godine moguće je da se dogodi promjena mjesta održavanja. Naime, čini se da su premašeni kapaciteti postojeće lokacije. S obzirom na zanimanje posjetitelja za videoigre organizatori će najvjerojatnije povećati količinu gaming sadržaja. 

Rikon je završio kratkim teaserom za događaj Expo Game RI – prvi riječki gaming expo koji će se održati 6.- 7. travnja 2024. na lokaciji Exportdrvo.

Foto: mpx via Rikon